Kocaeli Üniversitesi öğrencisinin hastalığını afişe etti

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi yönetimi, özür sınavı için raporunu kabul etmediği öğrencinin açık kimliğini ve konulan kronik Hepatit B teşhisini resmi internet sitesinden duyurdu. Sağlık bilgilerinin kişisel veri olduğunu ve açıklanamayacağını belirten TTB avukatlarından Mustafa Güler, öğrencinin şikayeti olmaksızın Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından ve Cumhuriyet Savcılıkları tarafından soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde öğrenim gören bir öğrenci 24 Kasım tarihinde giremediği sınav için Mühendislik Fakültesi yönetimine başvurarak “özür sınavı”na girmek için dilekçe verdi, bir rapor sundu.

“Özür sınavına” girmek için yapılan başvuruyu değerlendiren fakülte yönetimi, raporun sınav tarihinin dışında olduğunu görerek kabul etmedi. Fakülte yönetiminin değerlendirmesi, “Uygun görülmeyenler” listesi olarak üniversitenin resmi internet sitesindeki duyuru kısmında yayınlandı. Öğrencinin kişisel bilgilerinin gizlenmediği duyuruda, öğrencinin okul numarası, adı ve soyadının yanı sıra hastalığı da yazıldı.

Üniversite yönetimi, tüm kullanıcıların erişimine açık sayfada öğrencinin açık kimliğinin altına, “Öğrenci 24.10.2019 tarihinde muayene olmuştur. Kronik Hepatit B teşhisi konulmuştur. Sınav günü raporu bulunmamaktadır” yazdı.

Hepatit B olan öğrenci, hastalığının ismiyle birlikte üniversite sitesinde yayınlandığını diğer öğrencilerin uyarısıyla öğrendi. Hastalığı üniversite tarafından herkese ilan edilmesi üzerine öğrenci, fakülte yönetimine ulaşarak duyurunun kaldırılmasını talep etti. Öğrencinin hastalığını diğer öğrencilerin de öğrenmesine neden olan yönetim bu talebin ardından duyuruyu kaldırdı.

AVUKAT GÜLER: HUKUKA AYKIRI

Üniversite yönetiminin bu tutumuyla, Türk Ceza Kanunu’nun 135’inci maddesini ihlal ettiğini ifade eden Türk Tabipleri Birliği avukatlarından Mustafa Güler, öğrencinin şikayeti olmaksızın Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından ve Cumhuriyet Savcılıkları tarafından soruşturma yürütülmesi gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Kişilerin hastalık durumlarına ilişkin bilgilerin gizli olması ve açıklanmaması gerekir. Gerekmediği takdirde ve gerekmeyen yerlerde bu bilgilerin açıklanmaması gerekir. Böyle bir ihlal nihayetinde insanların sağlık hizmeti alma isteklerini de azalır. Hastalıkların resmi olarak kayıt alma isteğini de zayıflatır ve engeller. Bu nedenle bu durum hukuka aykırıdır.”

TCK MADDE 135 NE DİYOR?

“(1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kişisel verinin, kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin olması durumunda birinci fıkra uyarınca verilecek ceza yarı oranında artırılır.”