Pelikan soruşturmasında 'Davutoğlu tanık olarak dinlensin' talebi 

Suç duyurusu üzerine açılan Pelikan soruşturmasında, avukatlar AK Parti’den ihraç edilmesi istenen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski milletvekilleri Abdullah Başçı ve Aydın Ünal ile AK Parti Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun tanık olarak dinlenmesini talep etti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Adliyesi'nde önceki gün Pelikan bildirisini hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunan avukatlar ek bir dilekçe daha sundu. Ek dilekçede eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesi istendi.

Kamuoyunun 1 Mayıs 2016’da “Pelikan Bildirisi” ile haberdar olduğu yapılanma, hazırladıkları bildiriyle, Ahmet Davutoğlu’nu hedef almıştı. Bildiri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ahmet Davutoğlu arasında gerginlik yaşandığı günlerde yayınlanmıştı. Bildiriyi, metinde ismi geçen yazarlar Hilal Kaplan, Melih Altınok, Kurtuluş Tayiz, Cemil Barlas ve Haşmet Babaoğlu’nun hazırladığı iddia edilmişti. Sürecin sonunda Davutoğlu, 22 Mayıs’ta Erdoğan’a istifasını sunmuştu. Bu durum kamuoyunda “Pelikan darbesi” olarak adlandırılmıştı.

Avukatlar Müşir Deliduman ve Adem Bingöl, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 4 Eylül’de dilekçe sunarak “Pelikan Suç Örgütü” olarak adlandırdıkları yapılanma hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Pelikan yapılanmasının suç işlemek amacıyla kurulan bir örgüt olduğu ve hükümete karşı suç işledikleri savunuldu. Dilekçede herhangi bir şüpheli ismine yer verilmedi ancak “Pelikan adlı örgütlenmede bulunan kişilerin kimlikleri bilinmektedir” denildi.

DAVUTOĞLU, GAZETECİLERE BİLDİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Avukatlar, dün (5 Eylül) savcılığa bir dilekçe daha sundu ve Pelikan yapılanmasının işlediği suçlarla ilgili bazı tanıkların dinlenmesini talep etti. Dilekçede, “Pelikan Örgütü’nün Gladio benzeri kirli ve psikolojik propagandalar adı altında devletin önemli kişilerine iftira atmak sureti ile hedef saptırdığı, kendileri ve bağlantılarını gizlediği” belirtildi. “Ahmet Davutoğlu’nun bu örgütün hedefi arasında olduğu, bunun da Davutoğlu’nun beyanlarıyla bilindiği” ifade edildi.

Davutoğlu, 18 Temmuz’da Yavuz Oğhan, İsmail Saymaz ve Akif Beki’nin sosyal medya üzerinden yaptığı “Bidebunuizle” yayınında “Pelikan bildirisinin arkasındakileri, kimlerden talimat aldıklarını biliyorum" demişti.

‘FETÖ BAĞLANTISI’ İDDİASI

Dilekçede tanık olarak dinlenmesi istenen kişilerden biri de Davutoğlu gibi AK PARTİ’den ihraç edilmesi istenen eski milletvekili Abdullah Başçı. Başçı’nın 1 Eylül’de kişisel Facebook hesabından yaptığı açıklamalar tanık olarak ifadesine başvurulması için gerekçe gösterildi.

Hilal Kaplan, Davutoğlu'nun “Terörle mücadele konusunda bizi bugün eleştirenler eski defterler açılırsa insan içine çıkamaz" sözlerine karşılık ol arak "Konuşmazsan adam değilsin" demişti. Başçı da bunun üzerine Facebook hesabında Hilal Kaplan’ın fotoğrafı ile birlikte “Yazık, dünün Fetöcüsü bugün ülkeyi dizayn etmeye çalışıyor” mesajını paylaşmıştı.

Avukatlar, dilekçede Başçı’nın Kaplan’ın FETÖ bağlantısı olduğuna yönelik teyide muhtaç iddialarının araştırılması gerektiğini dile getirdi.

‘AYDIN ÜNAL VE MUSTAFA YENEROĞLU ÖRGÜTÜN MAĞDURU’

Avukatların tanık olarak dinlenilmesini istediği isimlerden bir diğeri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski metin yazarı ve AK Parti Ankara eski Milletvekili Aydın Ünal. Ünal’ın “örgütün mağduru olma ihtimalinin yüksek olduğu” belirtilen dilekçede, Ünal’ın Pelikan yapılanması ile ilgili sosyal medya paylaşımları anımsatıldı.

Ünal, 2 Mayıs’ta Twitter hesabından yedi maddede açıklama yapmış, “AK Parti’nin önündeki en büyük sorun, Pelikan adı verilen paralel örgüttür” demişti.

Avukatlar, AKP Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun da “örgütün hedefi haline geldiğini” ve sosyal medya hesabından örgütle ilgili bilgiler paylaştığı için tanık olarak dinlenmesi gerektiğini kaydetti.