'Ölümden döndüm ama saçlarım kesildiği için mutluydum'

Devrim Yolcu, Hatay’ın Defne ilçesinde yaşayan 23 yaşında bir trans birey. Hatay’da LGBTİ+ bireylerin olduğunu ama görünür olmadıklarını belirten Devrim, kendisinin görece şanslı olduğunu ise, “Toplum eril olduğu için bir erkeğin kadın olması daha zor kabul gören bir olay. Ama bir kadının erkek olması en başta garip gelse de daha kolay kabulleniliyor” diyerek anlattı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY- Ruhun ayrı bedenin ayrı olması… İşte tüm sorunlar, çelişkiler bunu keşfettiğin an başlıyor. Devrim de ruhu ve bedeni ayrı olanlardan… 5 yaşında etek giymeyi reddediyor, saçlarının uzun olması onu rahatsız ediyor. Öyle ki ilk regl olduğunda bedeninden tiksinmiş Devrim: "Lisede beyin kanaması geçirdim. Beni acil ameliyata aldılar. Belime kadar uzanan saçlarım vardı. Ameliyat için kesildi. Ben ameliyattan çıktığımda çok mutluydum, çünkü artık saçlarım yoktu." Gelin hep birlikte Hazal’ın Devrim’e geçişindeki mücadelesini, hikâyesini dinleyelim.

Hazal olarak doğdu, Devrim olarak devam ediyor hayatına. Devrim Yolcu 23 yaşında Hatay’ın Defne ilçesinde yaşayan bir trans birey... Çocukluğundan beri kendi deyimiyle bir farklılık varmış onda. Annesi 5 yaşındayken etek giydirmek istediğinde Devrim, eteği giymediği gibi yırtıp camdan atmış. Bu davranış aileye garip gelse de anlam verememişler. Devrim büyüdükçe benzer sorunlar da ortaya çıkmaya başlamış. Kız çocuklarının değil de erkek çocuklarının oyunları dikkatini çekiyormuş. Annesi, Devrim’deki bu farklılığı anlasa da görmemezlikten gelmiş. Sadece arada, “Sen erkek misin?” gibi ikazları oluyormuş.

“BEYİN AMELİYATINDAN SONRA ÇOK MUTLUYDUM, ÇÜNKÜ ARTIK SAÇLARIM YOKTU”

Ortaokulun son zamanları, lise ilk sınıfta ergenlikle beraber çelişkilerin arttığı, aynaya bakınca görünüşünden rahatsız olduğu ve bunları düşünüp anlamlandırmaya çalıştığı zamanlarda, internette LGBTİ+ bireyleri tanımaya başlayan Devrim, şöyle anlatıyor: “Lise birinci sınıfta artık kendimden emindim ve ne istediğimi biliyordum. LGBTİ+ bireyleri duymuştum, öğrenmeye çalışıyordum. Ben yaşıtlarıma göre daha geç regl oldum. Göğüslerim çok küçüktü. Kendimi keşfettiğimde, ‘Evet, ben erkeğim’ dediğim bu süreçte regl oldum. Bedenimden tiksindim. Benim uzun saçlı dönemime ait hiç fotoğrafım yok çünkü aynada kendime bakmaya dahi tahammülüm yoktu. Düşünün ki beyin kanaması geçirdim. Ameliyattan çıkmam mucizeydi. Hayatta kalmaktan çok belime kadar uzanan saçlarım gitmişti ve ben buna daha çok sevinmiştim.”

“SENİN KOKUN OLMADAN YAŞAYAMAM”

Devrim annesine açılma girişiminde ilk olarak aynı mahallede oturduğu ve annesinin de yakın arkadaşı olan iki kadından yardım istemiş. Devrim, doğum gününde LGBTİ+ bireylerden bahsedip konuya girmeyi düşünürken annesi, “Böyle bir çocuğum olsaydı ya onu öldürürdüm ya da kendimi öldürürdüm ki vicdan azabı çeksin.” deyince girişimi başarısız kalmış. Akabinde dış görünüşü nedeniyle sokakta yürürken hiç tanımadığı insanlar tarafından darp edilen Devrim, annesine ikinci defa açılmaya karar verdiği süreci şöyle anlatıyor: “Annemin yüzüne bakarak söyleyemezdim. Ne tepki vereceğini kestiremiyordum. Ona ‘Benim Çocuğum’ belgeselini izlemesini söyledim ve yaşadıklarımı uzunca bir yazıda anlattım. Belgeseli izleyen annem yazdığımı okuduktan sonra bana ‘Her çocuğumun kokusu ayrı, senin kokun olmadan yaşayamam ben’ dedi.”

'TOPLUM, KADINDAN ERKEĞE GEÇİŞİ DAHA KOLAY KABULLENİYOR'

Devrim, kabullenme sürecinden sonra annesinin ona ilk oğlum dediği anı ise, “Hayata yeniden gelmiş gibiydim” diye anlatıyor. Hatay’da bir defa darp edilmesinin dışında arkadaş çevresinde dışlanmamış Devrim. Ama iş bulmakta çok sıkıntı yaşamış. Telefonda işe alınıp, dış görünüşünü görünce çok kapıdan çevrilmiş. Hatay’da bu haliyle yaşamaktan mutlu olduğunu, kimsenin kendisini dış görünüşünden dolayı dışlamadığını belirten Devrim, “Belki de ben birçok LGBTİ+ bireye göre şanslıydım. Toplum eril olduğu için bir erkeğin kadın olması daha zor kabul gören bir olay. Ama bir kadının erkek olması en başta garip gelse de daha kolay kabulleniliyor” diyor.

Şu günlerde kimlik ve hormon almak için mahkemeye başvuru yapan Devrim, gerekli maddiyatı sağladığında ise ameliyat olmak istiyor. Hatay’da LGBTİ+ bireylerin olduğunu ama görünür olmadıklarını belirten Devrim, sorunları aşmak, birbirlerini anlamak için örgütlenmeleri gerektiğine de dikkat çekiyor. (DUVAR)