İHD: Ramazan Taş tedavisinin sağlıklı yapılabilmesi için serbest bırakılmalı

İHD İzmir Şubesi, hasta tutuklu Ramazan Taş'ın serbest bırakılmasını istedi. Taş'ın çok sayıda sağlık sorunu olduğunu söyleyen İHD İzmir Şube yöneticisi Ali Aydın, "Ramazan Taş, tedavilerinin sağlıklı yapılabilmesi için serbest bırakılmalıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi üyeleri, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

Tutuklu olarak cezaevinde bulunan Ramazan Taş’ın durumuna dikkat çekilen eylemde “Hasta Mahpuslar Ölüyor Susma”, “Susma Suça Ortak Olma Ölüyorlar” yazılı pankartlar açıldı. Demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra tutuklu yakınlarının da katıldığı eylemde açıklamayı İHD İzmir Şube yöneticisi Ali Aydın okudu.

'HAPİSHANEDE BÜYÜYEN BİR BEBEĞİN PSİKOLOJİSİ NASIL OLUR?'

Aydın, açıklamasına 11 Ocak’ta Siirt E Tipi Cezaevi'nde yaşamını yitiren 74 yaşındaki hasta tutuklu Nebi İlhan’ın ve Burhaniye T Tipi Cezaevi'nde tahliyesine 2 yıl kalmışken yaşamına son veren hasta mahpus Nurcan Bakır’ın ailesine başsağlığı dileyerek başladı.

Bu iki olayın Türkiye hapishanelerindeki insan onuruna yakışmayan davranışları ve uygulamaların kötülüğünü gösterdiğini söyleyen Aydın, anneleri cezaevinde olan bebeklere de hapis hayatı yaşatıldığını belirtti.

Aydın, "Biraz düşünelim; yeni doğmuş bir bebek gözlerini hapishanede yaşama açıyor. Onun dünyası hapishanenin duvarlarıyla sınırlı ve gözlerini açar açmaz olumsuz yaşam koşulları onu karşılıyor. Bırakalım mama ve süt bulamamayı bebeğin psikolojisi nasıl olur? Vicdanı olan kimsenin bebeklere böyle davranmaya hakkı yoktur. Bir de tutuklu olup hamile olan anneler var. Onların doğumları nasıl yapılacak? Hijyen koşulları uygun olmadığı halde hapishanede bebeklerini nasıl büyütecekler? Bunların hepsi sorun” diye konuştu.

'HASTA MAPUSLAR VE HAMİLE/BEBEKLİ ANNELER SERBEST BIRAKILMALI'

İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan Ramazan Taş’ın durumunu anlatan Aydın, "1995’de Mardin’de doğan Ramazan Taş, küçükken üzerine çay döküldüğü için tedavi görmüş ve ameliyat olmuştur. Ameliyat sonrası eve getirilmiş ama tekrar sancıları artınca Mardin’de hastaneye götürülmüş orası da Diyarbakır’a sevk etmiştir. Diyarbakır’da acil ameliyata alınmış ve bağırsağından 43 cm kesilmiştir" dedi.

"Ramazan Taş’ın ayrıca; bel fıtığı, idrar yolları hastalıklarının yanı sıra burunda kırık, omurgada bombe vardır. Bunların yanı sıra sol kolundan ve mideden ameliyatlıdır. Bu genç yaşta bunca hastalığı bulunan ve henüz tutuklu olan Ramazan Taş, tedavilerinin sağlıklı yapılabilmesi için serbest bırakılmalıdır” diyen Aydın, insan hakları savunucuları olarak yetkililere hamile, bebekli anneler ile ağır hasta tutuklu ve hükümlüleri serbest bırakma çağrısı yaptı. (DUVAR)