Faruk Bildirici'nin RTÜK üyeliği düşürüldü

Medya ombudsmanı ve RTÜK üyesi Faruk Bildirici'nin RTÜK üyeliği düşürüldü. Bildirici saat 16:00'da RTÜK önünde açıklama yapacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Faruk Bildirici'nin üyeliği düşürüldü. Bildirici, "RTÜK üyeliğimin hukuksuz biçimde düşürülmesiyle ilgili olarak saat 16.00’da İlhan Taşçı ile birlikte RTÜK binası önünde basın toplantısı yapacağız" dedi.

Bildirici, bugün sosyal medyada yaptığı açıklamada kurulda üyeliğinin düşürülmesi için görüşüldüğünü açıklamıştı. Üyeliğinin düşürülmesi üzerine Bildirici şu açıklamayı yaptı:

'HUKUKSUZLUK GALİP GELDİ ÜYELİĞİMİ DÜŞÜRME KARARI VERDİLER'

"İlk günden söylemiştim. RTÜK’te olup bitenleri bilmek bu ülkede yaşayan herkesin hakkı. RTÜK’ün şeffaf olması gerekli.

Bu düşünceden hareketle RTÜK üyesi olarak yaklaşık 3.5 aydır kurulun şeffaflaşması ve siyasi iktidarın arka bahçesi olmaktan kurtulması için mücadele ettim. Müzakerelerle ilgili gizlilik kuralına özen gösterdim ama kararlarla ilgili düşüncelerimi, karşı oylarımı, itiraz gerekçelerimi topluma açıklamaktan geri durmadım.

Üst kurul yönetimi bundan rahatsız oldu. Zira RTÜK, başkanlık sistemiyle yönetiliyor; Başkan, Üst Kurul’a danışmaya bile gerek duymadan birçok konuyu keyfine göre belirliyor. RTÜK’ün ne özerkliği var artık ne de bağımsızlığı.

RTÜK’te muhalif üyelerden istenen, eleştirilerini dışarı aktarmamaları, her şeyi içerde tutmaları. Ben böyle bir muhalif olmayınca da RTÜK içinde hareketim, ilgililerden en basit bir konuda bile bilgi almam ilk günden itibaren sınırlandı. Buna rağmen yılmadan çabalarımı sürdürdüm.

Dönüm noktası, Ebubekir Şahin’in RTÜK’ün yanı sıra Basın İlan Kurumu ve Türksat’ın da yönetiminde olduğunu tespit etmemdi. Önce aldırmadılar, sonra da gündeme almayı reddederek bu hukuksuzluğun üzerini kapatmaya çalıştılar. Ben Şahin’in çekilmiş sayılması gerektiğini, müstafi duruma düştüğünü ve yönettiği toplantılardaki kararların kanunsuz olduğunu savundum, kararlara muhalefet şerhleri düştüm. Onunla da kalmayıp İdare Mahkemesi’nde dava açtım.

'UMARIM YARGIDAN DÖNER'

Şahin, hukuk mücadeleme dayanamadı ve benden kurtulmak için maalesef kuruldaki sayısal çoğunluğa dayanarak üyeliğimi düşürme yolunu seçti. Kendi hukuksuzluğunun üzerini örtmek için yine hukukdışı bir yöntem uyguladı. Hiçbir somut gerekçe, hiçbir somut suçlama olmadan üyeliğimin düşürülmesi beni mücadelemden alıkoyamaz.

Ama üyeliğimin düşürülmesiyle, 25 yıllık RTÜK tarihinde bir ilk ve demokrasi açısından tehlikeli bir yol açıldı. Eleştirilerime tahammül edemeyenler benden sonra da beğenmedikleri, susturmak istedikleri üyeyi istedikleri zaman kuruldan atabilir. Artık beş-altı kişilik çoğunluğu elde eden taraf, diğerlerini kurulda barındırmayabilir. Meclis’in seçtiği üyeyi RTÜK’teki beş-altı kişi el kaldırıp kuruldan atamamalı.

Bu karara karşı da yine hukuk yoluna gideceğim. Umarım bu demokrasi darbesi yargıdan döner."

KARARIN GEREKÇELERİ

RTÜK'ten yapılan basın açıklamasında kararın gerekçelerine yer verildi. Gerekçe dilekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

"Faruk Bildirici, Üst Kurul üyeliğine seçildikten sonra 6112 sayılı Kanun’un 38. maddesine göre bir siyasi partiye üye olamayacağı gibi bağımsız ve tarafsızlığını da koruması gerekmektedir. Bu Kanun’un amir bir hükmüdür. Öyle ki Üst Kurul üyeleri TBMM’de bir siyasi parti tarafından aday gösterilmiş olmalarına rağmen yine Kanuna göre seçimlerde kime oy kullanılacağına dair görüşme yapılamaz ve karar alınamaz hükmü ile daha seçim aşamasında bile siyasi partiler ile seçilecek adaylar arasında bir bağlantının bulunmaması gerektiği açıktır. Bu açık düzenlemelere rağmen Faruk Bildirici bir siyasi partinin Grup Başkan Vekili ile basın açıklaması yapmış ve siyasi olarak bir parti ile arasına koyması gereken mesafeyi koyamamış ve bağımsızlığını yitirmiştir."

RTÜK'ün basın açıklamasında, Üst Kurul'un karar metnine, “bir Üst Kurul üyesinin gerek kurum faaliyetleri gerekse de diğer konular ile alakalı eleştiriler getirmesi yönünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Ancak Faruk Bildirici açıkça görülmüş olacağı üzere bir siyasi parti temsilcisi ile birlikte hareket etmiş, yine söz konusu basın açıklamasını ‘…..bundan sonra yapılması gereken artık tabi ki kendilerinin tavrına bağlı olacak ama sonuna kadar izleyeceğimi, yasal süreçler dâhil sonuna kadar izleyeceğimi ve izleyeceğimizi şimdiden söyleyebilirim.’ ifadeleri ile sonlandırmış ve iddialarını bir siyasi parti ile birlikte savunduğunu ve bu konuda birlikte yürüyeceklerini açıkça ifade etmiştir.” cümlelerinin yazıldığı ifade edildi.

Kararın başka bir gerekçesi olarak, Faruk Bildirici’nin bir internet sitesinin programına konuk olarak katıldığında programın başında “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda bir siyasi partinin temsilcisi olarak…” tanıtıldığı ve kendisinin bu ifadeleri düzeltme ihtiyacı hissetmediği belirtilerek "adeta onayladı" denildi.

(HABER MERKEZİ)