OHAL'in pasaport engelini mahkeme kaldırdı

Ankara İdare Mahkemesi, OHAL nedeni ile pasaporta şerh konulmasının Anayasal hak olan seyahat hürriyeti ve eğitim hakkına aykırı olduğuna karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara İdare Mahkemesi, OHAL işlemleri nedeni ile pasaporta şerh konulması hakkında önemli bir karara imza attı. Hakkında kovuşturma bulunması nedeni ile pasaportuna tedbir konulan ve yurtdışına çıkışı engellenen bir kişinin başvurusunu değerlendiren mahkeme pasaport tahdidinin seyahat hürriyeti ve eğitim hakkına aykırı olduğunu söyledi.

'RET CEVABI ALANLAR DAVA AÇABİLECEKLER'

Hukukihaber.net'e konuşan avukat Osman Yıldız kararla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldız, "Mahkeme kararında yurtdışında davacının yurtdışında yüksek lisans yapması nedeni ile anayasal hak olan eğitim hakkının ihlal edildiğine de karar vermiştir. Pasaport tahdit işlemlerinde ilgili kişinin yurtdışında eğitim durumunun da değerlendirilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır. Böylelikle haklarında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmayan veyahut bulunanlardan haklarında yurtdışı yasağı verilmemiş olanlar veya sonradan bu yasağı kaldırılanlar; ilgili kuruma başvurmaları halinde ret cevabı aldıklarında seyahat hürriyetinin ihlal edildiğine ilişkin dava açabilecekler" dedi.