Polis, yürümek isteyen baro başkanları ve avukatları darp edip biber gazı sıktı

Baro başkanları ve çok sayıda avukat sloganlar eşliğinde Ankara Adliyesi’ne geldi. Sloganlar atan ve yürüyüşe geçen baro başkanları ve avukatları darp eden polis biber gazı da sıktı. Oturma eylemine geçen avukatlara polis "Barolar ayrı ayrı çıksın" dedi. Avukatlar "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganıyla yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -Baroların yapısını değiştirmeyi öngören yasa değişikliği teklifine karşı çıkan baro başkanları bugün Sıhhiye’de bulunan Ankara Adliyesi’nde bir araya geldi.

Baro başkanlarının Ankara Adliyesi’nde yapacakları suç duyurusu öncesi polis adliye çevresini bariyerlerle çevirdi. Adliye bahçesinde bulunanları “güvenlik” ve “arama gerekçeleriyle çıkaran polis basın mensuplarının da alanda bulunmasına izin vermedi. Avukatların kimlik göstererek girişine izin verilirken çok sayıda polis adliye bahçesine konuşlandırıldı.

Baro başkanları ve çok sayıda avukat sloganlar eşliğinde Ankara Adliyesi’ne geldi. Avukatlar kimlik kontrolünün ardından alana alındı.

‘FEYZİOĞLU İSTİFA SLOGANI ATILDI’

“Savunma Yürüyor”, “Çok Baro Yok Barodur”, “Baroma Dokunma” pankartı taşıyan binlerce avukat, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bölünmüş baro yok adalettir” ve “Feyzioğlu istifa” sloganları attı.

Avukatlar alkışlarla baroların yapılarını değiştirmeyi hedefleyen yasa tasarısını protesto etti.

DİYARBAKIR BAROSU, TAHİR ELÇİ'Yİ UNUTMADI 

Diyarbakır Barosu öldürülen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin adına sloganlar eşliğinde Ankara Adliyesi’ne geldi. Elçi’nin adını hep bir ağızdan haykıran avukatlar, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı attı.

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, baroların yapısını değiştirecek teklife karşı bir araya gelen avukatlarla birlikte açıklama yaptı. “Baskı rejiminin masasının altından çıkardığı sopaya hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz” diyen Sağkan şunları kaydetti:

“Güçlülerin bizi bölmek için gösterdiği sopaya karşı itirazımız, kalplerine saldığımız korkunun göstergesidir, onurumuzdur. Savunmadan hiç haz etmediniz, biliyoruz. Teslim alamadığınız baroları parçalayarak cübbelerimize düğme dikmeye çalışıyorsunuz. İstiyorsunuz ki herkes sussun bu karanlık böyle sürsün. Sizden öncekilere de söylemiştik. Bu projenin sahiplerinin ilk cümlesinin 'Avukatımı istiyorum'olduğunu unutmayın. Tarih aydınlık ve umut için mücadele edenleri yazar.”

‘BİAT ETMİYORUZ’

“Barolar çok oldu diyorsunuz ya. Siz yargıyı bağımlı kıldıkça, insan haklarını ayaklar altına aldıkça biz de çok olmaya devam edeceğiz. Siz çocuk cinayetlerine, kadın cinayetlerine doğa talanına sessiz kaldıkça biz çok olmaya devam edeceğiz. Çünkü bu ülkede avukatlar var.

Aydınlığı onlar temsil ediyor. Demokrasi adına ne varsa onlar temsil ediyor. Bizlere iyi bakınız. Teker teker saymakla bitireceğinizi düşündüğünüz avukatlar gökyüzü kadar büyük kararlılığı cübbelerinin altında taşıyorlar. Susmuyoruz, korkmuyoruz, biat etmiyoruz.”

Baro başkanlarının yürümesine izin vermeyen polis biber gazı sıktı. Polisin saldırısı sırasında bazı avukatlar yere düştü, biber gazından etkilendi.

Sosyal mesafeye uyma çağrısı yapan polis bir araya gelen avukatların Ulus istikametinde alanı terk etmesini istedi. Avukatlar ıslıklar eşliğinde polisi protesto etti.

Yürümek isteyen avukatları engellemeye devam eden polis biber gazıyla müdahalesini sürdürdü.

Polisin yürüyüşü engellemesinin ardından avukatlar oturma eylemi başlattı.

POLİS BAROLARIN ALANDAN AYRI AYRI ÇIKMASINI İSTEDİ

Ankara Adliyesi önünde oturma eylemi yapan avukatlarla polis arasında tartışma ilerleyen dakikalarda da sürdü. Polis, adliye bahçesinen her bit baronun ayrı ayrı çıkış yapmasını istedi. Mersin Barosu’nun alandan çıkışının ardından diğer avukatlar, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları attı. Diğer baroların adliye bahçesinde bekleyişi devam ediyor.

POLİS MÜDAHALESİNDE 'THEMİS HEYKELİ'NİN BAŞI KOPTU

Polis müdahalesi sırasında Avukat Sercan Aran’ın elindeki adaleti temsil eden Themis heykelinin kafası ve terazisi koptu. Aran’ın heykelin son halini kaldırıp gösterdiği fotoğraf karesi avukatlara yapılan polis müdahalesini özetledi.

Themis, Yunan mitolojisinde Uranüs ve Gaia'nın kızı olan adalet ve düzen tanrıçasıdır. "Kılıç" adaletin verdiği cezaların caydırıcılığını ve gücünü, "Terazi" adaleti ve bunun dengeli bir şekilde dağıtılmasını simgeler. "Kadın" ve "Bakire" olması bağımsızlığı ifade eder. Ayrıca kadının gözü bağlıdır. Bu da tarafsızlığını simgeler. Hukukun evrensel ilkelerini simgesel olarak taşıdığı için Themis heykeli adaleti ifade etmektedir.

AVUKATLAR ADLİYE BAHÇESİNDE OTURMAK İSTİYOR

Ankara Adliyesi bahçesinde baro başkanlarının da katılımıyla forum oluşturuldu.

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, polislerle yaptığı görüşme sonucu herkesin toplu bir şekilde çıkışına onay verildiğini söyledi. Ankara Adliyesi’nden Meclis’e yürümek isteyen avukatların çoğunluğu Ankara Adliyesi bahçesinde oturma eylemine yarına kadar devam edilmesi ve tüm avukatların adliyeye çağrılmasını talep etti.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, "Yapmamayı planladığımız şey Meclis’in kapısında Komisyon’a bizi alana kadar beklemekti. Şu anda baroların temsili noktasında Komisyon’da kimse yok" dedi. Avukatlar arasından, "Tek başınıza orada beklemenin bir anlamı yok bunu gördük" cümleleri duyuldu. Sağkan, "2911’i çok iyi biliyorsunuz. Sizi orada oturtmazlar. Benim tek başıma karar alma yetkim yok. Eylemde nasıl bir yol izleyeceğimizi baro başkanlarıyla konuşarak karar vereceğiz" dedi.

'İKİ BAĞIRIP, GAZ YEYİP GİDEMEYİZ'

Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, “Biraz empati yapın biz de insanız. Eleştirileriniz başım gözüm üstüne. Buradaki baro başkanlarımızın amacı sizinle örtüşüyor” dedi. İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat Mürsel Ünder, “Biz günlerdir baro başkanlarının çağırmasını bekliyoruz. Tabii ki başkanlarımızı dinleyeceğiz ama sizin de bizi dinlemeniz gerekiyor. Bektaş başkana atılan yumruğu kim attıysa bize gazı da onlar attı. Biz burada 2911 sopasını duyduğumuz zaman rahatsız oluyoruz. Polis bunu söyleyip durdu. Biz bu protestoyu tüm Türkiye’ye yaymaktan bahsedelim. Bugün binlerce avukat buraya gelemedi. Buraya gelen en saygı değer avukatlarız. Sizin yerinize geçmek değil sizinle omuz omuza mücadele etmek istiyoruz. Buradan iki bağırıp iki gaz yeyip gidemeyiz. Bu onursuzluk olur" diye konuştu.

ANKARA EMNİYETİ AVUKATLARI ‘MARJİNAL GRUPLARA’ BENZETTİ

Ankara Emniyet Müdürlüğü Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlara yönelik açıklama yayınladı. Avukatları “marjinal gruplara” benzeten emniyet müdürlüğü, avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını belirterek şunları kaydetti:

"3 Temmuz 2020 günü İlimiz Çankaya ilçesi Anıtpark'ta düzenlenmek istenen ancak il Umumi Hifzıssıhha Kurulu kararı gereği Ankara Valiliğince uygun görülmeyen toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ilgili olarak, Ankara Barosu ve çeşitli illerin barolarına mensup avukatlardan oluşan yaklaşık 600 kişilik bir grup saat 15:00 itibariyle Ankara Adliyesi bahçesinde toplanmıştır.

Burada yapılan basın açıklaması sonrası toplu olarak TBMM'ye yürümek isteyen gruba eylemlerinin yasaya aykırı olduğu ifade edilmiş olup bu esnada grup içerisinde bulunan şahıslar tarafından görevi sadece güvenliği ve düzeni sağlamak olan personelimize pankart-döviz sopaları ve akordiyon bariyer atmak suretiyle saldırıda bulunulmuştur. Yasal mevzuatı çok iyi bilmelerine ve personelimizin iyi niyetli tüm çabalarına rağmen; marjinal grupların izinsiz gösteri-etkinliklerinde rastlanacak şekilde görevlilerimize saldırıda bulunan avukatlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.”

GAZETECİ SİBEL HÜRTAŞ SERBEST BIRAKILDI

Baro başkanlarının Meclis önünde bekleyişini takip ederken gözaltına alınan gazeteci Sibel Hürtaş, serbest bırakıldı. Hürtaş, sosyal medya hesabından karakola götürülürken kötü muameleye uğradığı bilgisini paylaşmıştı.

Baro başkanları Meclis nöbetindeBaro başkanları Meclis nöbetinde

Baro teklifi koronaya rağmen komisyonda: Başkanlar Meclis kapısındaBaro teklifi koronaya rağmen komisyonda: Başkanlar Meclis kapısında

Baro başkanlarından yasak kararına yanıt: Haberiniz olsun, vazgeçmeyeceğizBaro başkanlarından yasak kararına yanıt: Haberiniz olsun, vazgeçmeyeceğiz

'Baroların bölünmesi halkı güvencesiz bırakacak''Baroların bölünmesi halkı güvencesiz bırakacak'

Barolar büyük 'Savunma Mitingi'ne hazırlanıyorBarolar büyük 'Savunma Mitingi'ne hazırlanıyor