İHD Diyarbakır Şubesi: Cezaevlerinde alınan önlemler yetersiz

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde Kovid-19 salgınına karşı yeterli koruyucu önlem alınmadığını açıklayan İHD, infaz düzenlenmesine ilişkin yasa teklifi çalışmalarında eşitlik ilkesinin sağlanması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İHD Diyarbakır Şubesi, tüm dünyayı tehdit eden Covid-19 salgın hastalığının hapishanelerdeki etkilerini tespit etmek amacıyla çalışma başlattı. Hapishanelerdeki durumlara ilişkin izleme çalışmalarında bulunacağını ve izlenimlerini kamuoyu ile paylaşacağını duyuran IHD, bu kapsamda Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan mahpuslarla yapılan görüşmeler sonucunda edinilen izlenim, tespit ve önerilerinin yer aldığı yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, 25 bini aşkın insanın ölümüyle tüm dünyayı tehdit eden Covid-19 salgın hastalığının, Türkiye’de de etkili bir şekilde varlık göstermeye devam ettiği belirtildi. Türkiye’de her geçen gün vaka ve ölüm sayısında artış meydana gelmesine rağmen yeterli önlemlerin alınmadığına dikkati çekilen açıklamada, “Hapishanelerde, bu hastalığın risk grubunda bulunan 65 yaş üstü, kronik hasta, hamile ve çocuklu kadın ile çocuk mahpusların bir an önce serbest bırakılmaları gerçekleştirilmediği gibi alınan önlemlerin de yetersiz olduğu görülmektedir” denildi.

MAHPUSLARIN ŞİKAYETLERİ

İHD Şubesine gelen şikayetlerin artış gösterdiği, mahpus yakınlarının derin kaygı ve endişe yaşadığına vurgu yapılan açıklamada, Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan mahpuslarla yapılan görüşmelerde, mahpuslar ve mahpus yakınlarının ilettikleri sorunlar şöyle özetledi:

* Diyarbakır Cezaevinde Covid-19 hastalığı nedeni belirti ile şikayetin olmadığını belirtiriz. Adalet Bakanlığınca alınan karar doğrultusunda hapishanede açık ve kapalı mahpus görüşleri yapılmamaktadır. Zorunlu hallerde yapılan avukat-mahpus görüşmeleri kapalı görüş odasında telefon ile gerçekleştirilmektedir.

* Diyarbakır Kapalı Cezaevleri giriş bölümüne termal kamera yerleştirilmiş, avukat ve hapishane personellerinin termal kameralardan geçilerek giriş yaptığı görülmüştür.

* Avukatların kurum görüş odasına eldiven ve maske ile hastalığa karşı korunması sağlanırken, mahpuslara aynı tedbirlerin sağlanmadığı görülmüştür.

* Kendileriyle görüşülen kadın mahpuslar, kaldıkları oda ve kısımların çok nadir dezenfekte edildiğini, virüse karşı ürünler ve temizlik malzemelerinin kendilerine verilmediğini ifade etmişlerdir. Ürün ve malzemelerin hapishane kantininde piyasa değerinin çok üzerinden bir fiyatlamayla kendilerine satılmaya çalışıldığını ifade etmişlerdir.

* Sıcak suyun nadiren kendilerine verildiğini ancak verilen sıcak suyun ise ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtmişlerdir. Soğuk suyun ise sık sık kesintiye uğratıldığını, bu nedenle kişisel ve kaldıkları odanın yeterince temizleyemediklerini ifade etmişlerdir.

* Kadın mahpuslar, haftada iki kez ve 10 dakika olarak sağlanılması kararlaştırılan telefon ile iletişim hakkının haftada bir kez ve 20 dakika ile sağlanıldığını ifade etmişlerdir.

* D Tipi Kapalı Cezaevinde görüşülen mahpuslar ise dezenfektenin nadiren ve bazı kısımlarda yapıldığını, sıvı sabun, çamaşır suyu ve yüzey temizleyicinin yetersiz şekilde haftada iki kez ücretsiz verildiğini belirtmişlerdir.

* Mahpuslar, aralarında tek başına yaşamını idame ettiremeyecek mahpusların da olduğu hasta mahpuslar için ek özel tedbirler alınmadığını beyan etmişlerdir.

* Kurum önünde mahpus yakınlarının, para yatırmak için kurum giriş binasına getirilen vezne önünde kalabalık ve kuyruk oluşturulacak şekilde biriktikleri görülmüştür. Salgının önlenmesine yönelik korunmayı gerektiren önlemin gerek kurum gerekse de vatandaşlarca alınmadığı tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

KORUYUCU ÖNLEM YETERİ DEĞİL

Açıklamanın devamında, mahpuslarla yapılan görüşmelerde, mahpus yakınlarından gelen şikayetler ve edinilen izlenimler göz önüne bulundurularak, Diyarbakır Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Covid-19 salgın hastalık tehdidine karşı yeterli koruyucu önlemin alınmadığı tespitine yer verildi. Açıklamada, ayrıca mahpusların bulundukları koğuşların kalabalık, hijyensiz oluşu ve mahpusların toplu bir şekilde tutulmalardan dolayı hastalığın yayılmasının an meselesi olduğuna dikkat çekildi.

ÖNLEMLER ALINSIN TALEBİ

Açıklamada, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkililerin alması gereken önlemler ise şu şekilde sıralandı:

“* Kamuoyu gündeminde olan infaz düzenlenmesine ilişkin yasa teklifi çalışmaları infazda eşitlik ilkesi, infaz sürelerinin kısaltılması ve dezavantajlı mahkum grupların mağduriyetleri göz önünde bulundurularak tutuksuz yargılamayı ve infazı esas alacak şekilde derhal yasalaştırılmalıdır.

* Hapishanelerde mahpusların sağlıklarının korunabilmesi, bulundukları alan ve kendi kişisel temizliklerini sağlayabilmeleri için, acilen temizlik malzemelerinin kendilerine ücretsiz verilmesi ve parası olmayan mahpusların da temizlik ürünlerine erişimi sağlanmalı ve her gün dezenfekte edilmelidir.

* Hapishanelerde virüs salgını ile ilgili alınan/alınacak önlemler, karantina uygulamaları ile mahpusların sağlık durumları konusunda başta mahpusların aile ve avukatları olmak üzere kamuoyu düzenli olarak bilgilendirilmelidir.”

Etiketler diyarbakır İHD