Sezgin Tanrıkulu: Kaçırılanların davası da kaçırılıyor

Ankara’da 6 ay haber alınamayıp geçtiğimiz temmuz ayında karakolda ‘bulunan’ Özgür Kaya’nın yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara Adliyesi’nde, 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kaya’nın ailesiyle birlikte tüm girişimlerine rağmen duruşma salonunun yeri konusunda bilgi verilmediğini ve duruşma salonuna alınmadıklarını belirten CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Kaçırılan kişinin davası da kaçırıldı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - OHAL döneminde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen ve ailesinin kaçırıldığını belirtip altı ay haber alamadığı Özgür Kaya, geçtiğimiz temmuz ayında 4 kişiyle birlikte Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde bulundu.

Dosyasında gizlilik kararı bulunan Kaya bugün ilk kez Ankara 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Sabah erken saatlerden itibaren Ankara Adliyesi’ne giden fakat duruşmanın görüldüğü salonun tüm girişimlerine rağmen kendisine ve Kaya’nın ailesine söylenmediğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada “Kaçırılan kişinin davası da kaçırıldı” dedi.

‘TALİMATI MAHKEME BAŞKANINDAN ALDIĞINI SÖYLEDİ’

Temmuz ayında ailelerine Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde oldukları söylenen ve altı ayın sonunda haber alınan Salim Zeybek, Özgür Kaya, Erkan Irmak ve Mikail Ugan hakkında açılan davaların tamamının Ankara 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bakıldığını belirten Tanrıkulu bu mahkemenin bu gözaltıların ardından kurulduğunu hatırlattı. Tanrıkulu şunları söyledi:

“Özgür Kaya kaybedilmişti ve temmuz ayında bulundu. Saat 09.30’da adliyeye gittim. Danışmadan duruşma salonunu ve mahkemenin nerede olduğunu sordum. 5’inci katta olduğunu söylediler. 10’a 10 kala duruşma salonu önünde beklerken yazı işleri müdürüne gidip duruşmanın ne zaman başlayacağını sordum. 'Bilgim yok' dedi. Kaya’nın eşi ve yakınlarıyla birlikte sonrasında yeniden sorduk. O sırada avukat eşine ‘duruşmadayım’ diye mesaj attı. Fakat duruşma salonu kapalıydı. Bir daha yazı işleri müdürüne neden duruşma listesi duruşma salonunda değil dedim. Bilgi veremem dedi. Sonrasında duruşmanın başka bir salonda yapıldığının bilgisini aldım. Yazı işleri müdürü adliye içerisinde 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin hangi salonda duruşma yaptığı bilgisini benimle paylaşmadı. Talimatı da mahkeme başkanından aldığını söyledi. Duruşma salonlarını dolaşmama, başsavcı vekili ve üye hakimle görüşmeme rağmen bu duruşmanın hangi salonda yapıldığını eşi ve yakınlarıyla öğrenemedik.”

‘4 KAÇIRILMA VAKASI AYNI MAHKEMEDE GÖRÜLECEK’

Gizli bir duruşma yapılsa dahi bu gizlilik kararının ilk aleni duruşmada alınması gerektiğini hatırlatan Tanrıkulu, “Mahkeme başkanının talimatıyla duruşma salonu bizlere bildirilmedi. 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi bu kaçırılma vakalarından sonra kuruldu. Eylül ayında göreve başladı ve bu ilk duruşması. 4 ayrı kaçırılma vakasının duruşması dört ayrı ağır ceza mahkemesinde yapılabilirdi. Bunun önüne geçmek için ağustos ayında bu mahkemeyi kurmuşlar ve o tarihten sonra açılacak davaların bu mahkemede görülmesini sağlamışlar. Böylece 4 ayrı kaçırılma vakası aynı mahkemede görülecek. Bu mahkeme de bu davalardan sonra kuruldu. Burada çok önemli bir yargı mühendisliği ve siyaset mühendisliği var. Bugün ben TBMM Başkanvekili olarak bu duruşmanın adliye içerisinde hangi salonda yapıldığını öğrenemedim. Yargı eliyle de bunun üstünün örtülmesi durumu da devam ediyor” dedi.

‘MİT’LE İLGİLİ DAVALARDA BU MAHKEMENİN YETKİLENDİRİLMESİ TESADÜF DEĞİL’

“Hâkim ve Savcılar Kurulu (HSK), 10 Temmuz 2019 tarihinde yayınlandığı 785 sayılı kararla, Ankara’da 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurulmasına karar verdi. Bu mahkeme MİT görevlilerinin yargılandığı davalara bakacak. Kaçırılma vakaları ile MİT personelinin davalarının aynı mahkemede görülmesi arasında bir ilişki olduğunu düşünüyor musunuz?” sorumuza ise Tanrıkulu şu yanıtı verdi: “34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni kurulduğunu ve bu 4 davaya da bakacağını bugün öğrendim. Bu da yeni bir bilgi. Bunlar her şeyden bağımsız ve tesadüfen olan işler değil. Dolayısıyla olaya özgü mahkeme heyeti oluşturulmuş ve herhangi kendi istedikleri dışında bir işlem olmaması için özel heyetler atanmış. Bu olayın ortasında istihbarat örgütlerinin ve güvenlik güçlerinin olduğu açık. Yarın bir gün böyle bir yargılama olursa bu mahkemede olacak ve tesadüf değil. MİT’le ilgili davalarda bu mahkemenin yetkilendirilmesi tesadüf değildir.”

Karakolda ‘bulunan’ Yılmaz’ın eşi: SusturuluyorumKarakolda ‘bulunan’ Yılmaz’ın eşi: Susturuluyorum

Ankara'da MİT'e özel mahkeme kurulduAnkara'da MİT'e özel mahkeme kuruldu