Türkiye casus şeflerinin staj yeri gibi

Gazeteci Murat Yetkin, son olarak İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un İngiliz gizli servisi MI6’nın başına atanmasının ardından yolu Türkiye'den geçen istihbarat şeflerini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin dünyanın üç önemli istihbarat servisinin başında Türkiye’de diplomat olarak görev yapmış, Türkçe bilen istihbarat şeflerinin olmasını değerlendirdi. YetkinReport'taki 'Türkiye, istihbarat şeflerinin staj yeri gibi' başlıklı yazıda Türkiye'deki görevlerinde başarılı bulunanların memleketlerinde yükseldiğine dikkat çekildi.

Yazıdan bir bölüm şöyle:

Birleşik Krallığın bir önceki Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un İngiliz gizli servisi MI6’nın başına atanması geçtiğimiz günlerde medyada adeta sevinçle karşılandı. Dünyanın üç önemli istihbarat servisi başında Türkiye’de diplomat olarak görev yapmış, Türkçe bilen istihbarat şefleri vardı artık. Diğerleri ABD gizli servisi CIA’nın başındaki Gina Haspel ve Fransız DGSE’nin başındaki Bernard Emié idi.

Emié, 2007-2011 arasında Ankara büyükelçisiydi; Londra Büyükelçiliği ve Cezayir Yüksek Komiserliği ardından 2017’de DGSE başına getirilmişti, halen de o görevde. Gina Haspel ise (daha önce iki yıl Bakü görevi ardından) 1999-2000 yıllarında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ekonomi bölümünde enerji uzmanı olarak çalışırken aslında CIA İstasyon Şef Yardımcısıydı. Haspel buradayken PKK lideri Abdullah Öcalan CIA ile iş birliği içinde Kenya’da yakalanmış, Öcalan’ın 16 Şubat 1999’de Türkiye’ye getirilmesinden bir ay kadar sonra, 21 Mart’da Fethullah Gülen ABD’ye kabul edilmişti.

MOORE İLE TUHAF BİR 15 TEMMUZ ANISI

Moore’un Türk basını için yeri ayrıydı, kendini sevdirmişti. MI6 başı olunca çok sayıda meslektaşımız birlikte mülakat resimlerini paylaştılar, kamu diplomasisi ve kamu istihbaratı işini iyi yapıyordu. Abdullah Gül ve Devlet Bahçeli gibi o da koyu Beşiktaş taraftarıydı. Televizyonlara Türkçe mülakat verecek kadar lisana hâkimdi. Aslında Ankara’dan gittiğinde MI6 şefi olması bekleniyordu ama bürokratik manevralarla önce Başbakanın anti-terör danışmanı, sonra da Dışişleri Genel sekreteri oldu.

YAZININ TAMAMI