'Salgınla mücadeleye işçi sendikaları da katılmalı'

Gazeteci Murat Yetkin'in web sitesine yazan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Şu anda zaman daralıyor ve temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışmanın durdurulması çağrımız iktidar cephesinde hala karşılık bulmuş değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, gazeteci Murat Yetkin'in web sitesindeki yazısında korona virüsüyle mücadelede işçi sendikalarının da yer alması gerektiğini dile getirdi.

Çerkezoğlu 'Salgınla mücadeleye işçi sendikaları da katılmalı' başlılı yazısında salgından sağlık açısından en çok etkilenenlerin 65 yaş üstü insanlar olmakla birlikte, yoksullar ve işsizler başta olmak üzere emekçi sınıflar olduğunu vurguladı. 18 Mart’ta Çankaya Köşkü’nde düzenlenen Koronavirüs ile Mücadele Eşgüdüm Toplantısı’na DİSK’in çağrılmadığına dikkat çeken Çerkezoğlu, 17 Mart’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na ayrıntılı olarak açıkladıkları altı temel talebi ise şöyle sıraladı:

1-İşten çıkarmalar yasaklanmalı

2-Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında çalışma durdurulmalı, ücretli izin uygulanmalı

3-Tüm çalışanların gelirleri güvence altına alınmalı

4-İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı

5-Fatura ve kredi borçları ertelenmeli

6-En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli.

Çerkezoğlu'nun yazısından bir bölüm şöyle: "Şu anda zaman daralıyor ve temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışmanın durdurulması çağrımız işçilerde ve toplumda çok geniş kabul görmesine rağmen, iktidar cephesinde hala karşılık bulmuş değil. Son olarak, ülkeyi yönetenlere en geç 48 saat içerisinde bu adımı atma çağrısını bir kere daha yaptık. Bu kararları alarak gerekli adımları bu süre içerisinde atmak mümkün ve salgınla mücadele açısından da bir zorunluluktur dedik.

Bu talebimizi diğer işçi konfederasyonlarıyla, emek ve meslek örgütleriyle, siyasi partilerle, demokratik kitle örgütleriyle beraber yükseltmeye devam ediyoruz."

YAZININ TAMAMI