Hindistan'ın dondurma geleneği

Hindistan'ın Gucerat eyaleti üretilen farklı dondurma çeşitleriyle dikkat çekiyor. Çeşitler arasında karabiberli dondurma da var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın dondurmalarıyla ünlü Gucerat eyaleti, farklı dondurma çeşitleriyle de dikkat çekiyor.

BBC'den Soutik Biswas'ın haberine göre, Gucerat'ta karabiberli, fındık parçalı, zencefilli ve yeşil çaylı dondurma gibi birçok çeşit dondurma üretiliyor.

Gucerat'ın en büyük şehri olan Ahmedabad'ta bir sürü yeni çeşit dondurma icat edildi. Jamaika'da vodkalı, Japonya'da deniz ürünlü dondurmalarla yapılırken, vejetaryen Gucerat'ta ise peynir, yer fıstığı, kırmızıbiber, yeşil çay yapraklarıyla dondurmalar üretiliyor.

Hindistan'da devlet, kazancının yüzde 12'sini, yaklaşık 1.3 milyar doları dondurma satışlarından elde ediyor. Ülkenin en eski dondurma fabrikalarının bulunduğu bölgede, en büyük fabrikalardan olan Vadilal, 1907 yılında şişelenmiş ev yapımı dondurma ithalatına başladı. Çeşitli büyüklüklerdeki 50 dondurma üreticisi ise yoğun bir tempoyla çalışıyor.

Dondurmanın bölgede bu kadar yaygın olmasının nedeni ise Guceratlıların tatlı yemeyi sevmesi ve yeniliklere açık olması. Ayrıca yaz günlerinin uzun ve sıcak olması ile bölgede kaliteli süt bulunması durumu daha da pekiştiriyor.

Gucerat'ta gelenek haline gelen dondurma, her yemek sonrasında tüketiliyor. Yemek yazarı Reshii, "Dondurma bu bölgenin insanları için bir takıntı. Guceratlıların aklında özel bir yeri var" dedi.

FARKLI LEZZETLER

Kakule veya pul biberlerle yapılan dondurmaların yanı sıra, buzlu dondurmalara zencefil konuluyor, kırmızı pul biber ise vanilyalı dondurmaya ekleniyor. Dondurmalara ayrıca ithal edilen çikolatalar, fındık ve fıstık da konuyor.

Reçelleştirilmiş gül yapraklarıyla da dondurma yapılırken, başka bir tatlı çeşidi de mango ve şekerli konsantre sütten yapılan barfi dondurması. Anlatılanlara göre yıllar önce Hindistam'a gelen eski ABD başbakanı Bill Clinton barfiyi çok beğenmiş. Uzun yıllardır alkol yasağı olmasına rağmen viski aromalı bir dondurma bile satmaya çalıştılar.

Havmor'un yönetim müdürü Ankit Chona, "Hiçbir şey bizi sürekli yeni tarifler denemekten alıkoyamaz" diyor. Havmor firması her gün 200 bin litrelik ve 160 çeşit dondurma yapıyor.

Dondurmanın bu kadar yaygın olması yarışmaların düzenlenmesine de vesile olmuş. Geçen yıl bir radyo istasyonuyla anlaşan Havmor firmasının düzenlediği yarışmaya 10 bin yeni tarif önerisi gelmiş. Bu önerilerden bazıları, mesela körili dondurma ve nohutlu dondurma. Firma seçtiği 5 tarifi üretmeye başlamış.

EV YAPIMI DONDURMA

Gucerat'ta, evlerde de dondurma üretimi yapılıyor. Ahmedabad'da yüzden fazla dondurma dükkanı var ve ev yapımı dondurmalar revaçta.

30 yıl önce eşi işsiz kalan Neruben Desai, evde dondurma yapmaya başlamış. Çift her gün 24 çeşit 80 litrelik dondurmayı satıyor. Evde yaptıkları dondurmaların ilginç çeşitleri var; haşhaş, rezene, hurma ve gül gibi.

Müşterilerine ücretsiz deneme hakkı sunan Desai, "Kocamla ben dondurmayı çok seviyoruz. Ünümüz ağızdan ağza dolaştı" diyor.

1956'da okuldan ayrılan Shankar Samnani de dondurma satmaya başlamış. Şimdi oğlu çalışanları 20 çeşit dondurma yapıyor. Samnani, şehrin en zengin adamı Mukesh Ambani'nin ev partilerine ve Bollywood yıldızlarına da dondurma satıyor. Dondurmayı satmak için sadece bir satış arabası kullanıyorlar. Partilerde ise Samnani ve oğlu Bhagyesh misafirler için renkli tezgahlar kuruyorlar.

Samnani "İnsanlar hep yeni çeşit dondurmalar istiyor. Dondurmaya bayılıyorlar" diyor.

Ahmedabad'daki yemek pazarına giderseniz gece yarısı insanlar en sevdikleri atıştırmalıkları arıyor oluyorlar.

Her yemeğin sonunda çoğu insan kendini bir dondurma dükkanının önünde buluyor.

Tapan Patel "Dondurmasız gündüzüm gecem geçmez"' diyor.

Yakınlarımızda oturan bir kadın köpeğine Spitz marka vanilyalı dondurma yediriyor. Hayat güzel...