Hasta mahpus Sabri Kaya için AYM’ye başvuru

İnsan Hakları Derneği (İHD), hasta tutuklu Sabri Kaya’nın infazının ertelenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Kaya, 25 Mart’ta kalp krizi ve beyin kanaması geçirmiş, üç kez de yoğun bakıma alınmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Sabri Kaya'nın durum Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşındı. İHD, sağlık koşulları nedeniyle infazın ertelenerek tedavi edilmesi için AYM’ye tedbir talepli başvuruda bulundu. İHD Merkez Hapishane Komisyonu Sözcüsü avukat İlhan Öngör, AYM başvurusunun ardından Kaya’nın, 6 Mayıs'ta Adana Şehir Hastanesi'ne sevk edilerek tedavi altına alındığını söyledi.

25 Mart’ta kalp krizi geçiren Kaya, tedavisi tamamlanmadan yoğun bakımdan çıkarılarak tekrar cezaevine gönderilmişti. Cezaevine gönderildikten sonra Kaya, sağlık sorunları nedeniyle 20 kez Osmaniye Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıp tekrar cezaevine getirilmişti. Öngör, Kaya’nın infazının ertelenerek tedavi edilmesi için Osmaniye İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulunmuştu. Ancak bu başvurudan sonuç alınamayınca konu, AYM’ye taşındı.

İlhan Öngör, Kaya’nın yaşamsal riski olduğunu ve durumunun kötüye gittiğini söyledi. Cezaevi idaresi, hastane yetkilileri ve savcılığın özensiz ve ciddiyetten uzak yaklaşımlarının Kaya’nın hastalığının ilerlemesine sebep olduğunu vurgulayan Öngör, “Özelikle 10 yıldır devam eden mahpusun bu hastalığının idarece bilinmesi ve iki kez açık kalp ameliyatı geçirmiş olmasına rağmen, gerekli önlem ve tedbirin alınmaması, ilaçlarının zamanında verilmemesi, Osmaniye Devlet Hastanesi'nin sadece ilaç tedavisi uygulayarak, hasta mahpusu cezaevine tekrar gönderilmesi, Kaya'nın durumunu daha da kötüleştirmiştir” ifadelerini kullandı. (Kaynak: MA)

Etiketler AYM İHD Sabri kaya