Yargıtay, 'Dubai hayaliyle' kandıranın cezasını az buldu

Yargıtay, gazeteye sahte iş ilanı vererek insanları Dubai'ye gitme vaadiyle kandıran kişiye 'basit dolandırıcılık' suçundan ceza verilmesi kararını bozdu. Kurum, cezanın 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan verilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay 15'inci Ceza Dairesi, gazetelere sahte iş ilanları vererek Dubai'de çalışma vaadinde bulunan ve çok sayıda kişiden para alan sanık hakkında "basit dolandırıcılık" suçundan verilen hapis cezasını az bularak hükmü bozdu. Yargıtay, suçun "nitelikli dolandırıcılık" adı altında cezalandırılmasını istedi.

Ankara'da yaşayan bir kişi, 2007-2008 yıllarında gazetelere iş ilanı vererek "Dubai'de çalıştırılmak üzere ağır vasıta şoförü arandığını" söyledi. İlanda yer alan irtibat numarasını arayarak başvuru yapmak isteyenlerden sürücü belgesi fotokopisi, fotoğraf ve bir miktar para talep etti. Belgeleri gönderen ve paraları gerekli banka hesaplarına yatıranlar, kendilerine uzun süre dönüş olmayınca ve gönderdikleri belgelerin adres yanlışlığı nedeniyle geri gönderilince dolandırıldıklarını anladılar. Dolandırılan kişiler suç duyurusunda bulundular.

Sanığa mahkeme tarafından 'basit dolandırıcılık' suçundan hapis cezası verildi. Temyiz başvurusu üzerine ise dosya Yargıtay 15'inci Ceza Dairesi'ne geldi.

'BASİT DEĞİL NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK'

Daire, suçun nitelikli dolandırıcılık kapsamına girdiğini belirterek, ilk derece mahkemesinin kararını bozdu.

Yargıtay kararında, 'sanığın müştekilerle yüz yüze gelmediğini' ve 'eylemin gazete ilanı verilerek gerçekleştiği' belirtildi. 15'inci Ceza Dairesi, mahkeme kararını "Türk Ceza Kanununun 158/1-g maddesinde düzenlenen basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek basit dolandırıcılıktan hüküm kurulduğu" gerekçesiyle bozdu.

TCK 157. VE 158. MADDE NEDİR?

Türk Ceza Kanunu'nun 'basit dolandırıcılık' suçunu düzenleyen 157'nci maddesince şu ifade yer alıyor:

"Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası verilir"

Aynı kanunun 158. maddesinde ise 'nitelikli dolandırıcılık' suçunun ilgili hükümleri bulunuyor. 158. maddeye göre, "Dolandırıcılık suçunun basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle" yapılması halinde 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilebileceği öngörülüyor. (ANKARA/AA)