31 Mart İstanbul seçimiyle ilgili 41 kişiye soruşturma

31 Mart'ta İstanbul'daki yerel seçimlerde usulsüzlük soruşturması kapsamında 41 kişi hakkında 3 ayrı iddianame soruşturma açıldı. Şüphelilerin 'görevi ihmal' suçundan 1 yıla kadar hapsi isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı,  İstanbul'daki 31 Mart yerel seçimlerinde usulsüzlük soruşturması kapsamında 41 sandık başkanı ve üyesi hakkında 3 ayrı iddianame soruşturma açıldı. Şüphelilerin 'görevi ihmal' suçundan üçer aydan 1'er yıla kadar hapsi isteniyor. Şüphelilerin Kadıköy ve Ataşehir'de seçimlerde usulsüzlük yaptığı iddia ediliyor.

İddianameler Anadolu 35. Asliye Ceza Mahkemesi, 40. Asliye Ceza Mahkemesi ve 54. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

KADIKÖY'DE 19 ŞÜPHELİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Kadıköy'deki sandıklarda görev yapan sandık başkanı ve üyesi 19 sanığın, İstanbul'daki sandıklarda sonuçlara etki edecek mahiyette usulsüzlükler yapıldığının ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi. Soruşturmaların toplu yürütülmesinin sebebi olarak, sandıklarda görev alan kişilerin, diğer sandıklarda görevli kişilerle irtibat halinde olarak usulsüzlük yapma ihtimalini açıklığa kavuşturmak ve farklı sandıklarda meydana geldiği belirlenen usulsüzlüklerin seçim sonuçlarına etkisinin mahkemece suçun sübutu açısından değerlendirilebilmesini temin etmek olduğu gösterildi.

BAŞVURU AK PARTİ KADIKÖY'DEN

Başsavcılığına başvuru AK Parti Kadıköy İlçe Başkanlığı tarafından yapıldı. AK Parti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde 1045 numaralı sandıkta kullanılıp geçersiz sayılan 7 oy pusulasından 5'inin kaybolduğunu iddia ediyor. Söz konusu sandıkta görev yapanlar savunmalarında "Tüm işlemleri usule uygun olarak yerine getirdiklerini, oyları usulünce tasnif edip torbaya koyarak mühürlediklerini, torbanın sandık başkanınca seçim kuruluna teslim edildiğini, suçlamayı kabul etmediklerini" söyledi.

Ayrıca Kadıköy'de yine 3329 numaralı sandıkta 9, 1041 numaralı sandıkta da 2 geçersiz oy pusulası olmak üzere toplam 16 geçersiz oy pusulasının kaybolduğu iddia edildi. İddianamede şu ifadeler yer alıyor:

"Sandık heyetince geçersiz sayılan oyların yeniden incelemeye tabi olma ve geçerli sayılma ihtimalinden ötürü geçersiz oy pusulasının kaybolmasının seçim sonuçlarına etki edici mahiyeti bulunması, itiraz ve yeniden sayım işlemlerinden ötürü kamunun ekonomik zararının ve kişi mağduriyetinin doğması karşısında şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kamu davası açılmasını gerektirecek yeterlilikte şüphe oluştuğu anlaşılmıştır."

'AK PARTİ OYLARI DEMOKRAT PARTİ'YE YAZILDI İDDİASI'

İddianamede, ilçede kurulan 2073 numaralı sandıkta AK Parti'ye ait 55 oyun Demokrat Parti hanesine yazıldığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin sandık sonuç tutanağının gerçeğe aykırı olarak tanzim edilip tüm sandık görevlilerince imzalandığı belirtildi ve bu nedenlerle 19 sanığın üzerine atılı suçu işlediği ifade edildi. Usulsüzlük iddialarına ilişkin hazırlanan ikinci iddianamede, 2081 numaralı sandıkta, ölen kişilerin yerine oy kullandırdıkları gerekçesiyle sandık başkanı ve üyelerinden oluşan 5 kişinin "görevi ihmal" suçundan üçer aydan birer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Davacılar, sanıkların kimlik kontrolü görevlerini ihmal ettiğini ve kayıtlı olmayan bir kişinin oy kullanmasına neden olduğunu da iddia ederek, sanıkların suçları işlediklerini ifade etti.

ATAŞEHİR'DE OYLAR YAKILDI İDDİASI

Ataşehir'deki sandıklarda yapılan usulsüzlük iddialarına ilişkin iddianamede 17 sandık başkanı ve üyesi olan sanıkların "görevi ihmal" suçundan üçer aydan birer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İddianamede, 2391 numaralı sandıkta görev yapan sanıkların 4 geçersiz oyu sandıkta bulamadıklarını söyledikleri ve tüm işlemleri usulüne uygun yaptıklarını ifade ettikleri aktarıldı. Fakat sonrasında bir sanığın 4 geçersiz oyu tüm sandık görevlileri huzurunda yaktığı iddia edildi.

İlçede kurulan 2326 numaralı sandıkta 14, 2324 numaralı sandıkta 8 ve 2325 numaralı sandıkta da 8 geçersiz oy pusulasının kaybolduğu bilgisi verilen iddianamede, 17 sanığın Ataşehir'de toplam 4 sandıkta görevlerini ihmal ettikleri öne sürüldü. (AA)