ABD'deki TÜRGEV ve Ensar ortak vakfına 54 milyon dolar bağışlanmış

TÜRGEV ve Ensar Vakfı'nın ABD'de ortak kurduğu Türken Vakfı'na 54 milyon dolar bağış yapıldığı açıklandı. Bilgiyi ABD Hazine Bakanlığı Vergi Dairesi'nden alan CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi'nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan, ABD Hazine Bakanlığı Vergi Dairesi'ne (IRS) yaptıkları resmi müracaata cevap geldiğini açıkladı. IRS, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve ENSAR Vakfı'nın ABD’de ortaklaşa kurduğu TÜRKEN Vakfı’na yapılan milyonlarca dolarlık bağış miktarıyla ilgili CHP'ye 53 sayfalık yazı gönderdi.

Belgelere göre, TÜRGEV ve ENSAR tarafından kurulan TÜRKEN Vakfı'na 2014-2017 arasında 54 milyon 250 bin dolar (yaklaşık 330 milyon lira) bağış yapıldığı öğrenildi. Vakfa 1 Temmuz 2014 ile 30 Haziran 2015 arasında 5 milyon dolar, 1 Temmuz 2015 ile 30 Haziran 2016 arasında ise 23 milyon dolar bağış yapıldı. Bağış miktarının 1 Temmuz 2016 ile 30 Haziran 2016 arasında 25 milyon dolar olduğu ortaya çıktı.

Yurter Özcan’ın abc'den Yılmaz Polat'a verdiği bilgiye göre, gönderilen belgelerde TÜRKEN Vakfı’na 2018 ve 2019 yılında yapılan bağışlara dair bilgi yok. Özcan, "Son 2 senede gelen bağışlar (2018-2019) ABD Hazine Bakanlığına henüz bildirilmemiş. Biz o rakamları da talep ettik, bize ulaşınca kamuoyu ile paylaşacağız" dedi. Özcan ayrıca bildirilen rakamların önceden tahmin ettikleri rakamların üstünde olduğunu söyledi.

FAALİYETLER: NEW YORK'TA GÖKDELEN, MUHAMMED ALİ'NİN ÇİFTLİĞİ

CHP ABD temsilciliği, geçen Mayıs ayında ABD Hazine Bakanlığı Vergi Dairesi’ne (IRS) başvurarak Türken ABD Vakfı’na yapılan bağışların kaynağını sormuştu.

CHP’ye gönderilen belgeler arasında TÜRGEV adına Bilal Erdoğan, Ensar Vakfı adına İsmail Cenk Dilberoğlu’nun imzası bulunan ve Amerika’nın Delaware Eyalet Dışişleri Bakanlığına, ‘Turken foundation, Inc’ için gönderilen 15 maddelik 4 sayfa mektup da yer alıyor. Erdoğan ve Dilberoğlu, Fatih-İstanbul adresli iki vakıf temsilcisi olarak , ‘kuruluş belgesi’ başlıklı müracaat formunda, Türken Vakfı’nın amaçlarını sıralıyor. İkili vakfın ‘Türk ve Müslüman öğrencilere güvenli, destekleyici, kültürel uygun konut sağlaması’ taahhüdünde bulunuyor.

Kaynağı kesilen vakıflar: TÜRGEV, TÜGVA, Ensar...Kaynağı kesilen vakıflar: TÜRGEV, TÜGVA, Ensar...

Özcan, "5 sene önce kurulmuş bu vakıf New York’ta devam eden gökdelen inşaatı ve Muhammed Ali’nin Michigan’daki çiftliğini satın almak dışında pek bir faaliyette bulunmamış. Öğrencilere verileceği iddia edilen burslar ve diğer desteklere ne oldu? ABD’deki vakıflar hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye ve Türk milletinin hakkının takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye ekledi.

Türken Vakfı Yönetim Kurulunda Halil Mutlu, Esra Albayrak, Ömer Faruk Albayrak gibi isimler de bulunuyor. New York-Manhattan’da 21 katlı bir ‘TürkenEvi’ yaptıran vakıf, efsane boksör Muhammed Ali’nin Michigan’daki çiftliğini satın almıştı. TÜRKEN, ABD’de mal varlığı için 2016 yılında 120 bin 731 dolar, 2017 yılında da 158 bin dolar emlak vergisi ödedi.

CHP, ABD'ye Türken Vakfı'nın kaynaklarını sorduCHP, ABD'ye Türken Vakfı'nın kaynaklarını sordu

.

.

.