SETA’ya vergi muafiyeti Meclis gündeminde

Gazetecileri fişleyerek hedef gösteren SETA'ya 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti uygulandığını açıklayan CHP Milletvekili Utku Çakırözer konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer uluslararası basın kuruluşlarının Türkçe servisi muhabirlerini fişleyen SETA’nın 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla vergiden muaf tutulduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çakırözer, “Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın Bakanlar Kurulu kararı ile vergiden muaf tutulmasının gerekçeleri nelerdir?” sorusunun yanıtlanmasını istedi.

‘İKTİDARIN KUTUPLAŞTIRAN DİLİNİN YANSIMASI’

SETA’nın “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporuna tepki gösteren Çakırözer konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Raporun, başlığı dahil her bir sayfası, iktidarın toplumu basın üzerinden bölen kutuplaştıran resmi dilinin yansımasıdır. Seçimlerden önce miting meydanlarından, TV söyleşilerinden toplumun kılcal damarlarına kadar uzanan bu zehirli dilin şimdi de iktidara yakınlığı bilinen bir kuruluş tarafından kamuya açık bir yayın haline dönüştürülmesi çok tehlikelidir” ifadelerine yer verdi.

‘NİSAN 2013’TE VERGİDEN MUAF TUTULDU’

SETA’nın iktidar ile yakın ilişkileri olduğunu belirten Çakırözer, “Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Bakanlar Kurulu’nun Nisan 2013 tarih ve 4603 sayılı kararı ile vergiden muaf tutulmuştur. Bir vakfın vergiden muaf tutulmasının şartları bellidir. Maliye Bakanlığı’nın 3 Nisan 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliği’nde açıkça belirtiliyor. Burada deniyor ki, ‘vergi muafiyeti talebinde bulunacak vakfın faaliyetlerinin devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeyde olması gerekir.’ Yani Bakanlar Kurulu, SETA Vakfı’nın faaliyetlerinin devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeyde olduğuna karar vermiş” dedi.

VERGİ MUAFİYETİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Gazeteciler hakkında ‘rapor’ hazırlayan SETA’nın vergi muafiyetine ilişkin Çakırözer’in, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamasını istediği soruları şu şekilde:

  • Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın Bakanlar Kurulu kararı ile vergiden muaf tutulmasının gerekçeleri nelerdir?
  • Vakıf, vergiden muaf tutulması için gereken şartların hangisini karşılamıştır?
  • SETA’nın hangi faaliyeti, devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeydedir?
  • Vakfa, kamu kurum ve kuruluşlarının ödeneklerinden yardım yapılmakta mıdır? Yapıldıysa hangi kurumun ödeneğinden yardım için kaç TL’lik bir bütçe ayrılmıştır?
  • Gizli hizmet giderlerinden vakfa ne kadar ödenek ayrılmıştır? (DUVAR)