65 yaş üstü özgürlük istedi: Kimse bize hayatta kalmayı öğretmesin

Korona tedbirlerinin neredeyse tamamen hafifletilmesine rağmen sokağa çıkma yasağı süren 65 yaş üstü yurttaşlar isyan etti. İstanbul'un Cihangir mahallesinde düzenlenen eylemde yasağın kalkması istendi. Eyleme katılan gazeteci Tuğrul Eryılmaz, "Çok çileler çekerek buraya geldik. Bu hayatta nasıl kalınacağını biliyoruz. Kimse bize hayatta kalmayı öğretmesin. Sadece kuralları koysunlar, biz beceririz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 65 yaş üstü yurttaşlar, hükümetin korona virüsü önlemlerini yumuşatmasına rağmen kendilerine yönelik sokağa çıkma yasağının sürmesine isyan etti. Beyoğlu Cihangir'de toplanan onlarca kişi, "Salgının günah keçisi olmak istemiyoruz. Korunmaya muhtaç değiliz" sloganıyla sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını talep etti.

Basın açıklamasında, benzer bir yasağın dünyanın hiçbir yerinde uygulanmamasına rağmen Türkiye'de 65 yaş üzeri kuşağın "Üzerine düşeni yaptığı" vurgulandı; gelinen noktada işi olanlara izin verilirken kayıt dışı çalışan 65 yaş üstü binlerce kişinin 'eve hapsolduğu'na dikkat çekildi.

'YETERİNCE SABRETTİK'

Hareketsizliğin bu kuşakta tansiyon, şeker ve kalp gibi hastalıkları tetiklediği hatırlatılan açıklamada, bu durumun gözden geçirilmesi istendi. Bu kuşağın artık pazara, alışverişe, bankaya ve sağlık kuruluşlarına gidebilmesi talep edilirken, "Yeterince, 90 günlük bir mücadele içinde sabırla, metanetle evde oturan bu kuşak için artık özgürlük istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ'

Basın açıklamasının sonunda bir katılımcının "Özgürlük istiyoruz, özgürlük! 18 yaş da ölüyor, 65 yaş da ölüyor. Bizleri mahkum ettiniz. Hükümete sesleniyorum. Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum. Bizleri artık mahkumluktan çıkartın. Yeter. Biz de insanız. Siz de 65 yaş üstüsünüz ama niye kendinizle bizle bir tutmuyorsunuz?... Bize ikinci vatandaşlık gösteriyorlar. Bizi vatandaşlıktan çıkartın o zaman" diye isyan etmesi dikkat çekti.

TUĞRUL ERYILMAZ: BU HAYATTA NASIL KALINACAĞINI BİLİYORUZ

Eyleme katılan gazeteci Tuğrul Eryılmaz da, gelinen noktada kendilerine sokağa çıkma izni verilen pazar günleri gençlerle yan yana geldiklerine dikkat çekerek, "Çıktım evet güzel. Yan tarafta gençler oturuyor. O da güzel. İçim açıldı. İyi ama izolasyon nerede? Doğru değilse o zaman biz niye her gün çıkmıyoruz?" diye sordu.

Söz konusu kuşağın Türkiye'de kendini korumayı iyi bildiğini söyleyen Eryılmaz, daha rasyonel bir çözüm aranması için çağrıda bulunarak şöyle konuştu: "Ben kendimi daha iyi koruyorum, eğer böyle bir dertleri varsa. Biz belki de Türkiye'nin kendini en iyi koruyan yaş grubuyuz. Çok çileler çekerek buraya geldik. Bu hayatta nasıl kalınacağını biliyoruz. Kimse bize hayatta kalmayı öğretmesin. Sadece kuralları koysunlar, biz beceririz. Ama kural koymayı bile beceremiyorlar."

'BİZİ LÜTFEN SERBEST BIRAKIN'

Katılımcılar, "Bizi lütfen serbest bırakın" çağrısı yaptı.