Ankara Barosu soruşturması için iki şikayet

İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından avukat İsmail Hakkı Çakmak, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+ bireylere yönelik sözlerine tepki gösteren Ankara Barosu hakkında soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Barosu, geçtiğimiz Nisan ayında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, bir Cuma hutbesinde LGBTİ+ bireylere yönelik yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise baronun bu tepkisi hakkında, 'Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama' suçundan soruşturma başlattı. Başsavcılık tarafından başlatılan soruşturmanın yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı ile bir vatandaş da Ankara Barosu'ndan şikâyetçi oldu.

Ankara Barosu hakkında açılan soruşturma devam ederken İnsan Hakları Derneği kurucularından avukat İsmail Hakkı Çakmak, Ankara Barosu hakkında re'sen başlatılan soruşturmanın görevi kötüye kullanmak olduğunu savunarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında da suç duyurusunda bulundu.

'RE'SEN BAŞLATILAN SORUŞTURMAYA SİPARİŞ ŞİKÂYET'

Çakmak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği şikayet dilekçesinde, şu ifadelere yer verdi:

“Diyanet İşleri Başkanı'nın korona virüsünün kaynağını, 'eşcinsellik ve nikahsız yaşamaya' bağlamasına Ankara Barosu tepki göstermiştir. Ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı açıklamada soruşturmayı re’sen başlattığını açıkladı. Ortada TCK 216. maddeye göre işlem yapmayı, re’sen soruşturmayı gerektirecek bir şikayet yoktur. Re’sen başlatılan soruşturma, Diyanet İşleri Başkanlığı’na 'sen de şikayet et' yolunda sipariş verme niteliğinde olup, Diyanet de bu siparişi yerine getirmiştir."

'BAŞSAVCILIK GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDI'

Şikayet dilekçesinde, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunun altı çizilerek, savcıların da korkudan, iltimastan ve önyargıdan uzak olması gerektiği belirtildi. Cumhuriyet Başsavcısının bu ilke ve gerçekleri hiçe saydığı ifade edilerek, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Diyanet İşleri Başkanı hakkında soruşturma açmasını gerektiren diyanet açıklaması ortada iken, herhangi bir inceleme, araştırma gereği duymadan Ankara Barosu hakkında soruşturma başlatması görevi kötüye kullanmaktır. Belirttiğim nedenler ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın cezalandırılmasını talep ediyorum" denildi.

İHD BAŞKANI: KARAR BİZE ULAŞMADAN GAZETEYE ULAŞMIŞ

Diğer yandan İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi tarafından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında aynı olaydan yapılan suç duyurusuna da takipsizlik kararı verildiği iddia edildi. İHD Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat, "Bazı medya kuruluşlarında yer alan takipsizlik kararı bizim elimize henüz ulaşmadı. Bize ulaşmadan takipsizlik verildiğine dair haberler yapılmış" dedi. (DUVAR)