Galata Kulesi sorusu: Saklanan bir durum mu var?

CHP'li Mahmut Tanal, Galata Kulesi'nin duvarının hiltiyle yıkılmasına ilişkin soru önergesi verdi. Tanal, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a "Restorasyon bölgesinde kamuoyundan saklanan bir durum mu mevcuttur" diye sordu. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat restorasyon projesi olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) elinden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Galata Kulesi’nde girişteki duvarın inşaat aletleriyle parçalanmasını CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Meclis gündemine taşıdı.

Evrensel'de yer alan habere göre, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Tanal, restorasyon çalışmalarını yürüten kişilerin tarihi yapı restorasyonu ve mesleki anlamdaki yeterliliklerini sorguladı.

1500 yıllık geçmişi olan, İstanbul’un simgesi, UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Galata Kulesi’ne sıradan bir yapı muamelesi yapan firmaya yaptırım uygulanıp uygulanmadığını, uygulandıysa ne tür bir yaptırım uygulandığını soran Tanal, restorasyon rezaletine göz yuman bakanlık bürokratları hakkında da soruşturma başlatılıp başlatılmayacağını sordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ekiplerinin restorasyon alanına alınmama gerekçesini de soran Tanal, “Restorasyon bölgesinde kamuoyundan saklanan bir durum mu mevcuttur" diye sordu.

MAHİR POLAT: RESTORASYON PROJESİ YOK

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat ise restorasyon projesi olmadığını söyledi. Polat, Cumhuriyet gazetesine açıklamasında, "Tarihi yapıda böyle bir çalışmaya izin verilmesi mümkün değil. Onaylanmış bir uygulama olmadığı için restorasyon demekte zorlanıyoruz. Zaten uygulamanın kendisi de restorasyon tipinde bir uygulama değil. Tarihi beden duvarları ağır makinalı cihazlarla ekipmanlarla parçalanarak yok ediliyor. Kabul edilebilir bir şey değil. Açıkcası restorasyon projesi hem yok, olsa bile bu tür bir uygulama restorasyonda kabul edilebilir bir uygulama değil. Tarihi beden duvarı geri dönüşsüz bir şekilde şu an tahrip edilmiş bir durumda. Çok travmatik bir durum" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Etiketler hilti galata tanal ersoy