Uğur Dündar'a hapis, 'kitap okuma cezası'na çevrildi

Gazeteci Uğur Dündar, Binali Yıldırım'a hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezası aldı. Dündar'ın cezası "şerefe karşı suçlar" konusuyla ilgili makale, tez, kitap okuma yaptırımına çevrildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Uğur Dündar, bir yazısında AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'a hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Dündar'ın cezası, 5 ay 25 gün süreyle haftada en az 2 saat olmak kaydıyla mesai saatleri içerisinde Yüksek Öğretim Kurumları kütüphanesinde "şerefe karşı suçlar" ile ilgili makale, tez, kitap okuma yaptırımına çevrildi.

Karara şaşırdığını söyleyen Dündar, Yıldırım'ın şikayetini geri çektiğini dile getirdi. Dündar, "Bunun Yargıtay tarafından bozulacağına, beraat edeceğime inanıyorum. Ben bu konuda kitap yazarım, okumaya ihtiyacım yok. Bu konuyla ilgili bir tez yazacağım, üniversitelerde de okutulacak o. Basın tarihine geçecek bir tez yazacağım" dedi.

Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Dündar'ın avukatları hazır bulundu. Dündar'ın avukatları, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. mahkeme, Uğur Dündar'ı üzerine atılı "hakaret" suçunu işlediğinin sabit görüldüğü gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı.

HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILMADI

Mahkeme, Dündar daha önceden 'kasıtlı suç'tan mahkum olduğu için hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına yer olmadığına hükmetti. Dündar'ın yaşı, kişiliği, sosyal ve ekonomik durumunu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığı gerekçeleriyle mahkeme, hapis cezasını Türk Ceza Kanunu'nun, "Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar" başlıklı 50. maddesine göre seçenek yaptırıma çevirdi. Dündar, mahkum olduğu cezanın yarısı kadar olan 5 ay 25 gün süreyle haftada en az 2 saat olmak kaydıyla mesai saatleri içerisinde Yüksek Öğretim Kurumları kütüphanesinde "şerefe karşı suçlar" ile ilgili makale, tez ve kitap okuyacak.

DÜNDAR: ŞAŞIRDIM KALDIM

Habertürk Televizyonu yayınına telefonla bağlanan Uğur Dündar kararı değerlendirdi. Şaşırdığını söyleyen Dündar, "Ne diyeceğimi bilemiyorum tabi. Şaşırdım kaldım. Aslında bu dava karara bağlanmıştı 11 ay 20 gün hapis cezası almıştım ve Yargıtay usulden bozdu bu davayı. Daha sonra Sayın Binali Yıldırım da davaya konu olan şikayetini geri çekti" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olduğu dönemde Yıldırım'ın Ekrem İmamoğlu'yla katılacağı canlı yayın için moderatör olarak kendisini önerdiğini hatırlatan Dündar, "Vazgeçmekle kalmadı, 24 Haziran seçimleri öncesinde Sayın Ekrem İmamoğlu'yla yapacakları açık oturumu benim deneyimime, tarafsızlığıma güvendiği için yönetmemi istedi. Bir güven belirtti, deklare etti. Dolayısıyla bu karar her şeyden Binali Yıldırım'ın iradesine karşı bir karar. Yani vazgeçmiş davadan" diye konuştu.

'NEYİN SUÇ OLACAĞINI İYİ BİLİRİM'

Yıldırım'a hakaret etmediğini belirten Dündar, "Zaten bana da göre de asla hakaret yoktu. Ben yarım asırlık deneyime sahip bir gazeteciyim, neyin hakaret olacağını olmayacağını, neyin şerefe karşı işlenmiş bir suç olacağını çok iyi bilirim. Bu konuda yazılmış pek çok kitabım var, ayrıca üniversitelerde, yüksekokullarda ders vermiş olan bir kişiyim" ifadelerini kullandı.

Yargı reformunun gündemde olduğunu anımsatan Uğur Dündar, "Üstelik yargı reformunun gündemde olduğu, düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik bir takım demokratik yumuşatmaların geleceğinin söylendiği bir süreçte ben kararın yorumunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Şu anda aleyhime açılmış tek bir dava yok. Sabıka kaydım da yok. Nasıl böyle bir karara hükmedildi? Doğrusunu isterseniz ben şaşırmış kalmış durumdayım" dedi.

'PİŞMAN DEĞİLİM ÇÜNKÜ HAKARET SÖZ KONUSU DEĞİL'

Binali Yıldırım'la görüşüp görüşmediği sorulan Dündar, "Hayır ama avukatıyla görüştüm. Mahkemeye vazgeçme dilekçesini verdiklerini söyledi. Dolayısıyla kapanmış bir konuydu. Bunun bu şekilde suç haline dönüştürülmesini anlamakta güçlük çekiyorum" yanıtını verdi.

Mahkemenin "yaşı, kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, pişmanlık göstermesi" gerekçeleriyle hapis cezasının kitap okuma cezasına çevrilmesini değerlendiren Dündar, "Pişmanlık söz konusu değil çünkü hakaret söz konusu değil. Vazgeçen Sayın Binali Yıldırım, onun için de teşekkür ediyorum kendisine" şeklinde konuştu.

'HERHALDE KENDİ KİTAPLARIMI OKUYACAĞIM'

Karar göre bir üniversitesine giderek kitap okuması gerektiği hatırlatılan Dündar, "Herhalde kendi kitaplarımı okuyacağım orada. Bunun Yargıtay tarafından bozulacağına inanıyorum, beraat edeceğime inanıyorum. Türkiye'de gerçekten bir yargı reformu yapılacaksa onun somut örneklerinden biri olur bu kararın bozulması. Ben bu konuda kitap yazarım, okumaya ihtiyacım yok. Bu konuyla ilgili bir tez yazacağım, üniversitelerde de okutulacak o. Basın tarihine geçecek bir tez yazacağım" dedi.

NE OLMUŞTU?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Uğur Dündar'ın 5 Nisan 2014 tarihinde Sözcü gazetesinde yazdığı bir köşe yazısında, Binali Yıldırım'a hakaret ettiği iddiasıyla 1 yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 9 Ekim 2015'te görülen davada Uğur Dündar "hakaret" suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Yerel mahkeme kararının ilgili Yargıtay dairesince bozulması üzerine, dava Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanmıştı. (DUVAR-AA)