Eğil'deki işkence iddiası üzerine baro suç duyurusunda bulundu

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde polis memuru A.K., Yasin Aktay’a önce sokakta, ardından bir marketin deposunda işkence yaptığı iddia edildi. Aktay'ın emniyet müdürlüğünde de işkence gördüğü belirtilirken Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde 14 Haziran’da polis memuru A.K, Yasin Aktay’ı sokak ortasında sorguya çekti ve üst araması yaptı. Ardından Aktay’ı bir marketin deposuna indiren polis memuru, burada Yasin Aktay’a şiddet uyguladı.

Yasin Aktay’ın amcası Ahmet Aktay, durumdan haberdar olunca olay yerine geldi. İddiaya göre Ahmet Aktay’ın müdahalesine rağmen Yasin Aktay’a depoda işkence yapıldı. Amca ve yeğeni karakola götüren polis, işkenceyi karakolda da sürdürdü.

Bir gece nezarethanede kalan Yasin Aktay’ın muayene için hastaneye götürüldüğü, doktorun odasına polislerin de girdiği ve darp raporu almasının engellendiği belirtildi.

Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi, işkence olayını yargıya taşıdı. Diyarbakır Barosu avukatları Yunus Muratakan, Serdar Çelebi ve Nurcan Kaya tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dilekçede işkence olayına yer verildi.

MOBESE GÖRÜNTÜLERİ İSTENDİ

Şüpheli polis memurunun 14 Haziran’da müvekkilleri Yasin Aktay’ı zorla bir marketin deposuna götürdüğünün belirtildiği dilekçede, depoda başlayan işkencenin karakolda devam ettiği ifade edildi.

İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına götürülen müvekkillerinin bina girişinde 5-6 polisin karşılandığı, binanın içinde müvekkillere ters kelepçe takılarak darp edildiği belirtilen dilekçede, Yasin Aktay’ın fiziksel ve ruhsal muayenesinin yapılması istendi.

Dilekçede, Eğil İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis ve amirlerinin kimlik bilgileriyle Eğil merkezinde bulunan "Veysi Market" adlı işyerini gören MOBESE güvenlik kameralarının kayıtları talep edildi.

'SORUŞTURMAYI BİZZAT SAVCILIK YÜRÜTSÜN'

Soruşturma aşamasının etkin ve eksiksiz bir şekilde yürütülmesi açısından olayın faillerinin kolluk memurları olmasından bahisle soruşturmanın bizatihi savcılık tarafından yürütülmesinin istendiği dilekçede, şüpheli polis memurları hakkında "kasten yaralama, işkence ve kötü muamele, eziyet, cebir zor kullanma, hakaret ve görevi kötüye kullanma" suçlarından dava açılması talep edildi. (DUVAR)