Olimpos Kazı Başkanı Prof. Dr. Yelda Uçkan: Bu cinayet cehaletin bilime saldırısıdır

Olimpos Kazı Başkanı Prof. Dr. Yelda Uçkan: Bu menfur saldırıyı 'bilim heyeti'ne yapılmış alçakça bir saldırı olarak değerlendiriyor, sebep olanları şiddetle lanetliyoruz.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Olimpos Antik Kenti’nin Kazı Başkan Yardımcısı Sinan Sertel’in bıçaklanarak yaşamını yitirmesinin ardından dün Antalya Müzesi’nde tören düzenlendi. Müzedeki törenden sonra Sinan Sertel'in cenazesi, toprağa verilmek üzere memleketi Karabük'ün Safranbolu ilçesine gönderildi.

Olimpos Kazı Başkanı Prof. Dr. Yelda Uçkan Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, "Bu toplumumuzdaki cehaletin bilime olan saldırısıdır. Sinan’a saplanan bıçak, cehaletin bilime sapladığı bıçaktır. Üretmeyen, hiçbir işe yaramayan birtakım insanların sırf popülerlik uğruna sosyal medya üzerinden kendilerine bir rol biçmeleri ve sonra da kendilerinin buna herkesten daha çok inanmalarının bir sonucudur. Geldiğimiz durum tam da bu" dedi.

Saldırıya ilişkin bir açıklama yapan Arkeologlar Derneği ise Olympos Antik Kenti alan sorumlusu Sinan Sertel'i öldüren S.P.'nin kendisini çevreci gibi gösterip yaklaşık bir aydır insanları kazı başkanlığına karşı kışkırttığını belirterek cinayeti bilim heyetine yapılmış alçakça bir saldırı olarak nitelendirdi.

ŞİKAYET EDERSE ANNESİNE BAKAMAZ DİYE DÜŞÜNMÜŞ

Kazı ruhsatları yenilendikten sonra İŞKUR işçileri ile çalışmalara başladıklarını ifade eden Kazı Başkanı Prof. Dr. Yelda Uçkan Bakanlık Temsilcisi denetiminde her yıl olduğu gibi bu yıl da rutin kazı temizliği çalışmalarına başladıklarını söyledi. Ancak yaptıkları bu rutin temizliği bir grup insanın çevre katliamı olarak nitelendirdiğini dile getiren Uçkan şöyle devam etti: "Rahmetli Sinan kendi çabalarıyla çevre müdürlüğünden rapor aldı. Halkı bilgilendirmek için o raporu girişe astık. Sonra insanlar ikna oldu. Fakat bu katil bunu sürdürerek Sinan’ı tehdit etmiş. Annesi Aizheimer hastası olduğu için Sinan’ da şikayet ederse ‘Annesine bakamaz’ diye düşünmüş. Bundan benim hiç haberim olmadı. Olay günü de telefonuna mesaj atıp, ‘Gel görüşelim’ demiş. Sinan görüşmeye gidince bıçaklayıp, öldürmüş Planlanmış bir cinayet yani. Sonra çocuğumuzu hastaneye bile yetiştiremedik. Yani pisipisine bir insanı kaybettik, çok üzgünüz. Ciğerimiz yandı."

SADECE OT TEMİZLİĞİ YAPIYORDUK

Sinan Sertel’i öldüren kişinin çevre örgütleri ile hiçbir ilgisi olmadığını vurgulayan Uçkan, "Sözde çevreci bir insan olarak lanse ediliyor. Biz hiçbir zaman çevrecilere karşı olmadık. Çevre katliamı yapan bir kazı asla olmadık, olmayız da. Biz sadece ot temizliği yapıyorduk. Durduk yere neden ağaç keselim? Tabii gerekirse ağacı da keseriz. Çünkü burası bir antik kent. Mezara ya da bir yapıya denk gelebilir ve ağaç kesilebilir. Çünkü o bin yıllık bir medeniyeti siz bir daha yapamazsınız ama başka bir yerde ağaçlandırma yapabilirsiniz. Gereksiz yere bir ağaç temizliği zaten söz konusu bile olamaz burada. Hatta temizlenen defne ağaçlarının yerine giriş kısmında bir düzenleme yaptık. Sinan büyükşehir belediyesinin serasından okaliptüs ağaçları alıp dikti oraya. Zaten bizim alan sorumlumuzdu. Pek çok işi o kovalıyordu’’ dedi.

ANNESİNE ÖLDÜĞÜNÜ SÖYLEYEMEDİLER

"Dün müzede bir tören yaptık. Sinan’ı uğurladık. Sinan pırıl pırıl, çalışkan bir insandı. Babasını 5 yıl önce kaybetmişti. Annesine öldüğünü söyleyemediler. Yakınları doktor kontrolünde söyleyecekler. Çünkü annesi de kalp hastası. Ben böyle olduysam annesini düşünemiyorum. Bu toplumumuzdaki cehaletin bilime olan saldırısıdır. Sinan’a saplanan bıçak, cehaletin bilime sapladığı bıçaktır. Üretmeyen hiçbir işe yaramayan birtakım insanların sırf popülerlik uğruna sosyal medya üzerinden kendilerine bir rol biçmeleri ve sonra da kendilerinin buna herkesten daha çok inanmalarının bir sonucudur. Geldiğimiz durum tam da bu."

ARKEOLOGLAR DOĞAL VARLIKLARI KORUMAYA KENDİLERİNİ ADAMIŞ İNSANLARDIR

Arkeologlar Derneği ise web sayfasında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Olympos Antik Kenti alan sorumlusu meslektaşımız Sinan Sertel’in genç yaşta antik kentte kazı çalışmaları sırasında rutin bitki temizliği yapıldığı sırada, ağaç kesildiği iddiaları üzerine çıkan tartışmanın devamında yaşanan saldırıda yaşamını yitirdiğini derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Meslektaşımızın bu kadar genç yaşta yaşama veda etmesi hepimizi derinden etkilemiştir. Kuşkusuz böyle bir olayın yaşanması son derece üzüntü vericidir. Arkeologlar kazı yaptıkları ören yerinin kültürel ve doğal varlıklarını korumaya kendini adamış insanlardır. Bir arkeoloğun veya sanat tarihçinin kazı yaptığı alandaki ağaçları doğaya zarar vermek amacıyla kesmesi mümkün değildir. Olympos Antik Kenti’nde yapılan bilimsel kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde ve Prof. Dr. Yelda Uçkan’ın başkanlığında gerçekleştirilmektedir. Burada meydana gelen olay, tamamen resmi prosedür çerçevesinde Koruma Bölge Kurulunun kararı ve Kazı Başkanlığının bilgisi dâhilinde, her yıl rutin olarak İŞKUR üzerinden sağlanan işçilerle çalılık ve ağaçlık alanlara yönelik olarak yapılan ören yeri temizlik çalışması sırasında kendisini “çevreci” olarak nitelendiren S.P.’nin ve bir grup arkadaşının “çevreyi katlediyorsunuz!” diyerek alan sorumlusu Sinan Sertel ile tartışmasından kaynaklanmıştır."

BİLİM HEYETİNE YAPILMIŞ ALÇAKÇA BİR SALDIRI

"Yaklaşık bir ay önce gerçekleşen tartışma sonrasında bu şahıs, sosyal medya üzerinden ören yerinde her yıl rutin olarak yapılan temizlik ve ıslah çalışmasını “doğa katliamı” olarak lanse edip, kendisine taraftar toplayarak insanları kazı başkanlığına karşı kışkırtmıştır. 19.05.2019 tarihinde ise saat 15.30 sıralarında Kemer’e bağlı Ulupınar Mahallesi Çıralı sahilinde bulunan kazı evine gelerek alan sorumlusu Sinan Sertel’i görüşme bahanesiyle dışarı çağırmıştır. Sahilde aralarında çıkan tartışma sonucu cebinden çıkardığı bıçağı meslektaşımız Sinan Sertel’in kalbine saplamıştır. S.P. olay yerinden kaçarken, Sinan Sertel ağır yaralanmıştır. Olayı görenlerin haber vermesi üzerine jandarma ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan meslektaşımız Sinan Sertel, sağlık görevlilerince ambulansla hastaneye götürülürken, ne yazık ki yolda yaşamını yitirmiştir. Meslektaşımızı katleden katil, Jandarma tarafından suç aleti bıçakla beraber yakalanarak gözaltına alınmıştır. Bu menfur saldırıyı “bilim heyeti”ne yapılmış alçakça bir saldırı olarak değerlendiriyor, sebep olanları şiddetle lanetliyoruz."