Edremit için zaman daralıyor

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü'nün hazırladığı 2 Eylül 2020 dönemi Yüzme Suyu Analiz Sonuçları'na göre Edremit'te denize dökülen dere ağızlarında kirlilik artıyor. EDÇEP Sözcüsü Kubilay Öztürk, "Körfez'de denize girmenin tereddüt yaratmadığı, hemşehrilerimizin ve misafirlerimizin iç rahatlığıyla denizden yararlanacağı bir gelecek istiyoruz. Mücadeleye devam. Hakkımız olanı istiyoruz. Daha temiz Körfez, daha temiz Edremit" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Yaz aylarının etkisini yavaş yavaş yitirdiği şu günlerde Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü'nün hazırladığı 2 Eylül 2020 dönemi Yüzme Suyu Analiz Sonuçları yayımlandı. Bu sonuçlara göre Balıkesir'in Edremit ilçesinde Şahinderesi Dereağzı 'kötü', Melek Hanım Sitesi Güre Deresi Ağzı, Askeri Kamp Mevkii Akçay, Güven Pansiyon Önü Mevkii ve Zeytinli Çayı Dereağzı ise '0rta' olarak nitelendirildi. Özellikle Altınoluk'ta bulunan Şahindere'de sonuçların bu yıl mayıs ayından bu yana dokuz defa 'kötü' çıkması dikkat çekerken, diğer bütün izleme noktalarından alınan numune analizi sonuçları ise 'iyi' olarak nitelendirildi.

DENİZLERDE KİRLİLİK ORANI GİDEREK ARTIYOR

Görüştüğümüz çevre mühendislerinin değerlendirmelerine göre üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de deniz kirliliği aslında hayati önem taşıyor. Denizlerin taşımacılık ve turizm amacıyla kullanılması, evsel, endüstriyel atıkların arıtılmadan veya kısmen arıtılarak denize verilmesi, deniz kazaları sonucu meydana gelen petrol akıntıları, akarsulardan denizlere ulaşan tarımsal atıklar, kirlenmeyi meydana getiren başlıca etkenler olarak sıralanıyor. Deniz kirliliğine sebep olan atıklar belirli bir zamanda, bir bölgedeki kirlenme yoğunluğuna bağlı olarak insan sağlığına ve çevreye olumsuz yönde ciddi etkiler yaratıyor. Türkiye'de denizlerde kirlilik oranı en son 2017'de açıklansa da yapılan araştırmalara göre denizler günden güne kirlenmeye devam ediyor.

'OLUMSUZ SONUÇLARIN DERE AĞIZLARINDA OLUŞMASI İLGİNÇ'

Bölgedeki kirlilikle ilgili açıklamalarda bulunan Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) Sözcüsü Kubilay Öztürk, son üç yıldır kirleticilerle ilgili çeşitli tespitlerde bulunduklarının altını çizerek şunları söyledi:  "'İyi' ile 'kötü' nitelendirmelerinin kıstası olan E.Coli ve Enterekok bakterilerinin, memelilerin kalın bağırsaklarında yaşadıklarını ve deniz sularındaki varlıklarının 'dışkı kirlenmesi' anlamına geldiğini ifade etmemiz gerekiyor. Bu bakterilerin varlığı, o sularda yüzmenin hastalıklara sebep olacağı anlamına gelir. Olumsuz değerlerin büyük ölçüde dere ağızlarında oluşması ise ilginçtir. Bu derelere yakın yaşayan vatandaşlarımızın, insan ve büyükbaş hayvan kaynaklı kirleticilerin nerelerden kaynaklandığına dikkat etmelerini rica ediyoruz. Hayvan çiftliği mi var orada, yoksa arıtmadan yapılan deşarj mı? Bu kirleticiler nedeniyle, son üç yıldır ısrarla ifade ettiğimiz hususların ne kadar isabetli olduğunu sürekli olarak görüyoruz. Ne yazık ki bu durum, Körfez'deki bütün ilçelerimizde aynı tipik özelliğe sahip bulunuyor."

'DAHA TEMİZ KÖRFEZ DAHA TEMİZ EDREMİT'

Edremit Körfezi'nde denize girmenin tereddüt yaratmadığı bir ortam istediklerini ifade eden Öztürk şöyle devam etti:

Kubilay Öztürk.

"Tüm Körfez’de olduğu gibi, Edremit sahilleri de bu yaz çok fazla doldu. Sezonun geç başlaması ve pandemi döneminin hemen ardından gelen 'yeni normal hayat' yaklaşımı bu yoğunluğun başlıca nedenlerini oluşturdu. Bu nüfus yoğunluğu aynı zamanda, yetersiz alt yapı tesislerinin de durumunu iyice ortaya serdi. Bu sene yaşanan pek çok sorun da gösterdi ki, Edremit Körfezi’nde yıllardır yapılması gereken ancak sürekli olarak ertelenen kamu yatırımlarının artık gerçekleşmesi gerekiyor. Şimdi artık Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, BASKİ, DSİ, Tarım Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, ilçe belediyeleri bu amaçla ortak çalışmak zorundalar. Bu ortak çabalar ve yatırımlar sonucunda, Edremit Körfezi'nde yaşayan vatandaşlarımız hak ettikleri temiz denize kavuşabilecekler. Körfez'de denize girmenin tereddüt yaratmadığı, iç rahatlığıyla hemşehrilerimizin ve misafirlerimizin denizden yararlanacağı bir gelecek istiyoruz. Mücadeleye devam. Hakkımız olanı istiyoruz. Daha temiz Körfez, daha temiz Edremit."

'ALTINOLUK ESKİSİ GİBİ DEĞİL'

Öte yandan Şahinderesi yakınlarında oturan bir yurttaş da Altınoluk'un eskisi gibi olmadığını ifade ederek, "Şahinderesi yanında oturuyoruz. Çok severek gelip yerlestigimiz Altınoluk, oksijeni,suyu,denizi ile ünlenmiş harika bir yerleşimdi. Son yıllarda deniz kirliliği,su azlığı, hele de gece belli bir saatten sonra tuvalet kokuları dayanIlmaz bir hal aldı" ifadelerini kullandı. Yetkililere çağrıda bulunan yurttaşlar söz konusu durumun giderilmesi için bir an önce gerekli çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Yetkililer diğer sahillerimizi görmüyorlar mı? İnşallah en kısa zamanda yine tertemiz Altınoluk'umuza kavuşuruz" dedi.

'kubilay öztürk edremit

ALTINKUM'DA GECELERİ KOKUDAN DURULMUYOR'

Konuyla ilgili görüştüğümüz Altınkum Mahallesi Muhtarı Selma Kayacan da Zeytinli Arıtma Tesisi'nin saldığı kokuya ve kirliliğe dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Son durum berbat. Gelip muhtarlığa da insanlar söylüyorlar. Diyorlar ki gece salıyorlar deniz leş gibi. Ben denize burada giremiyorum. Burası Edremit 180 kişiyse yazın oluyor 1.5 milyon. Bütün körfezin pisliği de bizim burda. Derelerimiz berbat. Akıyor denize. Biz de istiyoruz ki güzel bir arıtma yapılsın. Koku zaten çok fena. yakında oturanlar özellikle etkileniyorlar. Geceleri kokudan durulmuyor. Dilekçeler yazdık. İmzalar topladık. 20 Bine yakın imza topladık. Bakanlıklara gönderdik. Biraz hareketlilik olduğu söyleniyor ama elde bir şey yok. Biz arıtma büyütülsün diyoruz kimyasal arıtma olsun, çıkan suyla bahçeler sulansın diyoruz. Talebimiz bu. Belediye başkanımız şimdi dereleri temizliyor çok güzel bir girişim. Ancak yine kirlenecek. Önemli olan arıtmanın büyütülmesi diye düşünüyoruz."