'Napalm kız'dan Facebook sansürüne tepki

Vietnam Savaşı'nın en ikonik karelerinden birinin simgesi olan 'Napalm Kız', Facebook tarafından uğradığı 'müstehcenlik' sansürü hakkında konuştu: Bu fotoğrafı tümüyle destekliyorum.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vietnam Savaşı sırasında Napalm bombalarından vücudu yanarak kaçarken görüntülendiği fotoğraf nedeniyle sosyal medya sitesi Facebook'un 'müstehcenlik' sansürüne maruz kalan 'Napalm Kız' konuştu. Bugün 53 yaşında olan Kim Phuc, "Bu tarihi fotoğrafa bakarken taşıdığı güçlü savaş mesajı yerine çıplaklığa odaklananlar nedeniyle üzgünüm" dedi.

AMERİKALILARI 'UYANDIRAN' KARE

8 Haziran 1972 tarihli fotoğraf, ABD destekli Güney Vietnam güçlerinin Kuzey Vietnam işgali altındaki Trang Bang köyüne napalm bombaları atmasını belgeliyor. O sırada dokuz yaşında olan Kim Phuc, yanıcı maddenin yol açtığı acıyla giysilerini parçalamış, bombalardan çığlıklar içinde koşarak kaçmaya çalışıyor. Acısı yüzünden okunuyor.

Facebook'tan Vietnam fotoğrafına 'çıplaklık sansürü'Facebook'tan Vietnam fotoğrafına 'çıplaklık sansürü'

AP muhabiri Nick Ut, bu fotoğrafı çektikten sonra Kim'i önce hastaneye götürdü. Küçük çocuk 14 ay boyunca üçüncü derece yanık tedavisi görerek Saygon'da bir hastanede yattı. Çenesi ve göğsü birbirine kaynamış, sol eli kemiğine kadar yanmıştı. Üst üste ameliyat geçirdi, terapi gördü.

Bu sırada, çektiği acıyı belgeleyen fotoğraf Amerikalıların Vietnam'a bakışını da değiştirecekti... AP'nin New York ofisi fotoğrafı 'müstehcenlik' gerekçesiyle yayınlayıp yayınlamamayı tartıştı uzun süre; ama sonuçta haber değeri gözetilerek servis edilmesine karar verildi.

Ve Amerikalılar 'uyandı'; savaşa verdikleri desteği sorgulamaya başlayıp sokağa döküldü...

'SİZ OLSANIZ AFFEDER MİYDİNİZ?'

Kim ise tedavisi bittikten sonra köyüne dönmüştü ama ülkesini terk etmeyi seçti. Küba'da tıp okudu, sonra da Kanada'ya sığındı. 1997'de savaş mağduru çocuklara tıbbi ve psikolojik destek vermeyi amaçlayan Kim Phuc Vakfı'nı kurdu. 1998'de bir radyo söyleşisinde, "Affedilmek beni nefretten kurtardı... Eğer o fotoğraftaki küçük kız bunu yapabiliyorsa kendinize şunu sorun: Siz de yapamaz mısınız?"

'FOTOĞRAFI DESTEKLİYORUM'

Kim şimdi, Facebook sansürü nedeniyle şaşkınlığa uğramış durumda. İki çocuğu ve eşiyle Kanada'da yaşayan 'Napalm Kız'i vakfı aracılığıyla şu açıklamayı yaptı: ""Bu tarihi fotoğrafa bakarken taşıdığı güçlü savaş mesajı yerine çıplaklığa odaklananlar nedeniyle üzgünüm. Nick Ut tarafından çekilen belgesel niteliğindeki fotoğrafı, savaşın korkunçluğunu ve masum kurbanları üzerindeki etkisini yakalayan bir an olarak tümüyle destekliyorum."

Facebook 'Napalm kız' sansüründen çark ettiFacebook 'Napalm kız' sansüründen çark etti

Etiketler Facebook Napalm kız