Hamaney su protestolarına hak verdi: Eylemcileri suçlayamayız

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, su kesintilerine karşı devam eden eylemler hakkında konuştu: Halk memnuniyetsizliğini ortaya koydu ama onları suçlayamayız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, kuraklıkla boğuşan Huzistan eyaletindeki su kesintilerine karşı bir haftadır devam eden protestolar konusunda eylemcilerden yana tavır koydu. Hamaney, yetkililere su sorununu çözme çağrısında bulundu.

'SU SORUNU KÜÇÜK BİR MESELE DEĞİL'

İran devlet televizyonunun haberine göre Hamaney, "Halk memnuniyetsizliğini ortaya koydu ama onları suçlayamayız çünkü özellikle de Huzistan'ın sıcak iklimi düşünüldüğünde, su sorunu küçük bir mesele değil" dedi. Hamaney, sorunun çözülmesi çağrısında da bulunarak, hükümetin ve hükümet dışı kurumlarının çözüm çalıştığını, faaliyetlerin 'tüm ciddiyetiyle' sürmesi gerektiğini söyledi.

KOMŞU LURİSTAN EYALETİNDE DE EYLEM DÜZENLENDİ

İran'ın güneybatısındaki kuraklığa sahne olan Huzistan eyaletindeki bir dizi kentte geçtiğimiz haftadan bu yana su kesintisine ve yıllardır çözülmeyen altyapı sorunlarına karşı eylemler düzenleniyor.

Eylemlerin sekizinci günü olan dün de komşu Luristan eyaletinin Aligudarz kentinde bir grup göstericilerin Huzistan'a destek için sokağa döküldüğü belirtiliyor. Polisin eyleme müdahale ettiği, en az bir kişinin arbedede öldüğü ve hükümet aleyhine slogan atan çok sayıda kişinin gözaltına alındığı haberleri geliyor. Af Örgütü ise bir haftadır süren eylemlerde en az sekiz kişinin öldüğünü duyurdu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de protestoların 'siyasi çatışmaya dönüşebileceği' uyarısında bulunup, 'eylemlerin yasal olmasına rağmen Tahran'ın düşmanlarının sorunu siyasi olarak kullanmasına izin verilmemesi' çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)