AYM’den belediyeleri rahatlatan karar: Kıdem tazminatları alt işverenden alınacak

Anayasa Mahkemesi, Muratpaşa Belediyesi’nin başvurusu sonucunda hükümetin 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi çıkardığı kamu kurumlarının taşeron işçilere ödedikleri kıdem tazminatlarının şirketlere rücu edilmesini engelleyen yasa maddesini iptal etti. Böylece kamu kurum ve kuruluşlarının, ödedikleri kıdem tazminatlarını alt işverenden almalarının yolu açıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Antalya Muratpaşa Belediyesi, kamu kurum ve kuruluşların, hizmet satın alma yoluyla çalıştırdıkları işçilere ödenen ve ödeyecekleri kıdem tazminatlarının alt işveren konumundaki şirketlere rücu etmelerini engelleyen 21 Şubat 2019 tarih ve 7166 sayılı kanun hakkında Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulundu. Aynı zamanda açılmış rücu davalarından da vazgeçileceğini düzenleyen söz konusu yasayla ilgili Muratpaşa Belediyesi avukatları, Antalya’da 5 ayrı asliye hukuk mahkemesinde, söz konusu yasanın, Anayasa’nın ‘hukuk devleti’, ‘eşitlik’, ‘hukuki güvenlik’, ‘meşru beklenti’, ‘kazanılmış hakların korunması’, ‘kanunun geriye yürümezliği’ ilkelerine ayrı olduğunu savundu.

ESKİ UYGULAMAYA GERİ DÖNÜLDÜ

Muratpaşa Belediyesi’nin “Anayasa’ya aykırılık” iddiasını yerinde bulan Antalya 2, 3, 4, 6 ve 11’inci Asliye Hukuk Mahkemeleri düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi, ilgili kanun maddesinin Anayasa’nın kanun önünde eşitlik ilkesini düzenleyen 10’uncu maddesine aykırı olduğuna karar vererek söz konusu düzenlemeyi iptal etti. Anayasa Mahkemesi’nin kararı, 15 Ekim tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, hizmet satın alma yoluyla çalıştırılan işçilere ödenen kıdem tazminatlarında rücu edilmesiyle ilgili olarak eski uygulamaya dönüldü. Muratpaşa Belediyesi’nin tüm kamu kurum ve kuruşlarını için önemli sonuçlar ortaya çıkaran hukuk mücadelesiyle, asıl işveren durumundaki kamu kurum ve kuruluşları ödedikleri kıdem tazminatlarının alt işveren konumundaki şirketlerden alabilecek.

TÜM BELEDİYELERİ RAHATLATAN KARAR

Aynı zamanda avukat olan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, iptal edilen yasa maddesinin bir süredir Türkiye’de tüm belediyeler için önemli bir sıkıntıya neden olduğunu söyledi. İşçilerin hakkettikleri kıdem tazminatları belediyeler tarafından ödenirken şirketlere rücu edilmemesinin belediyeler için büyük bir mali yük ortaya çıkardığını kaydeden Başkan Uysal, “Tüm belediyeleri rahatlatan iptal kararının alınmasında süreci ısrarla takip eden, mücadeleden vazgeçmeyen belediyemiz avukatlarını kutluyorum” dedi. (DUVAR)