'Gönül Belediyeciliği’ne 160 TL maaş

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, başkan yardımcılığına belediye meclis üyesi ve AK Parti eski Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar’ı atamak istedi. Bağlar Belediyesi Meclisi'nin, aylık 160 TL maaş verilmesini kararlaştırdığı Akar için HDP’li Meclis üyesi Zübeyde Zümrüt, “Gönül belediyeciliği yapsınlar” dedi

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Diyarbakır'da HDP'nin çoğunlukta olduğu Bağlar ilçesinde belediye meclisi AK Partili Başkan Yardımcısı için 160 TL aylık maaşı uygun buldu. 31 Mart yerel seçimleri sonuçlarına göre Bağlar Belediyesi'nde eş başkanı olarak seçilen HDP'nin adayı Zeyyat Ceylan KHK ile öğretmenlikten ihraç edildiği için AK Partili Hüseyin Beyoğlu’na mazbata verilmişti.

Bağlar Belediyesi hariç, Diyarbakır’ın büyükşehir ve merkez ilçelerine kayyım atanmıştı. Bağlar Belediyesi’ne kayyım atanmamıştı ancak belediyenin bütün çalışmaları Bağlar Kaymakamlığı’nın inisiyatifine ve insafında bağlıydı. 31 Mart yerel seçimlerinin sonucuna göre Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır’ın bütün merkez ilçelerinde HDP kazandı ve belediye başkanları görevlerine başladılar. Yine, Bağlar Belediyesi hariç. Çünkü belediye eşbaşkan adaylarından Zeyyat Ceylan KHK ile öğretmenlikten ihraç edilmişti ve bu nedenle yüzde 70,34 oy alan Ceylan’a verilmedi. Onun yerine yüzde 25,46 oy alan AK Partili Hüseyin Beyoğlu’na mazbata verildi.

BAŞKAN YARDIMCISINA 160 TL MAAŞ

Ancak Bağlar Belediyesi’nde Meclis çoğunluğu HDP’de kaldı. Bağlar Belediyesi Meclis üyelerinin 30’u HDP’li, 7’si ise AK Partili. Bağlar Belediyesi geçtiğimiz günlerde yapılan meclis toplantısında ilginç bir karara imza attı. Meclis toplantısında belediye başkan yardımcısının alacağı ücret karara bağlandı ve karar tutanakta şu şekilde yer aldı: “Meclisimizin Haziran 2019 toplantısının 4. Bileşiminde meclis üyeleri toplantıya katıldıkları tespit edilmiş. Gündemin 8. Maddesini teşkil eden meclis üyelerden Veysi Kuzu’nun sözlü önerisiyle ‘Belediye Başkan Yardımcılarının aylık ödeneklerinin belirlenmesinin görüşülmesi’ne ilişkin yazılı önerge görüşüldü. Yapılan incelemede 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. Maddesi uyarınca ödeneğin meclisçe belirlenmesi gerektiği buna göre meclis üyesi olup belediye başkan yarımcısı olarak görev yapanlara ait kararın alındığı tarihten itibaren 31.12.2019 tarihine kadar 160 TL aylık ödeneğin uygulanması hususu, Belediye Meclisi çalışma yönetmeliğinin 13. Maddesinin (b) bendine göre oylamaya sunuldu. Aynı yönetmeliğin 14. Maddesine istinaden mevcudun 6 ret, 28 kabul oyu verilmesi sonucu oy çokluğu ile kabulüne karar verildi.”

BAŞKAN YARDIMCISI ATAMAK İSTERKEN

Bağlar Belediyesi’ne HDP’den Zeyyat Ceylan ile eşbaşkan adayı olan Zübeyde Zümrüt, Bağlar Meclis üyesi olarak görev alıyor. Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz Zümrüt, alınan kararın, AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı ve şimdiki Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi olan Muhammed Akar’ı getirilmek istenmesi sonucu alındığını söyledi.

Zümrüt, Meclis’e seçilmiş 3 kişinin belediye başkan yardımcılığına getirilebildiğini belirterek, “Diğer iki belediye başkan yardımcısı henüz seçilmedi. Muhammed Akar belediye başkan yardımcılığına önerilince biz de bir hesap yaptık ve alacağı maaşı belirledik” dedi.

‘GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ’ YAPSINLAR

Bağlar Belediyesi’nin AK Parti tarafından gasp edildiğini ileri süren Zümrüt, “Ortada ciddi bir hukuksuzluk var. Yüzde 70 oy alanın hakkını gasp ettiler ve 7 meclis üyesiyle belediyeyi yönetmeye çalışıyorlar. HDP’li Meclis üyeleri olarak halka hizmet amacıyla alınan kararları hızlı geçirmek için çalışıyoruz ama böylesi kararlara da tepkimizi ortaya koyuyoruz. Belediye başkanı, belediye başkan yardımcısını atadığı için böyle bir karar aldık” şeklinde konuştu.

AK Parti’nin seçim sloganı olan “Gönül Belediyeciliği”ni hatırlatan ve “Madem gönül belediyeciliği yapacaklar, alacakları maaş da ona göre olmalı” diyen Zübeyde Zümrüt, “Maaşı günlük 1 çay, 1 simit ve yol parası üzerinden hesapladık. Belediyeciliğin ‘Gönül İşi’ olduğunu söylüyorlardı, gönüllü belediye başkanlığı yapsınlar o zaman. Ama biliyoruz ki bunlarınki gönül belediyeciliği meselesi değil, halkın oylarını gasp ederek çalmaya gelmişler. Eğer belediye işi gerçekten gönül işiyse o zaman gönüllü olarak belediye başkanlığı yapsınlar” ifadelerini kullandı.

BANKAMATİK PERSONELİ

Zümrüt, Elazığ’da yaşayan ve belediyede çalışıyor görünen bir kişinin işine son verildiği yönündeki duyumlarla ilgili ise şunları söyledi: “Bankamatik personeli diye bir şey var AK Parti’nin yönettiği belediyelerde. Bu da böyle bir şey. Kimsenin tanımadığı ve Elazığ’da yaşadığını öğrendiğimiz bir personelin işine son verildi.

Zümrüt, KHK ile işten çıkarılan ve işe geri dönebilecek belediye personeliyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Yakın zamanda Bağlar Belediyesi’ndeki çalışmalarımız ve işe geri dönme hakkı kazanmış personelle ilgili açıklama yapacağız” dedi.