Kalın: Davutoğlu'na ziyareti biz de basından öğrendik

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, eski AK Partili vekil Feyzullah Kıyıklık'ın aralarında olduğu bir grubun Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etmesiyle ilgili soru üzerine "Bu konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanımızın bir görevlendirmesi söz konusu olmamıştır. Biz de basından öğrendik. Kendi girişimleridir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin, S-400 sistemi nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına dair tasarıyı onaylamasını değerlendirdi. "Bunun bizim S-400 alımımıza, kullanımımıza dönük bir etkisi olmayacaktır" diyen Kalın, "Kongrede bu tasarı geçse de geçmese de S-400'le ilgili süreç devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapıldı.

Toplantıyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin katılımıyla yapılan dörtlü zirvenin bir sonraki toplantısının 2 Şubat'ta İstanbul'da düzenleneceğini söyledi.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bu akşam telefon görüşmesi yapacağını ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendireceklerini aktardı.

İbrahim Kalın'a, eski AK Parti milletvekili Feyzullah Kıyıklık'ın aralarında olduğu bir grup siyasetçinin parti kurma hazırlığındaki eski başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etmesinden, Erdoğan'ın haberi olup olmadığı soruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'na ziyaret için bir görevlendirme yapmadığını ifade eden Kalın, şu yanıtı verdi:

"Bu konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanımızın bir görevlendirmesi söz konusu olmamıştır. Biz de basından öğrendik. Kendi girişimleridir. Zaten kendisi de açıklamasında kimseye bir telkinde bulunmak niyetiyle gitmediklerini, siyasi görüş alışverişinde bulunmak amacıyla gittiklerini ifade ediyor. Böyle bir görevlendirme, 'Gidin şunlarla konuşun, parti kurmaktan vazgeçirin' gibi bir görevlendirme söz konusu değil. Bu büyüğümüzün kendi girişimidir."

Kıyıklık doğruladı: Davutoğlu'na gittikKıyıklık doğruladı: Davutoğlu'na gittik

DAVUTOĞLU'NUN ÇAĞRISI: GÜNDEM SAPTIRMAMAK LAZIM

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şehir Üniversitesi'yle ilgili tartışmada kendisini "dolandırıcılık"la suçlaması üzerine tüm siyasetçiler ve yakınlarının mal varlıklarının araştırılması için TBMM'de komisyon kurulması çağrısı yapmıştı.

Bir soru üzerine Davutoğlu'nun çağrısını değerlendiren İbrahim Kalın, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımızın mal varlığı bellidir, mal beyanı bellidir ailesiyle birlikte verilmiştir. Burada gündem saptırmamak lazım. Burada maalesef Şehir Üniversitesi'yle ilgili yürüyen bir tartışma var. YÖK'ün de çalışması devam ediyor. Öğrencilerin mağdur olmaması için, bir eğitim kurumunun çalışmalarının kesintiye uğramaması için, akademik bilimsel çalışmaların devam etmesi için de ne yapılması gerekiyorsa YÖK'le birlikte koordine etmek suretiyle bir hal yoluna koyacaklarını umuyoruz, bekliyoruz. Bu konu üzerinden başka bir siyasi tartışma başlatmayı da bir gündem saptırma olarak değerlendiriyoruz. Burada bir üniversitenin girdiği idari ve finansal bir takım sınamalar var. Bunlarla ilgili konuyu nasıl çözebiliriz, YÖK üzerinden bir çalışmanın yapılıp, bir siyasi polemiğe dönüştürmeden bu konuyu uygun bir şekilde çözmek en doğru yol olacaktır diye düşünüyoruz."

'YATIRIM TASARISI GEÇSE DE S-400 SÜRECİ DEVAM EDECEK'

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin, Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye'ye yaptırım öngören tasarıyı onaylaması kararının değerlendirmesi istenen Kalın, "Kongredeki o süreci biz de yakından takip ediyoruz. Bunun bizim S-400 alımımıza, kullanımımıza dönük bir etkisi olmayacaktır. Kongrede bu tasarı geçse de geçmese de S-400'le ilgili süreç devam edecek. Tasarının senatodan geçmesi de ihtimal dahilindedir" dedi.

ABD Başkan Donald Trump'ın Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemediğini belirten Kalın, "Daha sonra başkanın önüne gelecek. CAATSA yasasında 12 tane madde var. Bunların içinden en az 5 tanesini başkan seçmek durumunda. O 5 maddenin hangilerini Sayın Trump seçecektir. Daha önümüzde bir süreç var. Sayın Trump'ın bu konuda iyi niyet içerisinde olduğunu sanırım hepimiz takdir ederiz. Bunu kamuoyu önünde de söyledi. Bu yasadan rahatsız, bunu uygulanmasını istemiyor. Tabi kongreden geçmiş bir yasa olduğu için de bir noktadan sonra onun da eli kolu bağlı" diye konuştu.

Senato'da Türkiye'ye yaptırım tasarısına komite onayıSenato'da Türkiye'ye yaptırım tasarısına komite onayı

ABD Kongresi üyelerini eleştiren Kalın, "Kongre üyelerinin gerçeklere gözlerini ve kulaklarını kapattıkları anlaşılıyor. Biz birçok defa teknik bir çalışmayla dile getirdikleri endişelerinin izale edilebileceğini söylememize rağmen ısrarla kaçıyorlar. Bizim bunu kabullenmemiz mümkün değil.  Uzmanlarımızın dile getirdiği görüşler de son derece açık ve net" ifadelerini kullandı.

Libya Ulusal Hükümeti'yle yapılan askeri işbirliği anlaşma ve asker gönderilebileceği açıklamalarıyla ilgili soruya Kalın, "Uluslararası toplumun tanıdığı Libya hükümeti, Türkiye'den böyle bir talepte bulunursa asker göndermek için bunun ahdi zemini mevcuttur. Bu anlaşmanın kapsamı içerisindedir. Libya tarafından bize gelen böyle bir talep söz konusu değil. Umarız buna da mecbur kalmazlar, içerideki çatışmalar bir an önce sona erer, ateşkes sağlanır. Sayın Cumhurbaşkanımız anlaşmadaki maddeye atıf yaparak bunun mümkün olduğunu ifade ettiler" dedi. (HABER MERKEZİ)