Halkevleri’nde ‘Hatay’ın 200. Günü’ raporu: Temel sorunlar çözülmedi

Halkevleri, depremin 200. gününde Hatay’ın durumuna dair bir rapor yayınladı. Pek çok sorunun çözüme kavuşmadığının belirtildiği raporda, halkın hasarlı evlerini onarıp, yerleştiğine dikkat çekildi.

Raporla ilgili açıklamayı Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Evrim Çakır yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Halkevleri, 6 Şubat depremlerinin 200. gününde Hatay’ın genel durumuna dair bir rapor hazırladı ve basınla paylaştı. Rapor, Defne’nin Aşağıokçular, Yeşilpınar ve Harbiye mahallelerinde ‘yaşam merkezleri’ kurmaya giden süreç ve bu süreçte; Antakya, Defne, Samandağ, Altınözü, Yayladağı ve Belen’de yaklaşık 30 mahallede çalışma yürüten gönüllülerin 200 günlük gözlem, deneyim ve araştırmaları sonucu hazırlandı.

Halkevi’nin Defne ilçesi Aşağıokçular Mahallesi’ndeki Yaşam Merkezi’nde bugün yapılan açıklamayı Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Evrim Çakır yaptı.

'YIKIMLARDA YÖNETMELİĞE UYULMUYOR'

Temel pek çok soruna 200 gündür çözüm bulunamadığının belirtildiği raporda, belirsizlikler ile maliyet kaygısının halkı, ağır hasarlılar dahil olmak üzere evlerini onarıp, taşınmaya ittiğine dikkat çekildi.

Hızlandırılan yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları nedeniyle sık sık kazalar yaşandığının, asbest dahil zararlı kimyasallar içeren toz ve molozun kentte hava, su, toprak kirliliğine neden olduğunun ifade edildiği raporda, yıkımlarda yönetmeliklere uyulmayarak, halk sağlığının hiçe sayıldığının altı çizildi.

Okulların açılmasına az bir zaman kalmasına rağmen hala okul onarımına dair bir adım atılmadığına dikkat çeken Çakır, “Öğrenciler pandemi ve depremle birlikte üç yılın önemli bir bölümünü okuldan uzak geçirdi ancak okullarda telafi eğitimine yönelik gerekli hazırlıklar yapılmadı. 200 günlük süreçte okulların fiziki onarımı için adım atılmadı” diye konuştu.

‘DEMOGRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİRMEYE YÖNELİK POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİ’

Rapora göre, 200 günlük süreçte kadınlar ağır bir bakım emeği yüküyle karşı karşıya kalırken, kadını koruyan mekanizma da ortadan kalktı. Çocuklar ise çadır ve konteynerlere kapatıldı.

En büyük sorunlardan birinin kentteki belirsizlik olduğunun aktarıldığı raporda, Hataylıların şehrin geleceğine dair bilgilendirilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamayı yapan Çakır, şunları söyledi: “Hatay’ın sosyal, kültürel, ekolojik dokusunu, demografik yapıyı değiştirmeye yönelik politikalardan vazgeçilmeli. Hatay halkının sorunları 200. günde bütün yakıcılığı ile sürerken sorunların çözüm iradesi halk görmezden gelinmemelidir.”