AK Parti'de Kanal İstanbul’a D-100 karayolu savunması

Montrö’ye göre Boğazlardan ücretsiz geçiş hakkı olan gemiler ücret ödeyerek Kanal İstanbul’dan geçmek ister mi? İstanbul-Ankara arasında bedava gidilecek D-100 karayoluna rağmen insanların otobanı tercih ettiğini anlatan AK Partili yetkili, “Kanal İstanbul Montrö’yü kaldırdığı için değil cazip olduğu tercih nedeni olacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında kamuoyuna duyurduğu ve “Çılgın Proje” olarak nitelendirilen Kanal İstanbul projesi, ÇED raporunun askıya çıkarılması ile yeniden tartışma konusu oldu. Muhalefetin “felaket, ihanet ve cinayet projesidir” diye nitelendirdiği Kanal İstanbul için iktidar ise kararlı. “Dünyada nasıl Süveyş varsa, Cebelitarık varsa, bizde de Kanal İstanbul olacak" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan en son açıklamasında, “İsteseniz de istemezseniz de Kanal İstanbul yapılacak” dedi.

Uluslararası hukuktan çevre tahribatına birçok yönden tartışılan Kanal İstanbul projesinin Boğazlardaki hukuku belirleyen Montrö sözleşmesini nasıl etkileyeceği tartışılıyor. “Bizim Montrö ile ilgili bir sıkıntımız yok” diyen AK Partili bir yetkiliye göre projenin temel amacı İstanbul’un korunması. İstanbul’un bir barut fıçısı üzerinde olduğunu savunan siyasetçi 50 yılda bir kez bile olsa bir tankerin patlamasının yaratacağı dehşete, aylarca sürecek yangın ve çevre kirliliğine dikkat çekiyor. Projenin temel amacının da bunu önlemek olduğu ifade ediliyor.

‘KANAL İSTANBUL CAZİP OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLECEK’

Montrö Sözleşmesi'ne göre tüm gemilerin Boğazlardan ücretsiz geçme hakkı var. Ancak Kanal İstanbul yapıldığında buradan geçecek gemilerden geçiş ücreti alınacak. Projeye muhalefet edenler Montrö’den kaynaklı ücretsiz geçiş hakkı varken gemilerin neden ücret ödeyerek Kanal İstanbul’u tercih edeceğini soruyor. AK Partililer bu soruya “Kanal İstanbul Montrö’yü kaldıracağı için gemilerin geçişinin sağlanacağı bir kanal olmayacak. Cazip olacağı için gemiler Kanal İstanbul’dan geçmeyi tercih edecek” yanıtını veriyor.

Kanal İstanbul’un nasıl 'cazip' olup tercih edileceğini AK Partili bir yönetici Türkiye’nin en eski ve ücretsiz karayolu D100 ile örneklendirerek şöyle açıkladı:

“İstanbul-Ankara arasında bedava gidebileceğiniz D-100 karayolu var. Uçak veya treni tercih edenleri ayıralım. Karayoluyla gidenler bu yolu tercih ediyor mu? 2 şeritli D-100 karayolunda kavşak, ışık, hız sınırı, polis uygulaması var. Otobana geçtiğinizde ise hız sınırı daha yüksek, kavşak yok. 3 şerit yol, güvenlik şeridi ile 4 şerit. İnsanlar ücretsiz olmasına rağmen D-100’ü kullanmıyor, ‘Ben para verip gideceğim’ diyor. İstanbul Boğazı’ndan geçecek geminin bekleme süresinin maliyeti çok yüksek. Ciddi maddi kayıplar oluyor. Kanal İstanbul Montrö’yü kaldırdığı için değil cazip olduğu tercih nedeni olacak.”