G9'dan Basın İlan Kurumu'na çağrı: Cezaları kaldırın şeffaf olun

G9 Gazeteciler Platformu, Basın İlan Kurumu’nun Birgün ve Evrensel gazetelerine uyguladığı ambargoya tepki gösterdi, "Basın İlan Kurumu'nu uyguladığı cezaları kaldırmaya ve şeffaf olmaya çağırıyoruz" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - G9 Gazeteciler Platformu, Evrensel ve Birgün gazetelerine ilan verilmemesine tepki gösterdi, “Gazetelerin ve gazetecilerin hangi nedenle ve hangi araçla olursa olsun, engellenmesinin, baskı altına alınmasının karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz. Basın İlan Kurumu'nu uyguladığı cezaları kaldırmaya ve şeffaf olmaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

Basın İlan Kurumu’nun (BİK) kuruluşuna ilişkin kanunun kabul edildiği tarihe kadar resmi ilanların ve yayınların problemli olduğunun altını çizen açıklamada,” 9 Ocak 1961’de resmi gazetede yayımlanmasıyla bu durum sona erdi. Anlıyoruz ki Basın İlan Kurumu, hükümetin ilan dağıtımında yayınları kayırmasının, ekonomik bir silah olarak kullanmasının önlenmesi için kurulmuş” denildi. BİK’İ kuruluş gerekçesinden farklı davranmakla eleştiren açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gelinen noktada Basın İlan Kurumu tümüyle iktidarın, hatta kısa bir süre önce basın kurumlarını ve çalışanlarını fişleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) güdümündedir. 31 Ağustos 2019 tarihinde, SETA raporunun mimarı İsmail Çağlar, BİK temsilciliğine atandı. Atananlar arasında SETA ile ilişkili başkaları da vardı. Hemen ertesi gün, 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren BirGün ve Evrensel gazetelerine ceza yağmaya başladı. İktidar, cezalarla yıldıramadığı yayınları bu kez ekonomik olarak cendere altına almaya çalışıyor.”

KURUM TAMAMEN POLİTİKLEŞMİŞ

Sadece ulusal değil yerel basın kuruluşlarının da çok zor günlerden geçtiğine ve cezaların gittikçe arttığına dikkat çeken açıklamada şöyle denildi:

"Çok sayıda yayın yaşam mücadelesi veriyor, çalışanlarının ücretini ödeyemiyor. Basın İlan Kurumu, beğenmediği haberler nedeniyle gazetelere ceza veriyor, ilan kesiyor. Gazeteciler haberlerini 'beğendirme', 'yaranma' amacıyla değil, kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yazarlar. Basın İlan Kurumu, iktidarların basın üzerindeki denetim aracıdır, iktidarın sopasıdır. Özerklikten uzak, tamamen politikleşmiş bu kurum ilanların dağıtımında adaleti değil, adaletsizliği temsil etmektedir. Gazetelerin ve gazetecilerin hangi nedenle ve hangi araçla olursa olsun, engellenmesinin, baskı altına alınmasının karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz. Basın İlan Kurumu'nu uyguladığı cezaları kaldırmaya ve şeffaf olmaya çağırıyoruz.”

G9 GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ PLATFORMU

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ)

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN)

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)

Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ )

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)