Öldürülen çevreci çift için adalet talebi

Antalya Finike’de taş ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Büyüknohutçu çifti, cinayete kurban gitmelerinin ikinci yılında anıldı. Kuşadası Belediye’sine ait Güzelçamlı Taş Ocağı önünde yapılan anmada Ekoloji Birliği Söke Yerel Temsilcisi Ali Makal, "Bizler, Ali ve Aysin Büyüknohutçu çiftinin yol arkadaşları olarak bu cinayetlerin arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması çabamızdan asla vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Antalya'nın Finike ilçesinde taş ocaklarının yaptığı tahribata karşı mücadele verirken evlerinde öldürülen Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu çiftinin ölüm yıldönümünde, TEMA Vakfı ile Ekoloji Birliği’nin Kuşadası ve Söke bileşenleri Güzelçamlı Taş Ocağı önünde basın açıklaması yaptı.

Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı Mahallesi Karadere Caddesi bölgesinde bulunan taş ocağı Kuşadası Belediyesi tarafından işletiliyor. Belediye’ye başvuruları sonuç vermeyen mahalle sakinleri bugün TEMA, Kuşadası Çevre Platformu, Söke Çevre Platformu, Caferli Güzelleştirme Derneği ve Kuşadası Kent Konseyi ile birlikte taş ocağının önünde bir araya geldiler. Mahalle sakinleri ve doğa gönüllüleri bu doğa talanına artık izin vermeyeceklerini ifade etti.

Daha önceki yönetimin yerel seçimler öncesinde ocağın faaliyetlerini durdurduğunu aktaran TEMA Vakfı Kuşadası Güzelçamlı Mahalle Sorumlusu Kemal Arı, seçimler bittikten sonra kamyonların hızlı bir şekilde ocaktan malzeme almaya devam ettiğini söyledi.

KENDİ EVLERİNDE KATLEDİLDİLER

Basın açıklamasını okuyan Ekoloji Birliği Söke Yerel Temsilcisi Ali Makal, sözlerine Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu çiftini anarak başladı. Makal konuşmasında şunları kaydetti:

“Büyüknohutçu çifti, ülkemizde özellikle son yıllarda çok yoğun ve önlenemez bir biçimde çoğalan taş ocaklarına karşı Finike bölgesindeki eşsiz sedir ormanlarını koruyabilmek için bir mücadele yürütüyordu. Taş ocaklarının doğaya, yaşama nasıl zararlar verdiğini gördüler ve taş ocaklarına karşı yasal süreçler başlattılar. Taş ocağı patronları ile karşı karşıya geldiler ve 'Üretimi engellemek' suçlamasıyla haklarında davalar açıldı. Tehditler aldılar. Öldürülmelerinden birkaç gün önce evlerinin çok yakınında orman yakılmaya çalışıldı. Tüm bu tehditlere rağmen davalarından vazgeçmeyen Büyüknohutçu çifti ne yazık ki çok severek yerleştikleri bölgede, kendi evlerinde katledildiler’’

MÜCADELEMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Bu cinayetlerin üstünün örtülerek yaşam savunucularına yönelik planlı katliamın cezasız bırakılacağı ihtimalini güçlendirdiğini ifade eden Makal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler, Ali ve Aysin Büyüknohutçu çiftinin yol arkadaşları olarak bu cinayetlerin arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması çabamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bizim esas üzerinde durmamız gereken, doğayı ve yaşamı yağmalayanların egemen güçler tarafından nasıl kayırıldıkları, rant uğruna yaptıklarına nasıl yasal zeminler hazırlandığı, korundukları, kollandıkları ve kendilerine karşı mücadele edenlere karşı ne denli acımasız olabilecekleri ve gerekirse gözlerini kırpmadan öldürebilecekleri gerçeğidir. Sonuçta ekolojik yıkıma sebebiyet verenlerin tek tek kişiler ya da kurumlar olmadığının, bütün bunların kaynağının kapitalizmin kar hırsına bağlı olduğunun bilincindeyiz. Mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bu uğurda mücadele edenleri ve can verenleri unutmuyor, önlerinde saygıyla eğiliyoruz." (DUVAR)