Diyarbakır'da özel okul 1200 veliyi mağdur etti

Diyarbakır’da yaklaşık 1200 veli, Özel Maarif Mozaik Koleji tarafından mağdur edildiklerini belirterek açıklama yaptı. Aileler, almadıkları bir hizmet nedeniyle bankalara borçlandırıldığını belirterek yetkilileri göreve davet etti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da almadıkları bir hizmet için bankalara borçlandırılan Özel Maarif Mozaik Koleji mağdurları yazılı bir açıklama yaptı.

Okulun büyük ortağı Haşim Mertoğlu'nun, oğlu adına Türkiye Finansa Bank Dicle Kent şubesinde veliler adına açtırdıkları ve daha hizmet vermeden velileri borçlandırdığı, hesabı boşaltmasıyla veliler mağdur edildi.

Dün okula gelen Mertoğlu, velilere önce okulun 15 Ağustos tarihinde açılacağını söylemesine rağmen, daha sonra yaptığı yazılı açıklamada ise battığını ve ortaklıktan çekildiğini söylemesi dikkat çekti.

Okulun diğer ortaklarından Dr. Abdülkadir Özel ise bugün velilerle yaptığı görüşmede okulun kapanmaması ve velilerin mağdur edilmemesi için ortak arayışında olduğunu ifade ederek, sorunun çözümü konusunda daha önce okulda resmiyette ortaklığı bulunmayan Bağlar Belediye Başkanı çözüm için çağrıda bulundu.

KİMİ PEŞİN ÖDEDİ KİMİ BANKAYA BORÇLANDI

Diyarbakır'daki Maarif Okulları Mozaik Koleji, geçen yılın Aralık ayından itibaren bu yılki kayıtlar için ön kayıt almaya başladı. Kimi velilerden okulun bir yıllık ücretini peşin alan okul yönetimi, kimi velileri ise Denizbank'a gönderip hesap açtırarak kredi kullandırttı.

Mart ayından itibaren pandemi süreci ile birlikte velilerin kredi taksitlerinin banka tarafından 2 ay süreyle ertelenmesi talebi üzerine okul yönetimi bu kez Türkiye Finansbank Diclekent şubesi ile anlaşma yaptıklarını ve söz konusu bankanın 2 ay taksit ertelemeyi kabul ettiğini açıkladı. Banka adına velileri sözleşme ile borçlandıran okul yönetimi, velilerin evine sözleşme gönderip imzalatarak onları bankaya borçlandırdı.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bu hafta içerisinde bazı velilerin okula gidip öğrenci kaydını silmek istemesi üzerine okulun muhasebe görevlileri velilere "Siz imzaladığınız sözleşme ile bankaya borçlandırılmışsınız, Türkiye Finansbank Dicle Şubesi'nde Haşim Beyin oğlu Miraç Mertoğlu adına açılan hesaptaki para tamamen alınmış, kaydınızı silemeyiz" deyince olay patlak verdi.

Velilerin okula akın etmesiyle hem okul görevlileri, hem de okulun diğer ortakları Mertoğlu'nun 3-4 gündür ortalıkta olmadığını, hem Denizbank'a daha önce yatırılan paranın, hem de Finansbank'a borçlandırılan velilerin paralarının tamamen kırımla çekildiği ve hesapların boşaltıldığını söylediler.

MÜLK SAHİBİNİ SUÇLADI

Olayın sosyal medyada duyurulması üzerine dün okula gelen Mertoğlu, önce okuldaki velilere panik yapmamalarını, kayıtlarını sildirmemelerini, söz verdikleri gibi okulun 15 Ağustos tarihinde açılacağını söyledi. Bir yere kaçmadığını ve kaydını sildirmek isteyen öğrenci velilerinin de paralarını bir şekilde alabileceğini ifade eden Mertoğlu, daha sonra okuldan ayrıldı.

Sonra yazılı bir açıklama yapan Mertoğlu, okul kirasının 5-6 aydır ödenemediğini, kendisinin tükenip battığını ve ortaklıktan ayrıldığını, burada bir dolandırıcılık varsa okulu haciz eden mülk sahibinin bunu yaptığını söyleyerek mülk sahibini suçladı.

Mertoğlu ayrıca, bu olayla adı anılan ağabeyi ve Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu'nun da bu olayla ilgisi olmadığını ileri sürdü.

ÖĞRETMENLERİN MAAŞI DA ÖDENMEMİŞ

Olayın ortaya çıkmasından sonra okuldaki görevli öğretmenlere 5-6 aydır maaş ödenmediği ve okulun kullandığı bina kirasının da ödenmediği ortaya çıktı.

Veliler, bu yaşananlardan bazı öğretmenleri ve okul muhasebecilerini de suçlayarak “Okulun mali durumu böyle iken öğretmenler maaş alamadıklarını bizden gizlediler. Bizim kayıt yapmamızı tavsiye ettiler. Muhasebedeki sorumlular evlerimize gönderdikleri sözleşmelerle bizi bankalara borçlandırarak bu sorumluluğun altına nasıl girerler? Biz onlara adımıza kredi açma yetkisi verirken banka daha hizmetini alamadığımız okulun parasını nasıl isteyebilir? Şu anda peşin parasını verenler, bazı taksitlerini ödeyenler bu paralarını geri alamadıkları gibi, bankalara borçlandırılan yaklaşık 600 veli şu anda alamayacakları bir hizmetin parasını ödemekle karşı karşıya kalarak mağdur edildiler” dediler.

BEYOĞLU’NUN OKULLA İLİŞKİSİ

Bugün okula gelerek velilerle toplantı yapan okulun ortaklarından Dr. Abdülkadir Özel, velilere sorunun çözümü ve velilerin mağdur edilmemesi için bir haftadır girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, "Biz burada eğitim ve öğretime devam edilmesini istiyoruz. Maalesef bankalara yapılan kayıt paraları şu anda ortada yok. Yeni ortak arayışımız devam ediyor. Velilerden ricamız kayıtlarını sildirmemeleri ve bu sorunun çözümü için bize bir hafta-on gün süre vermeleri" dedi.

Dr. Abdülkadir Özel, Mertoğlu'nun Bağlar Belediye Başkanı olan ağabeyi Hüseyin Beyoğlu’nun okulla ilişkisini ise şöyle anlattı:

"Biz bu binaya taşınırken mülk sahibi ile ben değil, Hüseyin Bey görüştü. Hüseyin Bey daha önce bu okulun resmi ortağıydı. Ancak seçimlerden önce ortaklığını bildiğim kadarı ile bedelsiz olarak kardeşi Haşim Mertoğlu'na devretti. Kendisi belediye başkanlığı tebriklerini de bu okulda kabul etmişti. Şu anda okulla resmiyette bir ortaklığı yok. Ancak şu anda telefonlarımıza çıkmıyor. Biz kendisinden bu sorunun çözümü ve velilerin mağdur edilmemesi için bir girişimde bulunmasını ve bizimle diyalog kurmasını istiyoruz."

VELİLER SOSYAL MEDYADA ÖRGÜTLENDİ

Okulda yaklaşık 1200 öğrenci ile öğretmen ve görevlilerden oluşan 1500 kişiyi ilgilendiren bu mağduriyetle ilgili veliler çözüm bekliyor. Veliler, sosyal medyada örgütlenmeye çalışarak seslerini Milli Eğitim Bakanı ve Diyarbakır Valisi'ne duyurmaya çalışıyor. Velilerin büyük kısmı parasını peşin ödedikleri okulun bir şekilde eğitime devam etmesi halinde çocuklarını göndermeye devam edeceklerini söylediler.

Bu arada birçok velinin Haşim Mertoğlu hakkında savcılığa suç durusunda bulunduğu ve okulun doktor ortağı Abdülkadir Özel’in ise pazartesi günü suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

VELİLER: ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İLE OYNADILAR

Mağdur edildiklerini ileri süren veliler, “Çocuklarımızın geleceği ile oynayan ve biz emekçi insanların alınteri ile kazandığı paralara göz diken istismarcıların peşini bırakmayacağız” açıklamasında bulundular.

Sorunlarının çözümü için valiye ve Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunan velilerin yaptığı açıklamada şu sorulara cevap arandı:

“Okul ortaklarından Haşim Mertoğlu’nun yaptığı basın açıklamasından hemen sonra yaptığı yazılı açıklamada okulla olan tüm ilişkisinin sona erdiğini ifade etmiştir. Burada sorulması gereken sorular vardır:

1) 2020-2021 eğitim öğretim yılına ait toplanan ücretler neden bankadan çekilip şu an kasanın boş olduğu ifade ediliyor?

2) MEB, özel okullara neden sadece idari yönden bir soruşturma başlatıyor, mali olarak tüm özel okullara neden veli teminat güvencesi sistemi getirilmiyor?

3) 5-6 aydır maaş alamayan öğretmenlerimizin yaptığı sözleşmeler yok hükmünde midir?

4) Kayıt silmesine rağmen alması gereken ücreti alamayan velilerin durumu ne olacaktır?

5) Bankaya ödeme yapmaya devam eden velilerin ödemeleri neden durdurulmuyor?

6) Bu işte ben yokum diyerek bu kadar insanın hakkını gasp etmenin hukuk ve adalet önünde bir karşılığı yok mudur?

Biz veliler, bu sorunun muhatabı olarak en başta Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarını göreve çağırıp mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Çocuklarımızın geleceği ile oynamayın.”

İNCELEME SORUŞTURMAYA DÖNÜŞTÜ

Edinilen son bilgilere göre ise Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyarbakır Valisi’nin talimatı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti. İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer, başlattıkları incelemeyi soruşturmaya dönüştürdüklerini söyledi.

Taşçıer’in pazartesi günü okulun resmi ve gayri resmi ortakları, okul aile birliğinden temsilciler, Haşim Mertoğlu ve banka temsilcileri ile toplantı yapacaklarını ve çözüm bulmaya çalışacaklarını söylediği öğrenildi. Toplantıya, aylardır kira alamayan mülk sahibinin de katılması bekleniyor.

HAŞİM MERTOĞLU KİMDİR?

Haşim Mertoğlu, Bağlar Belediyesi Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun kardeşi. Yerel seçimlerde yüzde 25,46 oy alabilen AK Partili Beyoğlu, yüzde 70,34 oy alan ve KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatasını alamayan HDP’li Zeyyat Ceylan’ın yerine belediye başkanı olarak atanmıştı.

Haşim Mertoğlu

Beyoğlu, göreve geldikten sonra kardeşi Haşim Mertoğlu’nu başkan yardımcısı görevine getirmişti. Tepkiler üzerine açıklama yapan Beyoğlu, kardeşinin kendi isteği ile başkan yardımcılığından istifa ettiğini duyurmuştu.

Haşim Mertoğlu, Özel Maarif Mozaik Koleji olayından önce, DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı için aday olduğunu açıklamıştı.

Etiketler diyarbakır