Ankara Barosu'ndan 'Onur Yürüyüşü' çağrısı

ODTÜ Rektörlüğü'nün 'Onur Yürüyüşü'nü yasaklamasına tepki gösteren Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi, Ankara Valiliği'nin LGBTİ+ etkinliklerine yönelik süresiz yasak kararının mahkeme kararıyla kaldırdığını hatırlatarak öğrencilerle dayanışma içerisinde olduğunu duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, 10 Mayıs'ta üniversitede yapılması planlanan 'Onur Yürüyüşü'ne ve diğer etkinliklere izin verilmeyeceğini öğrencilere gönderdiği e-posta ile duyurdu.

Ankara Valiliği'nin 3 Ekim 2018 tarihli yasaklama kararının halen yürürlükte olması gerekçe gösterilen yasak kararına Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

'BARIŞÇIL TOPLANTI VE GÖSTERİ HAKLARI KAPSAMINDA'

Ankara’daki tüm LGBTİ+ etkinliklerine uygulanan hukuka aykırı genel yasağın Ankara Bölge İdare Mahkemesince kaldırıldığı hatırlatılan açıklamada, "Üniversitenizde öğrenim gören LGBTİQ+ öğrencilerin ve destekçilerinin 10 Mayıs’ta Kampüsünüzde planladıkları Onur Yürüyüşü Anayasamızın, ayrım gözetmeksizin, “herkes”e tanıdığı barışçıl toplantı ve gösteri hakları kapsamındadır" denildi.

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi'nin yazılı açıklamasının satır başları şu şekilde:

VALİLİK KARARI DAYANAKTAN YOKSUN: Geçen yıl, Onur Yürüyüşü’nü gerçekleştirmek isteyen ODTÜ öğrencileri belirsizlikle ve polis müdahalesi ihtimaliyle karşılaşmış ancak OHAL koşullarına rağmen barışçıl biçimde yürümüşlerdir. Artık “OLAĞAN DÖNEM”DEYİZ. Sizin de bildiğiniz gibi, barışçıl toplanma hakkı temel bir insan hakkıdır ve keyfi olarak yasaklanamaz. İdareniz duyurusunda gerekçe olarak gösterilen Valilik Kararı açıkça dayanaktan yoksun, ölçüsüz, artık geçersiz kalmış bir karardır.

ENGEL OLMAMANIZ KANAATİNDEYİZ: Ankara’daki tüm LGBTİ+ etkinliklerine uygulanan hukuka aykırı genel yasağın Ankara Bölge İdare Mahkemesince kaldırıldığını da göz önünde bulundurarak, Onur Yürüyüşünü gerçekleştirmek isteyen Üniversiteniz öğrencilerine 10 Mayıs’ta engel olmamanız ve destek vermeniz gerektiği kanaatindeyiz. Üniversiteler hukuk devletinin ve hürriyetlerimizin kaleleri olmalıdır.

BU ANLAYIŞA ÇANAK TUTMAK DEMEKTİR: LGBTİQ+'lara düşmanlık, nefret ve ayrımcılık artmıştır ve özünde bütün kötücül kaynaklardan beslenmektedir. LGBTİQ+'lara saygı belirli bir toplumda geçerli olan eşitlik anlayışı, toplumsal barış, tahammül, hoşgörü ve uzlaşma düzeyinin kritik göstergelerinden biridir. LGBTİQ+ nefretine ve ayrımcılığına dayalı toplumlar ve topluluklar aynı zamanda ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı ve sosyal refah karşıtı (örneğin yoksulların ezilmesine, ekonomik sömürüye dayalı) toplumlardır. LGBTİQ+'lara karşı cinayetler, tacizler, fiziksel şiddet, gasplar, saldırı, mülke zarar, tehdit, psikolojik şiddet, ayrımcılık ve önyargılar artmıştır. Üniversitenizde LGBTİQ+ toplantısını yasaklamak bu anlayışa çanak tutmak demektir. “Herkes”in sahip olduğu bu hakları korumak için toplanmak cinayetten, şiddetten, nefretten, ayrımcılıktan korunma hakkından bahsetmek, üniversiteniz kamuoyunda LGBTİQ+’lara karşı “mobbing” uygulamalarına son verme çağrısı demektir.

ANKARA BAROSU ÖĞRENCİLERLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDE: Üniversitelerin öz-saygısı güçlü meslek insanları yetiştirmek, Onur için “herkes”e tanınan haklarından yararlanmak isteyen öğrencilerine imkan tanımak yolunda kamu-görevi vardır. Başkaca her kesime açık temel haklardan LGBTİQ+ öğrencilerinizi ve destekçilerini mahrum bırakmak eşitliğe aykırı olduğu gibi, ODTÜ'nün özgürlükçü ve temel hak e özgürlükleri savunan, bunlar için mücadele eden felsefesine ve duruşuna aykırıdır. Ankara Barosu “Onur”ları için yürüyen ODTÜ’lü Öğrencilerle dayanışma içindedir. LGBTİQ+ Hakları İnsan Haklarıdır!

NE OLMUŞTU?

Ankara Bölge İdare 12’inci İdari Dava Mahkemesi, Kaos GL Derneği’nin istinaf başvurusu üzerine Ankara Valiliği’nin ilan ettiği süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağı kararını kaldırmıştı. ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, kampüs içerisinde yapılan geleneksel Onur Yürüyüşü’nün 9’uncusu için çağrıda bulunmuş, yürüyüşün 10 Mayıs Cuma saat 17.00'da yapılacağını açıklamıştı. (DUVAR)