Arınç için suç değil, Kaftancıoğlu için suç

CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na 2012-2017 yılları arasındaki Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 9 yıl 8 ay hapis cezasına gösterilen deliller arasında Paris’te karanlık bir suikastla yaşamını yitiren PKK’nin kurucularından Sakine Cansız ile ilgili tweet’i de yer alıyor. Aynı konu ile ilgili dönemin hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, cinayeti vahşice bulduğunu söylemiş ve lanetlemişti. Arınç hakkında bu açıklamayla ilgili ne bir dava açıldı ne de bir soruşturma.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Canan Kaftancıoğlu hakkındaki soruşturma, iddianameye göre 15 Ocak 2018’de başlatıldı. Ancak suç tarihi 2012-2017 yılları arası olarak görünüyor. Bu yıllar arasında Kaftancıoğlu’nun Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek”, ve “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlarını işlediği iddia ediliyor. Bu suçlamalara gerekçe gösterilen bazı paylaşımları şöyle:

ERDOĞAN’IN KANDIRILDIK AÇIKLAMASINI ELEŞTİRMEK SUÇ

Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla ilgili altı tweet, dosyanın delilleri arasında yer alıyor. İlk sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gülen cemaati ile ilgili birçok kez söylediği “Kandırıldık” açıklamasına atıf yapılan bir tweet var. Kaftancıoğlu, 27 Temmuz 2016’da yaptığı paylaşımda “Kandırıldık Vol: -Kılavuzu RTE olunca insanın” demiş.

Mahkeme, suçlama konusu tweet’ler ile ilgili değerlendirmesinde “suç konusunun önem ve değeri, yapılan paylaşımların içeriği, oluşan zararı ağırlığı, sanığın kastının ağırlığı, güttüğü amaç ve saiki” gibi gerekçeler sıraladı ve verdiği cezada alt sınırdan uzaklaştı.

DİNK ANMASI TWEET’İNE 301 SUÇLAMASI

“Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama” suçlamasına ise dokuz tweet gerekçe gösterildi. Bu tweet'lerin üçü Hrant Dink ve Ermeni soykırımı ile ilgili. Delil listesinde ilk sırada, Hrant Dink anmasının olduğu 19 Ocak 2015’te attığı “Katil devlet hesap verecek sloganlarıyla kitle Taksim’den Agos’a yürüyor” tweet’i yer alıyor.

Dink cinayetinde sorumluluğu bulunan devlet görevlileri (istihbaratçı polisler, mülkiye müfettişleri, emniyet müdürleri, jandarma görevlileri) İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2015’te düzenlediği iddianame ile yargılanmaya devam ediyor. Devlet görevlilerine yöneltilen suçlamalar arasında “kasten öldürmek”, “tasarlayarak öldürme”suçları da yer alıyor.

Mahkeme, suçlama konusu yapılan tweet’lerle ilgili değerlerdirmesinde “suçun işleniş biçimi, suçun konusunun önem ve değeri, yapılan paylaşımların içeriği, paylaşımların yapıldığı tarih itibarıyla toplumda meydana gelen tehlikenin ağırlığı” gibi gerekçeler sıraladı ve yine alt sınırdan uzaklaşarak ceza verdi.

BÜLENT ARINÇ’IN BENZER YORUMU

İddianamede, “terör örgütü propagandası yapma” suçu ile ilgili olarak Kaftancıoğlu’nun telefon bağlantısı ile katıldığı bir televizyon programı gerekçe gösteriliyor. 27 Nisan 2019’da Habertürk televizyonunda Eren Eğilmez tarafından sunulan “Gerçek Fikir Ne” isimli programın konuğu İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Hüseyin Alptekin’in Kaftancıoğlu’nun 2013’te paylaştığı bir tweet’i anımsatması üzerine Kaftancıoğlu programa telefon bağlantısı ile katılıyor ve söz hakkını kullanıyor. Savcılık, bu programdan yola çıkarak Kaftancıoğlu’nun Paris’te 9 Ocak 2013’te karanlık bir suikast sonucu öldürülen PKK’nin kurucusu Sakine Cansız ile ilgili 11 Ocak 2013’te yaptığı paylaşımı dosyaya delil olarak ekliyor.

Kaftancıoğlu'nun suçlama konusu edilen "'İnsanlık tarihi kadın ile başlar. İnsanlık kadına yapılanlarla kaybeder' demiş Sakine Cansız. Ve insanlık yine kaybetti” tweet'i ile ilgili mahkeme, “Terör örgütü propagandası yapma” suçunun sabit olduğunu belirtti. Heyet, Kaftancıoğlu’nun “PKK/KCK silahlı terör örgütünün üst düzey yöneticisi konumunda olan ve kurucuları arasında yer alan Sakine Cansız lehine yaptığı paylaşım sebebiyle örgütün cebir ve şiddet içeren yöntem ve ideolojisini meşru gösterdiğini” savundu.

Paris’te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in öldürülmesinin ardından o dönem hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı olan Bülent Arınç, şöyle konuşmuştu:

“Üç kadının böylesine sorgusuz sualsiz başlarına ateş edilerek öldürülmesi kimlikleri kişilikleri üzerlerine atılan suç ne olursa olsun tasvip edilecek bir şey değil. Bir insanın hayatına bu şekilde son vermek çok vahşice. Kötü bir olay, üzüntü duyduk. Niçin öldürüldüklerine dair herhangi bir bilgimiz yok. Fransa'da üç kadının öldürülmesi olayını telin ediyorum.”

MAHKEME BAŞKANININ DEMİRTAŞ’A VERDİĞİ CEZA

Mahkeme başkanı Akın Gürlek, bu görevinden önce İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı idi. Bu mahkemede HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i yargıladı ve mahkûm etti. Suçlama 2013 Newroz’unda yaptığı konuşmalardı. Demirtaş’a yöneltilen suçlamalar arasında konuşmasına Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’i anarak başlaması da vardı. Demirtaş, suçlama ile ilgili hükümet kanadından yapılan açıklamaları, iktidara yakın medyada yazılan yazıları kanıt olarak mahkemeye sunmuştu. Başkan Gürlek, duruşmada kanıt dosyasını eline alıp göz gezdirmiş ve bir kenara koymuştu. Demirtaş, suikastte MİT izinin bulunduğunu söylediği sırada Gürlek, “Kurumları itham etmeyin” diyerek Demirtaş’ın sözünü kesmişti.