Çavuşoğlu'ndan Trump'a yanıt: Teröristlerle müzakere yapmayız

ABD Başkanı Trump'ın YPG ile arabuluculuk önerisini değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Teröristlerle müzakere yapmayız. Geçmişte siyasi çözümü denedik ve ne olduğunu gördük" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye ile YPG arasında arabuluculuk önerisine "Biz teröristlerle müzakere yapmayız. Yapılacak tek şey bu teröristlerin silahı bırakmasıdır. Biz geçmişte Türkiye'de siyasi çözümü denedik ve ne olduğunu gördük" şeklinde yanıt verdi.

'YAPTIRIMLARA KARŞILIK VERİRİZ'

Deutsche Welle Türkçe'den Can Ertuna'ya konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de devam eden Barış Pınarı Harekatı ve gündemdeki gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD Hazine Bakanlığı'na Türkiye'ye yaptırım uygulama yetkisi vermesine Türkiye'nin tepkisinin ne olacağı sorulan Bakan Çavuşoğlu, "ABD daha önce de İçişleri ve Adalet Bakanımızı yaptırıma tabi tuttu. Biz de karşılık verdik. Yani herhangi bir olumsuz bir adım olduğu zaman karşılığını mütekabiliyet gereği tam bir şekilde uygularız ve veririz. Burada bir sıkıntı yok" dedi.

'YAPTIRIMDAN KORKSAK HAREKATI BAŞLATMAZDIK'

ABD'yi eleştiren Çavuşoğlu, "Müttefikimiz, terör örgütünün yanında durmaması gerekiyor ki, açık açık PKK da demeye başladılar. 'PKK ile çalıştık, PKK'ya destek verdik' demeye başladılar. Ve şu anda da hiçbir ülkenin ya da ülkelerin Türkiye ekonomisini öyle kitleme, kapama, felakete uğratma gücü de yok ve biz toplum olarak da, Türkiye olarak da zaten aldığımız tedbirlerle, son saldırılar karşısında hepsi de zararlı çıktı" diye konuştu.

Suriye'deki krizin çözümü ve mültecilerin geri dönmesi gibi konulara odaklanılması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Yaptırımlardan korkacak olsak bu harekatı başlatmazdık. Bu bizim için hayati derecede ulusal güvenlik meselesi" ifadelerini kullandı.

'ABD, YPG'LİLERİ BÖLGEDEN ÇIKARTMADA HÂLA GEÇ KALMIŞ DEĞİL'

ABD Başkanı Trump'ın arabuluculuk teklifini hatırlatan Can Ertuna, Çavuşoğlu'na "Türk Dışişleriyle böyle bir arabuluculuk için temasa geçen oldu mu?" sorusunu yöneltti.

"Bizimle bir temasa geçen olmadı" diyen Mevlüt Çavuşoğlu, "Ama Amerika'nın yapabileceği en iyi şey, buradan söz verdiği gibi YPG'lileri çıkartmak olurdu. Ve bunun için hâlâ geç kalmış sayılmazlar. Amerika YPG'lileri bu bölgeden çıkartsaydı bu harekata gerek kalmazdı. ABD bunu yapmadığı için, bu arada da silah vermeye devam ettiği için artık tek başımıza yapma kararı aldık" yanıtını verdi.

Trump'tan Türkiye'ye askeri, ekonomik, diplomatik üç seçenekTrump'tan Türkiye'ye askeri, ekonomik, diplomatik üç seçenek

'GEÇMİŞTE SİYASİ ÇÖZÜMÜ DENEDİK'

ABD'den arabuluculuk önerisi gelirse ne yapılacağı sorulan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Biz teröristlerle arabuluculuk, müzakere yapmayız. Yapılacak tek şey bu teröristlerin silahı bırakmasıdır. Biz geçmişte Türkiye'de siyasi çözümü denedik ve ne olduğunu gördük. Onlar silahı bırakmadığı gibi o esnekliği çok ciddi bir şekilde suistimal ederek; işte şehirlerde neler yaptılar, onları gördük. Daha sonra daha sonra onları temizledik oradan. Bizim derdimiz Kürtlerle değil ki, herkes 'Kürtler, Kürtler' diyor bunlara, Kürtlere ne kadar zulüm ettiğini, Türkiye'deki üç yüz bin Suriyeli Kürde, Almanya da yaşayan YPG'nin sürgüne gönderdiği Kürtlere sorsunlar. Herkes teröristleri Kürtlerin hamisi ya da temsilcisi gibi görüyor."

'FRANSA, TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK VERİYOR'

"Bu Türkiye'nin ilk sınırötesi operasyonu değil. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları da vardı. Ancak belki de ilk defa bu harekata karşı AB ülkelerinden ve Batı ülkelerinden bu denli sert ve tek sesli mesajlar yükseldi. Bunu neye bağlıyorsunuz? Kuzey Irak'ta da Türkiye'nin operasyonları sürüyordu, itirazlar gelmemişti. Bu kez farklı olan ne?" sorusuna Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi.

"Çünkü AB içinde bazı ülkeler, özellikle de Fransa bu terör örgütüne destek veriyor. Ama bu terör örgütüyle beraber Suriye'nin bu bölgesini bölmek ve onlara sözde bir devlet yaratmak amacı güdüyorlardı. Şimdi biz bu planı bozduk. Bu, büyük plan bozulduğu için tepki göstermeleri de normal. Çünkü bu teröristleri Elysee Sarayı'nda ağırlayan Macron, ben değilim."

'SİLAH AMBARGOSU BİZİ GÜÇLENDİRİR'

Almanya'daki Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması tartışmalarını da değerlendiren Çavuşoğlu, "Biz 15 sene önce sadece ihtiyacımızın yüzde 20'sini üretiyorduk, şimdi yüzde 70'in üzerine çıktık, bu ancak bizi güçlendirir. Müttefiklerimiz varsınlar terör örgütünü desteklesinler. Biz tek başımıza da kalsak, ambargo da uygulasalar, ne yaparlarsa yapsınlar, bizim mücadelemiz terör örgütüyle ve terör örgütüyle mücadelede de kesinlikle tereddüt etmeyiz" dedi.

Almanya harekat nedeniyle Türkiye'ye silah satmayacakAlmanya harekat nedeniyle Türkiye'ye silah satmayacak

'ADİL ÖKSÜZ'ÜN ALMANYA'DA OLDUĞUNU DOĞRULADILAR'

Almanya'daki FETÖ soruşturmaları şüphelilerinin iade taleplerini yerine getirilip getirilmediği ve son durumun ne olduğu sorulması üzerine Çavuşoğlu, "Sigmar Gabriel döneminde güzel çalışmalar yapıyorduk. Ve burada FETÖ'cülerin elebaşlarının da orada olduğunu biliyorduk. Adil Öksüz'ün de bir ara Almanya'da olduğunu da kendileri de teyit ettiler. Hemen iade taleplerinde bulunduk. Fakat maalesef olmadı. Almanya'dan hiçbir tatmin edici işbirliği görmedik" diye konuştu.