Depremin prestij binası yıkıldı... Gerekçe: Çürüdü

Düzce'de depremden sonra yapılan ve 'prejtij binası' olarak tanıtılan Düzce Kasrı yıkıldı. Düzce Belediye Başkanlığı binanın çürüdüğü için yıkıldığını açıkladı. İnşaat Mühendisleri Düzce Oda Başkanı Hüseyin Aydoğan "Düzce Kasrı'nı yapan firma aynı dönem içinde, aynı sistemle 11 bina yapmış. Çelik konstrüksiyonlu bir yapının ömrü 20 yıldan fazladır. Diğer yapılarda bir çürüme söz konusu değil de bu bina mı çürük?" diye konuştu. Belediye Meclisi'nin muhalif üyeleri de "Eğer bu çürük raporu doğru ise kamu zararına sebep olanlar derhal bulunup, hukuki işlemler hemen başlatılmalıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DÜZCE - Düzce’de 1999 depreminden sonra dönemin valisi Fikret Güven tarafından 'prestij binası' denilerek yapılan, halk arasında ‘Deprem Sembolü’ olarak nitelendirilen ‘Düzce Kasrı’ yıkıldı. Düzce belediyesi binanın çürüme nedeniyle yıkıldığını açıkladı. Uzmanlar ise ‘Çelik Konstrüksiyon’ üzerine yapılan binanın çürümesinin söz konusu olamayacağını açıkladılar.

Bina bir günde yıkıldı.

YIKILDI, TARTIŞMA ÇIKTI

1999 depreminde resmi rakamlara göre 710 kişi hayatını kaybederken, 16 bin 666 konut ve 3 bin 857 işyeri de yıkıldı. Depremle birlikte kanun hükmünde kararnameyle il yapılan Düzce’nin ilk valisi Fikret Güven, şehir merkezinin kuzey bölümünde bugün Bahçeşehir adıyla anılan bölgede Valilik konukevi inşa etti. 10 dönüm alan üzerine 650 metrekare olarak inşa edilen bina çelik konstrüksiyon sistemiyle yapıldı. Vali Fikret Güven, on binlerce depremzedenin çadır kent ve prefabrike yapılarda barındığı bir dönemde görkemli bir konukevi yapılmasının gerekçesini şu şekilde açıklamıştı: “ Deprem nedeniyle yardımda bulunmak, yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı heyetler burada ağırlanacak. Devletimizin kararlığı ve gücü için prestijli yapılara ihtiyacımız var.”

Uzun bir süre Valilik konukevi olarak hizmet veren bina 2007 tarihinde Düzce Belediyesi mülkiyetine geçti. Düzce Belediyesi, revize planlama ile değişikliğe giderek binayı sosyal tesis olarak hizmete açtı. 2008 yılında yapılan ihale ile Düzce Kasrı, restoran olarak hizmete açıldı ve 12 yıl hizmet verdi.

2019’daki yerel seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen Faruk Özlü, binayı belediyenin turizm amaçlı kurduğu BELTUR şirketine devretti. BELTUR Yönetim Kurulu, Düzce Kasrı için önce proje hazırlayarak tadilat kararı aldı ve 6 ay tamirat yaptı. Sonrasında ise yıkım kararı verildi ve bina bir günde yıkıldı.

BELEDİYE'DEN SAVUNMA: ÇÜRÜMÜŞTÜ

Yıkıma karşı kamuoyunda tepkiler oluşunca Düzce Belediye Başkanlığından şu açıklama yapıldı: “Yapım amacına uygun kapasitesini karşılayamayan, çelik konstrüksiyon şeklinde lanse edilen ancak büyük bir kısmı adeta teneke malzeme ile inşa edilmiş bu yapıyı tamir ve tadilata alarak güçlendirme amacıyla başlattığımız çalışma öncesinde söz konusu yapının projesi bulunamamıştır. İç cephe kaplamaları içinde taşıyıcı kolonların olmadığını tespit eden teknik personelimiz, söz konusu yapının mevcut hali ile tadilat edilmesinin çok daha masraflı ve ana demir direklerin temel bağlantı noktalarının çürümesi gerekçesi ile yıkılıp yeniden yapılmasına karar verilmiştir.”

KİMSEYİ TATMİN ETMEDİ

Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün depremin sembolü olan kasrı yıkma gerekçesi, Mecliste bulunan CHP, MHP ve İYİ partili üyeleri tatmin etmedi. MHP’li Belediye Meclis üyesi Ayhan Cicu kamuoyuna yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “5018 Sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol yasasının 71. Maddesine göre mevzuata aykırı karar, işlem ve ihmal sonucunda kamu kaynağında artışa engel ve eksilmesine neden olunması kamu zararı denmektedir. 2000/2001 yılında Düzce Valiliği tarafından yapılan estetik olarak son derece güzel bir yapı olan, kullanım hakkı Düzce Belediyesi tasarrufunda olan ve deprem sonrası deprem yönetmenliğine göre yapılması gereken Düzce Kasrı maalesef çürük raporu gerekçesiyle yıkılmıştır. Biz de diyoruz ki eğer bu çürük raporu doğru ise kamu oyu ile paylaşılıp mevzuata aykırı ve ihmal sonucunda kamu zararına sebep olanlar derhal bulunup, hukuki işlemler hemen başlatılmalıdır.”

İYİ Parti Meclis üyesi Oğuz Özyiğit de şu görüşlere yer verdi: “ Belediye neye ve hangi belgeye göre yapıyı çürük ilan etti. Madem çürüktü, niye tadilat projesi yaparak masraf yaptı.”

Hüseyin Aydoğan

'VALİYE YAPILAN BİNA ÇÜRÜK DEĞİLDİR'

İnşaat Mühendisleri Düzce Oda Başkanı Hüseyin Aydoğan ise konu hakkında şu açıklamayı yaptı: “ Araştırmamıza göre Düzce Kasrı'nı yapan firma aynı dönem içinde, aynı sistemle 11 bina yapmış. Çelik konstrüksiyonlu bir yapının ömrü 20 yıldan fazladır. Çürüdüğü iddia edilen yerler, daha sonradan ilave yapılmış bölümlerdir. Kaldı ki, hiçbir firma, bir ilin en büyük mülki amirine yapılan binayı çürük yapmaz. Diğer 11 yapıda bir çürüme söz konusu değil de bu bina mı çürük? Belediye bu konuda Odamıza danışsaydı biz bir rapor hazırlardık.” (DUVAR)