Şırnak Cezaevi'nde ne oluyor?

Şırnak Cezaevi'nde görüş yapılamıyor. Bugün görüşe giden bir mahpus yakını, ceza infaz koruma memurlarının iki mahpusu darp ettiklerini, bir mahpusun da hastaneye kaldırıldığını ifade etti. Avukat Büşra Demir de cezaevinde yaşanan ihlallerle ilgili ciddi duyumlar aldıklarını belirtti. Demir, "Savcıyla görüştüğümüzde mahpusların protesto ettikleri için görüşe çıkmadıklarını söyledi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak Cezaevi'nde siyasi mahpuslar birkaç gündür aileleriyle görüşmüyor ya da görüştürülmüyor. Cezaevine giden mahpus yakınları, ceza infaz koruma memurlarının iki mahpusu darp ettiklerini söyledi. Şırnak İHD Şubesi'nden avukat Büşra Demir de bugün cezaevi savcısıyla görüştüklerini belirterek, "İçeride bir sorun olduğu belli" dedi.

Ailelerin iddialarına göre, cezaevinde çıkan arbede sonucunda iki mahpus darp edildi. Bir mahpus yakını, cezaevinde bulunan siyasi bir mahpusun hastaneye kaldırıldığını söylerken yakınlarıyla da görüşemediklerini belirtti. Görüşe gittiklerinde yakınlarıyla görüşemediklerini belirten bir mahpus yakını, "Cezaevi içerisinde ne olduğunu bilmiyoruz. İçeride siyasi mahpusların darp edildiğini duyduk" dedi.

'CEZAEVİNDE BİR SORUN OLDUĞU BELLİ'

İnsan Hakları Derneği Şırnak Şubesi'nden avukat Büşra Demir de, mahpus yakınlarının kendisini arayarak şikayetlerini dile getirdiklerini söyledi. Demir, ailelerin kendilerine başvuruları sonucunda cezaevi savcısıyla görüştüklerini söyleyerek aldıkları yanıtı şöyle aktardı: "Bir aile bugün bize başvuruda bulundu. Savcıyla görüştüğümüzde mahpusların görüşe çıkmak istememelerinin kendi insiyatiflerinde olduğunu, mahpusların protesto ettikleri için görüşe çıkmadıklarını söyledi."

Şırnak Cezaevi'nde uzun bir süredir içme suyu sorunu olduğu biliniyor. Demir, "Şu an cezaevinde bir sorun olduğu belli" diyerek incelemelerde bulunmak üzere cezaevine gideceklerini söyledi.

MAHPUSLARIN ANLATTIKLARI...

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan bir mahpus, geçtiğimiz aylarda gönderdiği mektupta bazı erkek gardiyanların kadın koğuşlarını pencereden gözeterek taciz ettiklerini ileri sürmüştü. Yine mahpuslar geçtiğimiz aylarda cezaevi kantininde son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satıldığını ciddi su sorunu yaşadıklarını belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Cizre Referans Merkezi, Şırnak Tabip Odası (ŞTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Şubesi, mayıs ayında mahpuslarla görüştü. Görüş sonrası, siyasi mahpusların özellikle açlık grevi eylemlerinden sonra ceza infaz koruma memurlarının kötü muameleleriyle karşılaştıkları da rapordaki ifadelere yansıdı.