Hatay’da üniversite açılıyor: ‘Öğrencilere konteyner kent yapılmalı’

Mustafa Kemal Üniversitesi 2 Ekim’de açılacak ancak öğrencilerin nerede kalacağı belli değil. Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş, öğrenciler için konteyner kent yapılması gerektiğini söyledi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY – Mustafa Kemal Üniversitesi 2 Ekim’de açılacağını duyurdu ancak çoğu binanın hasar aldığı ya da yıkıldığı kentte, öğrencilerin nerede kalacağı net değil.

Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş, öğrenciler için konteyner kent yapılması çağrısında bulundu.

‘MEMNUN OLMASAM DA UZAKTAN EĞİTİM ALACAĞIM’

Şehrin tek üniversitesi olan Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), 2 Ekim tarihinde açılma kararı aldı. Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diş Hekimliği, Tıp Fakültesi, Güzel Sanatlar, İlahiyat, İletişim, Mimarlık gibi fakültelerde eğitim yüz yüze yapılacak. Ancak Fen-Edebiyat, Eğitim ve Ziraat Fakültesi ile Beden Eğitimi ve Turizm İşletmeciliği bölümlerindeki öğrenciler uzaktan eğitim görecek. Tüm birinci sınıflar uzaktan eğitim alacakken, diğer üst sınıflara 2023-2024 dönemine mahsus olmak şartıyla başka üniversitelere yatay geçişle özel öğrencilik hakkı tanındı.

MKÜ Ziraat Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Eren Er, Ziraat Fakültesi’nde uzaktan eğitim kararı olduğunu, başka bir üniversiteye yatay geçiş yapmak istemediğini belirtti. Uzaktan eğitimin kaliteli bir öğrenim için yararlı olmadığını düşünen Er, “Başka üniversiteye yatay geçiş düşünmüyorum çünkü üçüncü sınıf oldum. Bir sene için yeni bir ortama, yeni bir üniversiteye alışmak kolay değil. Yeni bir ev, yeni düzen zor. Memnun olmasam da uzaktan eğitim göreceğim” diye konuştu.

Yüz yüze eğitim olan fakültelerde öğrenciler barınma, sosyal hayat, eğitim kalitesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalacak.   

Yüz yüze eğitimin zorunlu olduğu fakültelerde eğitim görecek arkadaşlarının şu an ne yapacağını bilemediğini belirten Er, “Konteynerde mi kalacaklar, ev var mı, belli değil. Sosyal hayat nasıl olacak? Öğretmenlerinden, arkadaşlarından vefat edenler oldu. Şehre geldiklerinde, derse girdiklerinde travma yaşayacaklar. Nasıl olacak bilmiyoruz” dedi.

‘OKULU AÇIYORLARSA KALCAK YERİ DÜŞÜNMÜŞLERDİR’

MKÜ İletişim Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Çağan Yıldırım, en büyük sorununun belirsizlik olduğunu söyledi, “Biz öğrenciler olarak kendi aramızda konuşuyoruz ama konuya dair bilgi sahibi kimse yok. Koskoca devlet okulu açılıyorsa, ‘bu öğrenciler nerede kalacak’ diye düşünmüşlerdir. Ev kiraları da çok pahalı ama Hatay’da şu an yüksek fiyattan bile ev yok” diye konuştu.

Kocaeli’nde bir markette çalışan Yıldırım, kabul edilirse Düzce Üniversitesi’ne yatay geçiş yapmayı hedefliyor. Kabul edilmezse de mecburi olarak Hatay’a geleceğinin altını çizen Yıldırım, “Sosyal hayat nasıl olacak? Eğitim kalitesi de düşündüren bir konu. En elzemi de barınma tabi ama ne olursa olsun okulu da bırakmayacağım” ifadelerini kullandı.

‘4 BLOKLU APART YETERLİ DEĞİL’’

Ahmet Bilge, MKÜ Tıp Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi. Şu an Mardin’de olan Bilge de Hatay’daki öğrenciler için en önemli konunun barınma olduğunu söyledi. Hatay merkezde çok fazla evin yıkıldığını, üniversitenin olduğu Serinyol’da sağlam kalan apart evlerin hem Hataylılar hem şehirde görevli memurlar tarafından tutulduğunu söyleyen Bilge, “Üniversitenin çoğu bölümü 2 Ekim’de, Tıp Fakültesi 18 Eylül’de açılacak. 1 ay sonra okul açılacak ve bizim ne yapacağımız belli değil. Hatay’a gidecek miyiz, gideceksek nerede kalacağız, bunları bilmiyoruz. Rektör iki gün önce bir açıklama yaptı, Serinyol’da bir 4 bloklu bir apartla anlaşılmış, bu apart öğrencilere tahsis edilecek. Yine de yeterli bir rakam değil” diye konuştu.

Tıp Fakültesi’ndeki öğretim görevlilerinin yarısı da başka üniversitelere geçiş yaptı. Bilge, bu nedenle eğitim kalitesinin düşeceği kaygısını yaşıyor. Şu an Mardin’de olan Bilge ya Hatay’da kalacak ya da başka bir üniversiteye geçiş yapacak ancak henüz karar vermiş değil.

Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş da Hatay’da üniversite öğrencileri için en büyük sorunun barınma olduğunu söyledi. Traş, üniversite öğrencileri için şu ana dek konteyner kent yapılması gerekirken çalışma olmadığını belirtti.