Barolardan Urfa'ya destek: Geri adım atmayacağız

Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman, Van ve Siirt baroları Urfa’da yürütülen bir soruşturma nedeniyle gözaltına alınan avukat ve siyasetçinin serbest bırakılmasını istedi. Urfa’da yapılan açıklamada, savunma hakkının kutsal olduğuna dikkat çekilerek "Bağımsız savunma tutsak edilemez, mesleğimizi yapmamızın önüne hiçbir kuvvet geçemez" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa'da başlatılan bir soruşturma kapsamında dün birçok ilde çok sayıda avukat, gardiyan ve siyasetçinin gözaltına alınmasına ilişkin tepkiler sürüyor. Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman, Van ve Siirt baro başkanlarının katılımıyla Urfa Barosu'nun hizmet binasında konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamaya, HDP Urfa milletvekilleri Ömer Öcalan ve Nusrettin Maçin, Adıyaman ve Antep Barosu başta olmak üzere bölge barolarına kayıtlı çok sayıda avukat ile Türk Tabipler Birliği (TTB), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve KESK'in kentteki temsilcileri katıldı.

‘YARGIYA GÜVEN ORTADAN KALKTI’

Baroların hazırladığı ortak basın metnini okuyan Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, meslektaşlarının mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alındıklarını belirtti. Soruşturma aşamasında avukatların yargılanmalarına ilişkin özel hükümlerin ihlal edildiğini ve bu hükümlerin hiçe sayıldığını vurgulayan Öncel, "Savunma hakkı, yaşam hakkı kadar kutsaldır. Herkesin savunma yapma ve savunmasını yaparken bir avukattan yardım almaya hakkının olması hukuk devleti olmanın gereğidir. Demokratik hukuk devletinde hiçbir avukat yaptığı iş dolayısıyla böyle bir muamele ile karşılaşmamalıdır. Çünkü avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Yargının siyasal iktidarın adeta bir aparatı haline getirildiği, yargıya olan güvenin tümüyle ortadan kalktığı bu dönemde, yargının kurucu unsuru olan avukatların mesleki faaliyetleri ve hukuk mücadeleleri kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. Unutulmamalıdır ki biz avukatlar tarih boyunca adaletin tecellisi, her yurttaşın özgürce ve güven içinde yaşaması uğruna hukuk mücadelesi verdik. Bu mücadeleden bir adım dahi geri adım atmadık" dedi.

'GÖZALTILAR SAVUNMAYA SALDIRIDIR'

"13 meslektaşımızın soruşturulmasını ve gözaltına alınmalarını ‘savunmaya saldırı' olarak değerlendiriyoruz" diyen Öncel sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak buradan bir kez daha haykırıyoruz; bağımsız savunma tutsak edilemez, mesleğimizi yapmamızın önüne hiçbir kuvvet geçemez. Buradan hem tutuklu olan, hem de şu anda gözaltında olan tüm meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını ve avukatlara saldırma alışkanlığından vazgeçilmesini talep ediyoruz. Bu hususta sonuna kadar meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde kalacağımızı belirtiyoruz.”