KHK eylemcisine 'sosyal mesafeye uymuyor' cezası

OHAL döneminde ihraç edilen sağlık memuru Mahmut Konuk, korona virüsü salgınında da eylemini sürdürüyor. Maske takarak, sosyal mesafe kurallarına uyarak ihraç edildiği iş yerinin önünde her gün eylem yapmaya devam eden Konuk, “Polis gözaltına alırken sosyal mesafeyi ihlal ediyor” dedi. Sokağa çıkma yasağının 60 yaş üzeri kişiler için geçerli olması halinde evinin balkonundan eylemini devam ettireceğini belirten 63 yaşındaki Konuk’a korona sürecinde de kesilen cezalar 3 bin 150 TL’ye çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mahmut Konuk, Çankaya Toplum Sağlığı Merkezi’nde sağlık memuru olarak çalışırken 22 Kasım 2016 tarihinde yayımlanan 677 sayılı OHAL KHK’sı ile ihraç edildi. İhracının ardından ‘İşimi geri istiyorum’ eylemi başlatan Konuk, her gün yaptığı eylemde bin 145 günü geride bıraktı.

Korona virüsü salgınına rağmen ihraç edildiği iş yerinin önünde eylemlerini sürdüren 63 yaşındaki Konuk, “Sokağa çıkma yasağını 60 yaşa indirirlerse planım hazır. Evimin balkonunda eylemimi yapacağım” dedi. Salgın sürecinde Numune Hastanesi’nin yakınına taşınan Çankaya İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı eylemde gözaltına alınan Konuk, “Korona salgınında dikkat edilmesi gereken kuralları ihlal eden hiçbir şey yapmıyoruz. Tam tersine polisler bize müdahale ediyor. Asıl polis gözaltına alırken sosyal mesafeyi ihlal ediyor” diye konuştu.

‘PANKARTI TUTARKEN İKİ METRE MESAFE BIRAKIYORUZ’

OHAL Komisyonu’na yaptığı başvuruya ilişkin olumlu ya da olumsuz hiçbir yanıt alamayan Mahmut Konuk, pandemi sürecinde de ihraç edildiği iş yeri önünde eylemini sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi. Evden çıkmamayı düşünmediğini ifade eden Konuk, önlemlerini alarak eyleme gittiklerini belirterek şunları söyledi:

“Korona olmasa başka bir şey olacak ve bunlar bir şekilde bizim hak arama yollarımızı kapatmaya çalışacaklar. Ben sağlık emekçisiyim ve koronadan korunma yöntemlerini biliyorum. Basın açıklaması yaparken 65 yaş üstü arkadaş yanımızda bulunmuyor, kendi aramızda pankartı tutarken iki metre mesafe bırakıyoruz. Ellerimizi kollarımızı yıkamadan eyleme çıkmıyoruz. Sürekli maske takıyoruz ve mesele korunmaksa eylem yapmamıza bu engel değil. Korona nedeniyle uyulması gereken kuralları ihlal eden hiçbir şey yapmıyoruz. Tam tersine polisler bize müdahale ediyor, onlar sosyal mesafeyi ihlal ediyor. Son iki aydır bir bahaneleri yoktu saldırmıyorlardı. Şimdi korona çıktı onu bahane ederek saldırıyorlar.”

‘POLİS SALDIRIYOR, SOSYAL MESAFEYİ SEN İHLAL ETMİŞ OLUYORSUN’

Korona salgını sürecinde yaptığı eylemlerde de gözaltına alındığını ve polisin sosyal mesafeye uymadığını belirten Konuk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sosyal mesafeyi ihlal eden asıl polisler. Bana saldırmasalar ben kimseye korona bulaştıracak mesafede olmam. Onlarda yanıma gelmese bana bulaştırma riski olmaz. Ama gelip kolumdan tutup götürüyorlar. Sosyal mesafe diyorsunuz neden bana dokunuyorsunuz? Yanıt, ‘seni burada konuşturmayacağız’. Tutanak tutuyorlar ve oraya, ‘Sosyal mesafeyi ihlal etti’ yazıyorlar. Sosyal mesafeyi ihlal eden ben miyim onlar mı? Polis olmayınca sosyal mesafe de ihlal edilmiyor. Polis saldırıyor ama sosyal mesafeyi ben ihlal etmiş oluyorum!”

Konuk salgın öncesinde de işyeri önünde eylemini yapıyordu.

KORONA SÜRECİNDE KESİLEN CEZALAR DA 3 BİN 150 TL’YE ÇIKTI

Yaptığı eylemlerde defalarca gözaltına alınan ve para cezası kesilen Konuk bu güne kadar kesilen para cezalarının toplam tutarını bilmediğini söyledi. 500’ün üzerinde kabahatler kanunu uyarınca ceza kesildiğini belirten Konuk, “Birçoğu 190 TL’den başlayıp 330 TL’ye kadar kabahatler kanunu uyarınca cezalar” dedi.

Covid-19 sürecinde ise üç kez ceza kesildiğini, bunların da sosyal mesafeye uymadığı gerekçesiyle 3 bin 150 TL tutarında cezalar olduğunu belirten Konuk şunları kaydetti:

“Son dört ayda, OHAL’e dayandırılarak kesilen cezalar mahkemeler tarafından iptal ediliyordu. Bu kesilen cezaların iptali için hukuka başvuracağız ama ne olursa olsun ödeyecek durumumuz yok. Şimdi kestikleri 3 bin 150 lira cezayı il hıfzıssıhha kurulu kararına dayandırıyorlar. Kararda düğün, nişan, kokteyl gibi bütün toplantılar ikinci bir emre kadar ertelenmiştir, diyor. İyi de bizimki kokteyl ya da nişan değil. Biz bir ya da iki kişi eylem yapıyoruz. Bu kurulun kararını ihlal etmiyoruz.”

‘KORONA GÜNLERİNDE ÇALIŞIYOR OLMAK İSTERDİM’

Salgın sürecinde sokağa çıkma yasağının 65 yaş üstü kişilerden 60 yaş üstü kişilere düşürülmesi halinde evinin balkonundan eylemini sürdüreceğini belirten 63 yaşındaki Konuk, “Sokağa çıkma yasağını 60 yaşa indirirlerse planım hazır. Evimin balkonunda eylemimi yapacağım. Yine cep telefonumu kuracağım, önlüğümü giyeceğim. Balkondan 100. Yıl halkına sesleneceğim. Bana sokağa çıkma yasağı getirirlerse balkondan eylemimi yaparım” dedi.

Salgın sürecinde çalışmamasının kendini üzdüğünü ifade eden Konuk, “Sağlık memuruyken son dönemde çöp evleri tespit ediyordum ve aşı çalışmalarında yardımcı oluyordum. Korona günlerinde çalışıyor olmak isterdim. Yarın bir gün aşısı çıktığında bunun uygulama sürecinde çalışmak isteriz. Sadece benden ibaret değil birçok sağlık çalışanını bundan mahrum ediyorlar. İhraç edilen binlerce sağlık çalışanı var ve keyfi olarak işlerinden uzaklaştırıldılar. Ağaç kabuğu yiyin dediler. Geldiğimiz noktada hiçbirimiz hakkında mahkeme kararı yok” diye konuştu.