Prof. Mümtaz Soysal kimdir?

Prof. Mümtaz Soysal 1991'de Dışişleri Bakanlığı yaptı. Yıllarca Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde ders verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa profesörü ve eski Dışişleri Bakanı Prof. Mümtaz Soysal 90 yaşında vefat etti. Soysal bir süredir alzheimer tedavisi görüyordu.

15 Eylül 1929'da Zonguldak'ta doğan Soysal, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Anayasa Hukuku profesörü yıllarca ders verdi. 1971'de Ankara Üniversitesi'nde Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı iken, "Anayasa'ya Giriş" ders kitabında 'komünizm propagandası yapmakla' suçlanan Soysal, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nca gözaltına alındı tutuklandı. Soysal 6 yıl 8 ay ağır hapis, 2 ay 20 gün Kuşadası'nda emniyet gözetimi altında bulundurulmaya ve kamu haklarından ebediyen mahrumiyete mahkum edilirken, toplam 14 ay Mamak Cezaevi'nde kaldı.

Uluslararası Af Örgütü bünyesinde Yürütme Kurulu Üyesi, Uluslararası Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Soysal, Toplumlararası Görüşmelerde Kıbrıs Türk Tarafına Anayasa Danışmanı da oldu. Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den 1991'de Ankara milletvekili olan Soysal, Murat Karayalçın döneminde Dışişleri Bakanlığı yaptı. 1974-1991 arasında Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

Bir süre sonra DSP’ye geçen Soysal Zonguldak milletvekili seçildi. Bülent Ecevit'le anlaşmazlığa düşerek DSP’den ayrıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin anayasasını da hazırlayan Soysal. Rauf Denktaş'ın danışmanlığını da yaptı.

1971 yılında Mamak Cezaevi'nde iken yazar Sevgi Soysal ile evlendi. 1976'da ölen Sevgi Soysal'la olan evliliğinden iki çocuğu oldu.

Soysal 2013 yılından beri alzheimer tedavisi görmekteydi. (HABER MERKEZİ)

Prof. Dr. Mümtaz Soysal vefat ettiProf. Dr. Mümtaz Soysal vefat etti