Güney Kore’de ABD'nin askeri üslerine ‘uyuşturucu’ baskını

Güney Kore'de başlatılan bir soruşturma kapsamında 17 ABD askeri ve beş diğer şüpheliye uyuşturucuyla bağlantılı suçlamalar yöneltildi ve ülkedeki ABD üslerine baskın düzenlendi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore’de iki ABD askeri üssüne baskın düzenlendi. Güney Kore polisinin sentetik esrarı askeri posta yoluyla kaçırdığı ya da kullandığı iddia edilen 17 ABD askeri ile beş diğer şüpheli hakkında soruşturma yürüttüğü bilgisi paylaşıldı. Söz konusu baskın, mayıs ayında aralarında ABD'nin ülkedeki en büyük üssü Camp Humphreys’in de olduğu iki ABD askeri üssüne düzenlenen baskınların ardından geldi.

BBC’nin haberine göre, soruşturma ve baskın kapsamında bir Filipin ve bir Güney Kore vatandaşı gözaltına alındı. Savcılık, 22 şüpheliyle ilgili iddiaları da inceliyor. ABD Ordusu’nun icra biriminden yapılan bir ihbarın ardından Güney Koreli yetkililer konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Dört aydır devam eden soruşturma ABD askerlerine yönelik ülkede son yıllarda açılan en geniş çaplı soruşturma oldu. 

'SORUŞTURMADAN HABERDARIZ, HİÇBİR ASKERİMİZ GÖZALTINDA DEĞİL'

Güney Kore polisi ve ABD Ordusu Kriminal Soruşturma Birimi’nin birlikte düzenlediği baskınlarda, 22 şüphelinin evlerinde 77 gram sentetik esrar, elektronik sigarada kullanıldığı değerlendirilen 4 kilodan fazla ‘sıvı karışım’ ve toplam 12 bin 850 dolar bulundu. Şüphelilere ABD’nin askeri posta servisi aracılığıyla ülkeye sentetik esrar kaçırma suçu yöneltildi. Buna göre, beşi asker toplam yedi şüphelinin uyuşturucu satışında rol aldığı, 12 kişinin kullanıcı olduğu ve üç kişinin aracı görevi gördüğü düşünülüyor.

Polisin BBC’ye yaptığı açıklamaya göre, bir askerin eşi ve başka bir askerin nişanlısının da atılı suçlara karıştığı tespit edildi. Polis açıklamasına göre, 17 asker mevcut durumda başkent Seul’un 48 kilometre güneyindeki Camp Humphreys üssünde ve Seul’un yaklaşık 40 kilometre kuzeyindeki Camp Casey üssünde konuşlu. Şüphelilerin Snapchat üzerinden üslerde uyuşturucu dağıtımı yaptığı bilgisi paylaşılırken, Birleşik Devletler Kore Güçleri, dün yaptığı açıklamada soruşturmadan haberdar olduklarını bildirdi. Açıklamada, soruşturmayla bağlantılı olarak hiçbir askerin gözetim altında ya da gözaltında olmadığı belirtildi. 

Güney Kore’de esrar kaçakçılığından suçlu bulunan kişiler 5 yıldan müebbet hapise kadar değişen hapis cezaları alabiliyor. Uyuşturucu bulunduranlara ise en fazla 5 yıl hapis ya da 50 milyon won (37 bin 200 dolar) para cezası veriliyor. (DIŞ HABERLER)