AB Yunanistan sınırına 'koruma gücü' gönderiyor

Atina yönetiminin talebi üzerine Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex), Yunanistan’a sınır korumu gücü ve teknik ekipman yolluyor. AB ajansı sözcüsü Türkiye ile tüm sınırlarda alarm seviyesini de ‘yüksek’e çıkarıldığını duyurdu. Yunanistan güvenlik güçlerinin mültecilere müdahaleleri de sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin İdlib kentinde 36 Türk askerinin öldüğü saldırının ardından Ankara kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri durdurmama kararı aldığını duyurmuştu. İletişim Başkanı Fahrettin Altun bugün, "Son birkaç gün içerisinde Avrupa’ya gitmek üzere Türkiye’den ayrılan mülteci sayısı 80.888 oldu. Bu sayı önümüzdeki günlerde artış gösterebilir" açıklamasını yaptı.

ATİNA: TÜRKİYE YANLIŞ SAYI VERİYOR 

Atina ise Türkiye'nin 80 bin sığınmacının geçtiği açıklamasını yalanladı. Miçotakis yönetimi, Türkiye'nin yanlış sayı vererek göçmenleri Yunanistan'a gitmeye teşvik ettiğini öne sürdü.

Sınırı geçmek isteyen 4 bin sığınmacıyı durdurduklarını açıklayan Atina yönetimi, AB'den acil yardım talebinde bulundu. Talep üzerine Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex), Yunanistan’a sınır korumu gücü ve teknik ekipman yolluyor. AB Ajansı sözcüsü Türkiye ile tüm sınırlarda alarm seviyesini de ‘yüksek’e çıkardı.

Yunanistan'ın açıklamasından kısa bir süre sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Edirne üzerinden Türkiye'den ayrılan göçmen sayısının 100 bin 577 olduğunu bildirdi.

PLASTİK MERMİYLE ATEŞ ETTİLER

Bu arada Yunanistan güvenlik güçlerinin mültecilere müdahaleleri sürüyor. Türkiye sınırında bekleyen göçmenlere Yunan askerleri tarafından tampon bölgeye gaz kapsülleriyle hedef gözeterek atış yapıldı. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi atılan gaz bombalarından etkilendi. Yunan askerleri, göçmenlere göz yaşartıcı bomba atmanın yanı sıra plastik mermiyle ateş açtı. Bu müdahaleler sırasında bazı göçmenler yaralandı. Yunanistan tarafından atılan gaz fişeklerinin, Türk sınır karakolunun bahçesine de düştüğü belirtildi. Bazı göçmenler müdahaleye rağmen yüksek çitlerle çevrili sınırı geçti.

Edirne'de taksicilik yapan Mehmet Sefa, "Yunan polisi göçmenlere gaz bombası atıyor. O nedenle çoğu geri dönüyor. Yunan polisi ve Bulgar polisi onları kovalıyor. O kapıdan o kapıya çile çekiyorlar. Bir Pazarkule'ye ve bir Kapıkule'ye götürüyoruz ama polisler almadığı için nehirden kaçan kaçıyor" diye konuştu.

BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI

Öte yandan Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Burak Özügergin, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda Genel Sekreter Themistoklis Demiris ile görüştü. Türkiye’nin, gelinen noktada, Yunanistan'ın da dahil olduğu NATO’dan kayıtsız şartsız destek beklediğini dile getiren Özügergin, "Böyle bir günde, Yunanistan'ın engellemeleri nedeniyle NATO'da bir destek beyanının bile çıkarılamamış olması bizde infiale yol açtı" ifadesini kullandı.

Demiris ise Türkiye'nin endişelerini anladıklarını ancak mültecilerin geçişlerinden ve bu geçişlerin devam etme olasılığından derin endişe duyduğunu dile getirdi. (AA)