Baro başkanları Meclis nöbetinde

Baroların yapısını değiştirmeyi öngören yasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu'na katılmaları kabul edilmeyen baro başkanlarının Meclis kapısındaki bekleyişleri sürüyor. Gelişmeleri takip eden gazeteci Sibel Hürtaş gözaltına alındı. Ankara Valiliği'nce yasaklanan 'Savunma Mitingi' yapılamasa bile Türkiye’nin farklı illerinden gelen avukatlarla Ankara’da gün içerisinde bir buluşma gerçekleşmesi bekleniyor. Meclis kapısındaki arkadaşlarına desteğe gelen baro başkanları içeri alınmadı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla hazırlanan çoklu baro teklifi Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Dün saat 16.00’da başlayan görüşmeler sabaha karşı 04.00’te bitirildi. 28 maddelik teklifin 12 saat süren ilk gün görüşmelerine baroların komisyon toplantısına alınmaması ve teklifin görüşülme usulü tartışması damga vurdu. 200’e yakın milletvekilinin söz talebinde bulunduğu görüşmelerde maddelere geçilemedi.

Söz konusu yasa değişikliği teklifinin görüş ve önerileri alınmadan hazırlandığını belirten baro başkanları tutumlarını açıklamak için geldikleri Meclis’te komisyon toplantısına alınmadı.

BAROLAR TEMSİLCİ ŞARTINI KABUL ETMEDİ

Yapılan uzun müzakerelerde AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, baro başkanlarının aralarından belirleyeceği 3 temsilcinin komisyona katılabileceği teklifinde bulundu; ancak baro başkanları 'hep birlikte' girmek istediklerini belirterek teklifi reddetti.

SABAHA KADAR BEKLEDİLER

Daha sonra baro başkanlarıyla görüşen milletvekilleri, bugün (3 temmuz) için beş baro başkanının komisyona alınması, 15 dakika konuşma yapması, diğer baro başkanlarının Meclis’in dışında bulunan restoranda beklemesini içeren bir teklif sundu. Baro başkanları bu teklifi de reddetti ve sabaha kadar beklemeye karar verdi.

Bu esnada Meclis önünde bekleyen baro başkanlarının çevresine polis şerit çekerken, CHP milletvekilleri tarafından getirilen banklar, alana alınmak istenmedi. CHP'li vekiller bunu üzerine, bankları ellerinde taşıyarak avukatların yanına götürdü. Dün saat 16.00'da başlayan toplantı sabaha karşı 04.00’e kadar devam etti.

Baro teklifi koronaya rağmen komisyonda: Başkanlar Meclis kapısındaBaro teklifi koronaya rağmen komisyonda: Başkanlar Meclis kapısında

BEKLEYİŞ İKİNCİ GÜNÜNDE

Baro başkanlarının Meclis kapısında bekleyişleri bugün de sürüyor. Komisyon toplantısı başlayana kadar bekleyeceklerini belirten baro başkanları, komisyona katılma taleplerini tekrar iletecek. Ankara Valiliği tarafından pandemi nedeniyle yasaklanan 'Büyük Savunma Mitingi'nin akıbeti ise netleşmedi. Türkiye'nin farklı illerinde avukatlar Ankara'ya gelmek için yola çıkarken, gün içerisinde bir buluşmanın söz konusu olabileceği ifade ediliyor.

CHP'LİLERDEN ZİYARET

Meclis'in Çankaya kapısında bekleyişini sürdüren baro başkanlarını CHP Milletvekilleri Turan Aydoğan ve Muarrrem Erkek, ziyaret etti. Meclis girişinde bekletildigini savunan Aydoğan, kolluk güçlerine tepki göstererek, "Beni 5 dakika kapıda bekletiyorsunuz. Baro başkanlarını da burada bekletiyorsunuz" dedi. Polis şefi ile Aydoğan arasındaki tartışmayı Muerrem Erkek yatıştırdı.

.

Komisyon toplantısı öncesi CHP Grup Başakanvekili Özgür Özel de baro başkanlarının yanına gelerek desteklerinin bugün de devam edeceğini söyledi. Milletin Meclisinin savunmaya açılması için mücadele ettiklerini belirten Ozel, "Seçim zamanı gidip de kapısında kaldığınız baro oldu mu? diye sorduk. Gözümüzün içine bakamadılar" diye konuştu.

GAZETECİYE GÖZALTI

Diğer yandan baro başkanlarının oturma eylemini izlemek için gelen bir basın mensubu parlemanto muhabiri olmadığı gerekçesiyle alana alınmadı. Gazeteci ile polis arasında tartışma yaşanırken araya CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır girdi. Kısa bir münakaşanın ardından gazeteci iceriye Basarır'ın makam araci ile alındı.

Arti TV'den gazeteci Sibel Hürtaş, kimliğini soran polisler tarafından zor kullanılarak gözaltına alındı. Milletvekilleri ve baro başkanları araya girmeye çalışsa da gözaltı işlemine engel olamadılar.

Gazeteci Sibel Hürtaş'ın serbest bırakılması için polislerle konusan CHP milletvekilleri ve baro başkanları sonuç alamadı. Hürtaş'ın içinde olduğu polis otomobili alandan çıkarılırken milletvekilleri aracı yumrukladı. Aracın alandan ayrılmasıyla vekiller ile polisler arasında arbede yaşandı.

HÜRTAŞ'IN BOĞAZINI SIKIP HAKARET ETTİLER

Gazeteci Sibel Hürtaş sosyal medya hesabından, "Gözaltındayım. Karakola götürülürken kötü muameleye uğradım" mesajı paylaştı. Hürtaş'ın kimliğini kontrol etmek isteyen polislerin bu işlemi karakolda yapmakta ısrar ettiği ve fiziki mesafe kuralına uymadığı gerekçeleri gösterilerek gözaltına alındığını belirten CHP'li milletvekilleri polise tepki gösterdi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, gözaltına alınan gazeteci Sibel Hürtaş ile yaptığı telefon görüşmesini anlattı. Gergerlioğlu, "Baro başkanlarını TBMM önünde izlerken Kavaklıdere karakoluna kadar arabada boğazı sıkılmak ve hakaretlere uğramış, Bu nasıl skandal? Hem Baro başkanını TBMM'ye alma hem de gazeteciyi darp et" dedi.

GELEN BARO BAŞKANLARI İÇERİ ALINMADI

Meclis dışında bulunan baro başkanları, oturma eylemi yapan meslektaşlarına katılmak için Meclis'in Çankaya kapısına geldi, ancak polis içeriye almadı. Uzun süre kapıda bekleyen baro başkanları, durumu protesto ederek alkışlarla alandan ayrıldı.

BARO BAŞKANLARI BU GECE DE NÖBETTE 

Baro başkanları, sürece dahil edilmedikleri yasa teklifi için 'antidemokratik' derken, mücadeleye devam edecekleri mesajını verdiler. Komisyon görüşmeleri bitene kadar alandan ayrılmayacaklarını ifade eden baro başkanları bu geceyi de Meclis önünde bekleyerek geçirecekler.

KOMİSYONDA TEKLİFİN GENELİ ÜZERİNDE GÖRÜŞMELER TAMAMLANDI

Öte yandan baro teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda 28 maddelik teklifin geneli üzerinde görüşmeler tamamlandı. Ara veren komisyonda bundan sonra tek tek maddeler görüşülecek. CHP, HDP ve İYİ Parti'nin her maddede değişiklik önergesi vererek konuşma yapması bekleniyor.

Etiketler TBMM Ankara baro meclis