Gezi'deki yalanlara tepki hapis cezası getirdi

İki valinin istifa etmesi için çağrıda bulunan Eğitim-Sen üyesi 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi eylemleri sırasında Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve dönemin Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'in 'hakaret' suçlamasıyla Eğitim Sen üyesi O.B. hakkında açtıkları dava sonuçlandı. Gezi eylemleri sırasında Güngör Azim Tuna, Eskişehir'de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz için , 'Arkadaşları dövdü' demişti. Mehmet Celalettin Lekesiz ise Hatay'da biber gazı kapsülüyle ölen Ahmet Atakan için 'Çatıdan düşerek öldü' açıklaması yapmıştı. Eğitim-Sen üyesi O.B., İzmir'deki bir protesto sırasında iki valinin istifa etmesi için çağrıda bulunmuştu. İzmir 24'ncü Asliye Ceza Mahkemesi O.B.'ye 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra bu cezada indirime gitti.

VALİLER İSTİFAYA ÇAĞRILDI

İzmir'de Gezi eylemlerinin yaşandığı 2013'te 12 Eylül askeri darbesini protesto için çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve dernek bir araya geldi. Basın açıklamasında Eğitim-Sen üyesi O.B., Gezi eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz ve Ahmet Atakan'la ilgili yaptıkları açıklamalar nedeniyle dönemin Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve dönemin Hatay Valisi Celallettin Lekesiz'in derhal istifa etmeleri gerektiğini söyledi.

Basın açıklamasının ardından Güngör ve Lekesiz, O.B. hakkında 'hakaret'ten suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine O.B. hakkında 'hakaret' suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

'MÜVEKKİLİM ELEŞTİRİSİNİ DİLE GETİRDİ'

O.B.'nin avukatı Nedim Değirmenci, mahkemedeki savunmasında valilerin yapmış oldukları açıklamaların kamuoyunu sarstığı ve güvensizlik yarattığını söyledi. Değirmenci, "Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin televizyonlarda, internette, gazetelerde yayımlanan görüntülere rağmen valinin yaptığı açıklamalar infiale neden olmuş, Ahmet Atakan’ın ölümünde Hatay Valisinin Ahmet Atakan’ın mezhebi itibariyle ölümü hak ettiği anlamındaki açıklamalarına karşı müvekkil haklı tepkisini ve eleştirisini dile getirmiştir. Müvekkil,12 Eylül 2013 günü 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıl dönümü protesto etkinliğinde eleştiri hakkını kullandı. Bu tarihten 3 gün önce yani 09 Eylül 2013 günü Hatay’da Ahmet Atakan öldürülmüş, Hatay Valisi de aynı gün açıklama yapmıştı. Olayların tarihleri ağır eleştirinin yakıcılığını, sıcaklığını, haklılığını göstermekte" dedi.

Değirmenci son olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'ncu Maddesi'ni hatırlatarak müvekkilin sözlerinin 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İNDİRİMLİ CEZA

İzmir 24'üncü Asliye Ceza Mahkemesi ise O.B. için, "Birden fazla kamu görevlisine aynı anda, zincirleme olacak şekilde hakaret ettiği anlaşılmıştır" kararını verdi. Mahkeme bunun üzerine O.B.'ye önce 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verdi. Daha sonra mahkeme sanığın mahkemedeki davranışlarını, adli sicilini göz önünde bulundurarak hapis cezasını 11 ay 20 gün hapis cezası verdi ve bu cezayı da erteledi.

GAZETECİYE TEHDİT MESAJI GÖNDERMİŞTİ

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Ali İsmail Korkmaz davasının il dışında görülmesi yönünde görüş belirtmesini haberleştiren Gazeteci İsmail Saymaz'a 2013 yılında bir e-posta göndererek hakaret etmişti. Tuna, Saymaz'a, "Oğlum İsmail yine rahat durmuyorsun... Bir daha aynı şekilde yorum yaparak bu konuyu işlersen sen adi ve şerefsizsin" demişti. Saymaz, valiliğin bu sözlerini mahkemeye taşıdı. Mahkeme, Vali Tuna'yı haksız bularak Saymaz'a 2 bin 80 TL manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de, polisin öldürdüğü Ahmet Atakan için, "Çatıdan düştü" diye açıklama yapmıştı. Savcılık, Ahmet Atakan’ın ölümüyle ilgili hedef gözeterek biber gazı kapsülü attıkları ve yardıma koşan kişileri engelledikleri iddiasıyla 7 polis hakkında soruşturma açılması için 2014'te valilikten izin istemişti. Lekesiz bu talebi de reddetmişti.