İHD: Hasta mahpusların cezaevlerinden tabutla çıkmasını istemiyoruz

İHD hasta mahpusların durumuna dikkat çekti: Tabutla çıkmalarını istemiyoruz...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri 'F Oturumu'nun 383'üncüsünü derneğin İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirdi. Bu hafta hasta mahpus Abdulkahar Aksoy'un durumuna dikkat çekilen eylemde, "Tedavi haktır, engellenemez” ve " 383'üncü F oturması hasta mahpus Abdulkahar Aksoy serbest bırakılsın" pankartları açıldı.

Bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına Hatice Onaran okudu. Aksoy'un, 1993 yılının Kasım ayında İzmir'de gözaltına alındıktan sonra aylarca işkence gördüğünü, sonrasında yargılandığı DGM tarafından 36 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyleyen Onaran, "Aksoy, yakalandığı günden bu güne kesintisiz 26 yıldır hapishanede tutulmaktadır. Bu süre zarfında çeşitli işkenceler görmüş ve hak ihlaline uğramıştır. Abdulkahar Aksoy, Kürtçe konuşmanın yasaklanması nedeniyle yıllarca yaşlı annesi ile konuşturulmamış, Kürtçe konuştuğu zamanlarda da hastalıklarına rağmen ayları bulan tek kişilik hücre cezaları almıştır. Yine annesi Çeçani Aksoy vefat ettiğinde cenazesine katılmasına dahi izin vermemişlerdir" dedi.

'HAPİSHANELERDEN MAHPUSLARIN TABUTLA ÇIKMALARINI İSTEMİYORUZ'

Abdulkahar Aksoy'un, uzun hapishane sürecinde çeşitli hastalıklara yakalandığını aktaran Onaran, "Aksoy'un şu anda insüline bağlı ağır diyabet, hipertansiyon, KOAH ve Amfizem, bel fıtığı, mide, bağırsak rahatsızlığı, baş dönmesi, boyunda şiddetli ağrı gibi birçok hastalığı bulunmaktadır. Ayrıca OHAL ilanı sonrasında 14 mahpuslar birlikte İzmir-Kırıklar F Tipi Hapishanesi'nden Ödemiş T Tipi Hapishanesi'ne gönderildiği sırada gördüğü işkenceden dolayı yaşadığı rahatsızlıkları da devam etmektedir. Abdulkahar Aksoy, cezaevi idaresinin keyfi uygulamaları ve devletin hasta mahpuslara yönelik politikaları nedeniyle hastaneye götürülmediği gibi adeta ölüme terk edilmiştir. Ağır diyabet hastalığının tedavi edilmemesinin neticesinde görmede bozukluk, aşırı kilo kaybı ve en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamada zorluk çekmektedir. Bizler insan hakları savunucuları ve İHD Hapishane Komisyonu olarak Abdulkahar Aksoy ve diğer bütün hasta mahpusların serbest bırakılmasını, yaşam hakkının korunmasını, tedavi hakkının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve hapishane koşullarının düzeltilmesini istiyoruz. Hapishanelerden mahpusların tabutla çıkmalarını istemiyoruz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)