Avukatlar için SEGBİS dönemi: Absürt 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, avukatların bürolarından duruşmalara katılmalarını sağlayacak bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Çağdaş Hukukçular Derneği öneriyi absürt olarak nitelendirdi. Avukat Celal Ülgen "Gözden ırak olan gönülden de ırak olur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Adliyesi’ndeki ‘Ankara Yeni Adalet Sarayı Yapım Projesi Protokol İmza Töreni'nde konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül avukatların duruşmalara bürolarından katılabileceği bir sistem üzerinde çalışma başlattıklarını duyurdu, “Yapacağımız çalışmayla duruşma salonuyla entegre edilecek bir sistemle hakim, tanımlı avukatı duruşmaya bizzat gelmeksizin, duruşmayı icra edeceği bir sisteme geçeceğiz” dedi.

Gül’ün duyurduğu duruşmaya ofisten katılmanın önünü açacak sisteme ise avukatlar mesafeli. Avukatlar adil yargılanma hakkının ihlal edilerek savunma ayağının adliye dışına taşınacağını iddia ediyor.

Adalet Bakanı Gül’ün yeni sistem açıklamasını “Avukatsız yargılamaya giden bir açıklama” olarak değerlendiren Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz’a göre bu uygulama hayata geçerse yüzyüzelik ilkesi ihlal edilecek.  Avukatların duruşma salonlarında olmasının yargılama sürecinde çok önemli olduğunu ifade eden Yılmaz söz konusu çalışmayı şu sözlerle yorumladı:

“Hâkim, diğer taraf ve kendi müvekkilinin olduğu ortamda mimikler, vücut hareketleri çok önemli. Şu anda SEGBİS’le dahi sanıkların bağlantısında sorunlar yaşanırken, yüzyüzelik ilkesi ihlal edilmişken avukatların bürodan bağlanması tamamen absürt bir şey. Avukatların bürodan bağlanması demek, avukatsız yargılama yapmak istiyoruz, canımız istediği zaman avukatın bağlantısını keseriz demektir. Ya da avukatın bürosuna bağlanamadı teknik sorun vardır diyerek yargılamaya devam etmenin yollarını açan hukuksuzluklar ortaya çıkarır.”

‘SAĞLIK DURUMU KÖTÜYSE AVUKATIN İSTEĞİYLE YAPILABİLİR’

Sağlık durumu kötü olan ve bunu raporla kanıtlamış avukatların bu sistemi kullanmasına dönük bir tartışmanın yapılabileceğini, bunun da avukatın isteğine bağlanması gerektiğini ifade eden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu uygulama özetle adil yargılama hakkını da ihlal edecektir. Bu uygulama avukatları adliyeden çekmektir. Yargılamanın en önemli ayağından biri savunmayı adliyeye sokmamak demektir. Dolayısıyla bu yanlıştır. Bu ancak çok zaruri bir durumda uygulanabilir. Bir meslektaşımız duruşmaya gidemeyecek kadar hastalık açısından kötüdür, bu da raporla ispatlanır ve avukatın isteğiyle bu şekilde bir şey tartışılabilir. Bunun dışında avukatları bürodan bağlayacağız demek adil yargılanma açısından doğru değildir.”

‘AVUKATI YARGI BİNASININ DIŞINA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Avukatların ofislerinden duruşmalara bağlanmalarına dönük yapılan çalışmayı, “Bunun avukatlık mesleğine el atma anlamı taşıdığını düşünüyorum ve olumlu bakmıyorum” diyen Avukat Celal Ülgen ise, “Giderek avukatı yargı binasının, adliye sarayının dışına çıkarmaya çalışıyorlar. Mevcut sistemde yargıçlara istediklerimizi ve dediklerimizi anlatamıyoruz. Yazdığımız dilekçeler okunmuyor. Şimdi ‘adliyeye de gelmene gerek yok ofisinde otur oradan katıl’ demek avukatın yargı sisteminin dışına atılması ve yargı sistemindeki adil ve eşit yargılamada avukatın dışarıda bırakılması demek oluyor” diye konuştu.

‘SANIKLAR BİLE SEGBİS’TEN RAHATSIZLAR’

“Avukatların böyle bir talebi var mı” sorumuza ise Ülgen, “Böyle bir talebi olan avukatlar kendi ayağına sıkmış olurlar kurşunu. Gözden ırak olan gönülden de ırak olur diye bir söz var. Adliyeden, yargıçlardan ne kadar uzakta olunursa o kadar otomasyona bağlanırsın. Her şey sadece lafta kalır ve hiçbir etkinliğin olmaz. Ben Silivri’de FETÖ’cü yargıçlara karşı savunma yaparken sürekli göz temasında bulunmayı tercih etmişimdir. Ofisten SEGBİS ile yargılamaya katılmak yanlıştır. Kaldı ki  sanıklar bile SEGBİS’ten rahatsızlar ve mahkemeye gelmek için can atıyorlar” yanıtını verdi.

‘AVUKATLIK MESLEĞİNİN ÖZÜNE AYKIRI’

Uzun yıllar avukatlık yapan, CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’e göre bu sistem çok istisnai durumlarda uygulanabilir.  Savunmanın yargının kurucu unsuru olduğunu ifade eden Erkek, “Bu saç ayağı olmadan adalet tecelli etmez ve avukatların duruşmada olması esastır. Baro başkanlarımızla da görüşeceğiz. Baro başkanlarından böyle bir talep gittiğini düşünmüyorum ve önümüzdeki günlerde daha detaylı değerlendireceğiz” dedi.

‘AVUKATSIZ YARGI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR’

Meclis’in avukat kökenli milletvekillerinden CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise Bakan Gül’ün duyurduğu yeni sisteme eleştirilerini şu sözlerle sıraladı:

“Avukatlık mesleği yargının kurucu unsuru olmaktan giderek çıkartılıp, avukatsız bir yargı anlayışı hakim kılınmak isteniyor. Avukatların yargıdaki rolü etkinleştirileceğine etkisiz ve giderek yargıdan koparılan bir yolun başka bir başlangıcı bu aynı zamanda. Son yıllardaki yargı pratiğinde de görüyoruz ki avukatlar duruşmalarda dışlanmakta, sözleri kesilmektedir. Bunun daha ileri bir adımı gerçekleştirilmek isteniyor. Avukatlar duruşmaya gitmekten, taleplerini yargıçlara aktarmaktan bence mustarip değillerdir. Hukuk davalarında zaten ağırlıklı olarak yazılı usul geçerlidir. Bütün işlemler duruşma öncesi tamamlanmaktadır. Bunun dışında avukatların duruşmada olmamasını sağlayacak düzenleme avukatlık mesleğinin özüne aykırıdır ve adaletin gerçekleşmesine de hizmet etmeyecektir.”