Kamu çalışanına işte Whatsapp yasak

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofis tarafından hazırlanan 'Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'nde kamu çalışanlarının gizlilik içeren kurumsal haberleşmelerinde, Whatsapp, Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamalar yerine yerli mesajlaşma programlarını kullanmaları zorunluluk haline getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kamu kurumlarının bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması amacıyla başlattığı çalışmayı tamamlayarak, 'Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi' yayımladı. Rehberde, kamu çalışanlarına gizlilik içeren kurumsal haberleşmelerinde WhatsApp, Telegram gibi yabancı mesajlaşma programları yerine yerli mesajlaşma programlarının kullanılması zorunluluk haline getirildi.

24 Temmuz 2020 tarihinde onaylanan ve kamu için hazırlanan rehberde güvenlik risklerine dikkat çekildi ve bu riskleri ortadan kaldırma yöntemleri anlatıldı. Rehberde "Bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması, etkisiz kılınması ve özellikle gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla, kamu kurumları ve kritik altyapı hizmeti veren işletmelerce uyulması gereken Bilgi ve İletişim Güvenliği tedbirlerini içeren Genelge, yasal düzenleme boyutunda ülke çapında bilgi güvenliği seviyesini artırmaya yönelik önemli bir adım olmuştur" denildi.

Rehberde Whatsapp, Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamaları yerine yerli mesajlaşma programlarının kullanılması zorunluluk haline getirildi. 'Anlık Mesajlaşma Güvenliği' başlığı altında yayımlanan tedbirlerde "Kurumsal haberleşme amacıyla sunucuları kurum kontrolünde olan mesajlaşma uygulamaları kullanılmalıdır. Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir. Kritik veri içeren her türlü sesli, yazılı ve görüntülü haberleşme uygulamalarında, kaynak kodları kurum tarafından talep edildiğinde denetlenebilen, işletmesi ve yönetimi yerel olarak yapılabilen yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir"  denildi.

REHBERİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ